Biblioteca Publică din New York împlinește, anul acesta, 125 de ani, iar cu această ocazie, a publicat o listă cu cele mai împrumutate 10 cărți din istorie. Jumătate dintre titluri sunt volume pentru copii, dar vei regăsi aici și romane clasice, precum „Să ucizi o pasăre cântătoare” sau „1984”.

1. „Ziua în care a nins”, de Ezra Jack Keats

Această carte publicată în 1963 a fost împrumutată de 485.583 de ori. Volumul de ilustrații îl urmărește pe Peter, un băiețel fascinat de prima ninsoare, care a reușit să cucerească sute de mii de copii și de adulți. Dincolo de povestea frumoasă pe care o vei descoperi în carte, trebuie să știi că „Ziua în care a nins” este primul volum de ilustrații color care prezintă un copil de culoare.

2. „Pisica în pălărie”, de Dr. Seuss

Multe generații au crescut cu volumul scris de Dr. Seuss, care se află pe locul al doilea pe lista bibliotecii. În centrul cărții se află o Pisică vicleană care transformă o zi ploioasă și plictisitoare în una memorabilă pentru frații Dick și Sally. Textul conține rime amuzante și cuvinte simple, așa că nu este de mirare că „Pisica în pălărie” a fost împrumutată de 469.650 de ori.

3. „1984”, de George Orwell

Una dintre cele mai populare distopii prezintă o Londră din viitor, condusă de „Fratele cel Mare”. Winston se luptă cu opresiunile Guvernului și riscă totul în momentul în care se îndrăgostește și se alătură unei revoluții. Romanul lui Orwell a fost împrumutat de 441.770 și deși este o lectură populară mai ales în liceu, rămâne un titlu care ar trebui citit de toată lumea.

4. „Unde sunt lucrurile sălbatice”, de Maurice Sendak

Publicată pentru prima dată în 1963, cartea lui Sendak te învață despre monștri, sentimente și dragostea unei mame. Max este un băiețel care intră des în belele și care ajunge, întâmplător, într-o lume plină de creaturi uriașe și ciudate. Volumul de pe locul patru în topul celor mai îmărumutate cărți a fost și ecranizată în regia lui Spike Jonze.

5. „Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee

Romanul premiat cu premiul Pulitzer rămâne unul dintre cele mai iubite volume scrise vreodată. Scout este o fetiță dintr-un orășel din Alabama care își urmărește tatăl, în misiunea lui de a apăra un negru acuzat de viol. Personajele sunt minunate și nu nu vei lăsa cartea din mână până când nu vei ajunge la ultima pagină.

6. „Pânza lui Charlotte”, de E. B. White și Garth Williams

Acest volum de ilustrații spune povestea păianjenului Charlotte care se împrietenește cu porcul Wilbur, într-o fermă fictivă. Scrisă de E. B. White și ilustrată de Garth Williams, cartea a făcut milioane de cititori să râdă și să plângă, așa că nu este o surpriză că se numără printre cele mai împrumutate volume din New York.

7. „Fahrenheit 451”, de Ray Bradbury

Un alt roman clasic, „Fahrenheit 451”, îl urmărește pe Guy, un bărbat cu o misiune ingrată: să găsească și să ardă cărțile într-o lume în care televiziunea este promovată, iar ideile noi nu sunt apreciate. O femeie misterioasă îl face, însă, să se gândească de două ori la rolul său și ajunge, astfel, să își riște viața pentru volumele tipărite și să le ascundă.

8. „Cum să-ți creezi relații avantajoase, să câștigi încrederea și să devii influent”, de Dale Carnegie

Volumul lui Carnegie a fost publicat în 1936, dar este la fel de popular ca în primii ani de la publicare. Sfaturile despre cum să ai succes sunt actuale și ușor de urmat, așa că include acest titlu pe lista ta de lectură.

9. „Harry Potter și piatra filosofală”, de J. K. Rowling

Seria „Harry Potter” este extrem de populară, dar dacă ne gândim că a concurat cu toate volumele scrise în ultimii 120 de ani, este incredibil că ajuns pe această listă. Deși personajul nu are mai mult de 30 de ani, a reușit să devină un fenomen.

10. „Omida mâncăcioasă”, de Eric Carle

Pe locul 10 în topul celor mai împrumutate volume se află această carte colorată, care prezintă o omidă ce mănâncă, până când se transformă într-un fluture spectaculos. Aproape 200.000 de persoane au împrumutat cartea de la Biblioteca Publică din New York.