Ştim, ai aşteptat tot weekend-ul să te bucuri de cartea ta preferată şi să te rupi de realitate, dar duminica aceasta trebuie să faci o excepţie. Oricât ai fi de curios să afli ce se întâmplă mai departe în poveste, va trebui să iei o pauză şi să ieşi la vot. Iar în momentul în care îţi trece prin cap că părerea ta nu contează, trebuie neapărat să pui mâna pe buletin şi să ieşi din casă.

Ce trebuie să ştii despre alegerile din 26 mai 2019

Dacă ai împlinit 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, atunci ai dreptul să mergi la urne. Trebuie să ştii că duminică, românii vor vota la alegerile europarlamentare, dar şi la referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de justiţie. Astfel, vei primi trei buletine de vot: unul pentru a-i alege pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European şi două pentru referendum. Dacă vrei să participi la un singur tip de scrutin, trebuie să specifici asta în momentul în care prezinţi actul de identitate.

Cum arată buletinele de vot pentru referendum

Fiecare buletin de vot pentru referendum conţine câte o întrebare la care trebuie să răspunzi cu DA sau NU:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

Este important să ştii că votul tău va fi valid doar dacă vei pune ştampila pe un singur chenar. Aici poţi vedea exact cum va arăta buletinul de vot.

Pentru ca referendumul să fie validat, este necesară participarea la vot a minimum 5.475.823 de alegători (30% din numărul total de alegători înscriși pe listele electorale, anunțat ultima dată pe 31 martie printr-un comunicat de presă emis de Autoritatea Electorală Permanentă.

Cum arată buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare

13 partide şi 3 candidaţi independenţi se află în cursa electorală pentru un loc în Parlamentul European. Le vei regăsi pe toate pe buletinul de vot care va avea opt pagini. Prima pagină anunţă faptul că buletinul de vot este pentru alegerile europarlamentare, pe a doua pagină vei găsi o legendă cu numele fiecărui partid/candidat şi pagina pe care îl găseşti, pe următoarele pagini sunt chenare cu însemnele partidelor şi alianţelor în care vor fi trecute numele tuturor candidaţilor aflaţi pe listă, iar ultimele două pagini sunt goale. Poţi vedea un exemplu de buletin de vot aici.

Atenţie, însă! Poţi vota un singur partid/candidat, punând o singură ștampilă în chenarul din dreptul candidatului/partidului ales. Dacă te abaţi de la această regulă, votul tău va fi anulat. Vor primi mandate doar partidele care obțin minimum 5% sau candidații independenți care obțin minimum 3,125% din numărul total de voturi exprimate. Alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 sunt valide indiferent de câţi cetăţeni se prezintă la vot.

La ieşirea din cabina de vot vei regăsi trei urne, una pentru fiecare buletin. Dacă, însă, greşeşti şi introduci un buletin de vot într-o altă urnă decât cea destinată, acesta nu va fi anulat, potrivit Biroului Electoral Central.

Dacă în ziua alegerilor nu ai cartea de identitate, poţi vota şi cu următoarele acte:

  • artea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Unde şi cum votezi la alegerile din 26 mai 2019

Poţi merge la urne oricând în intervalul 7:00 – 21:00. Întregul proces nu durează mai mult de câteva minute, dar poţi lua o carte cu tine, în cazul în care secţiile de votare sunt aglomerate şi nu vrei să te plictiseşti aşteptând. Vor fi 18.730 de secţii de votare în România şi 441 de secţii în străinătate, iar vestea cea mai bună este că poţi vota oriunde, dacă nu eşti în localitatea de domiciliu. Dacă, însă, te afli la adresa din buletin, trebuie să te prezinţi la secţia de votare unde eşti arondat – poţi verifica asta aici.

După ce ai votat, rămâne să aştepţi rezultatele parţiale, care vor fi furnizate în 27 mai, începând cu ora 9:00. Află mai mule despre alegerile din 26 mai 2019 urmărind filmuleţul de mai jos.

10 citate pe care să le ştii în ziua alegerilor

Scriitorii şi oamenii importanţi din istorie au avut nemulţumirile lor legate de clasa politică şi nu există un moment mai bun să le afli părerea despre vot decât ziua alegerilor.

1. “Dacă nu votezi, primeşti Guvernul pe care îl meriţi, iar dacă votezi, nu vezi niciodată rezultatele pe care le aştepti.” – E.A. Bucchianeri.

2. “În realitate, nu există că nu votezi: fie votezi mergând la urne, fie votezi stând acasă şi dublând valoarea votului unui încăpăţânat.” – David Foster Wallace.

3. “Cei care stau departe de alegeri cred că un vot nu va schimba mare lucru. La fel, dar un pic mai în faţă, sunt cei care cred că un vot în plus nu va face niciun rău.” – Ralph Waldo Emerson

4. “Pentru a face democraţia să funcţioneze, trebuie să fim o naţiune de participanţi, nu de simpli observatori. Cel care nu votează nu are dreptul să se plângă.” – Louis L’Amour

5. “Trebuie să votăm pentru speranţă, pentru viaţă, pentru un viitor mai bun al celor dragi.” – Ed Markey.

6. “Votul este un lucru important. Pur şi simplu mergi şi votează.” – Eric McCormack

7 “Votul este cel mai puternic instrument paşnic pe care îl avem.” – John Lewis.

8. “Metoda sigură prin care participi la construirea unei naţiuni este să votezi în ziua alegerilor.” – Mohit Chauhan.

9. “Singurul mod în care produci schimbarea este prin vot. Oamenii sunt responsabili.” – Paul Wellstone.

10. “Dacă nu îţi consideri votul valoros, nu avem o democraţie.” – Jill Stein.