Vrei să o apuci pe drumul literaturii, dar nu ești încă sigur cum să devii scriitor?  S-ar putea să fii surprins să afli că este mai simplu decât crezi și, ca să te ajutăm, am structurat mai jos o listă cu 10 sfaturi pentru a te ajuta la început de drum:

1. Începe cu ce parte vrei

Nu reușești să găsești formula potrivită să-ți începi romanul? Te gândești la o scenă, dar nu știi încă de ce să o legi?  Pune-o pe hârtie! Una dintre cele mai frumoase părți la în scrierea unei cărți este că poți începe de unde vrei. Pornește de la capitolul trei și află, în felul acesta, cum vor porni personajele tale în aventura gândită de tine.

2. Găsește-ți vocea ta

Scrie despre lucrurile care te interesează pe tine. Nu încerca să vorbești prin vocea altor scriitori.
Poate că există mulți scriitori buni în lume, dar, dacă ești sincer, nimeni nu va putea scrie povestea ta la fel de bine cum o poți face tu.

3. Scrie până la final

Nu lăsa inspirația să fie un factor decisiv în drumul tău spre a deveni scriitor. Scrie, și, mai ales, termină de scris.
Dacă scrii o pagină pe zi timp de un an, la final vei avea un roman de 365 de pagini. Poate că nu va fi romanul care să te facă faimos, dar te va ajuta să-ți dai seama unde greșești, cum trebuie să termini și să începi un roman.

4. Cercetează

Un alt element cheie din pașii care îți vor arăta cum să devii scriitor este cercetarea! Informează-te despre subiecte, citește cât mai mult.

Gândește-te despre ce ai vrea să vorbești și apoi caută informații pe care le poți folosi în propriile romane. Vrei să scrii un roman despre un jaf? Citește despre câteva jafuri celebre! Odată ce cunoști câteva lucruri despre subiect, îți va fi mult mai ușor să-ți compui propria poveste.

5. Arată-le și altor oameni la ce lucrezi

Găsește-ți oamenii în care ai încredere și dă-le să-ți citească manuscrisele. Ascultă-le sfaturile, ei sunt primii tăi cititori și ce nu funcționează pentru ei s-ar putea să nu funcționeze nici pentru ceilalți!

6. Fă-ți o structură

Foaia albă poate fi un adevărat coșmar pentru scriitori. Dacă ți-e greu să începi o poveste, fă-ți o structura! Cine sunt personajele tale? Ce vor ele să facă? Ce le împiedică să ajungă acolo unde au nevoie? Cum reușesc să o scoată la capăt?  Odată ce ai firul narativ principal, nu trebuie decât să elaborezi fiecare parte.

7. Scrie despre personaje atractive

Scrie personaje vii, reale. Dă-le dorințe, permite-le să greșească. Dă-le ticuri și trăsături caracteristice.
Încearcă să faci personalitatea lor să reiasă din acțiuni sau din interacțiunea dintre personaje, nu aglomera textul cu descrieri foarte amănunțite. Lasă cititorul să simtă că descoperă de unul singur personajul și își face propria părere despre el.

8. Ai grijă la dialog

Adeseori, dialogul este punctul cheie al unei povești. Încearcă să faci dialogul să sune real. Gândește-te cum ar trebui să vorbească personajele în funcție de cine sunt.

Fă dialogul interesant pentru cititor, gândește-te la o conversație pe care ai rămâne să o asculți. Îmbină dialogul cu acțiune și renunță la frazele care nu sunt necesare. N-ai întotdeauna nevoie de „bună”, poți începe conversația din momentul în care devine interesantă.

9. Pune deoparte ce ai scris

Iar dacă simți că ce ai scris nu e suficient de bun, pune-l deoparte. Întoarce-te la text peste o săptămână, o lună, chiar și un an.  Scrie altceva între timp. Iar când te întorci la cealaltă poveste, poate că o vei vedea cu alți ochi și vei ști atunci cum să o continui.

10. Permite-ți să greșești

Și, în final, cel mai important sfat pentru a ști cum să devii scriitor, ai curajul să greșești! Nu-ți face griji dacă primul tău draft este slab, prima dată scrie exact așa cum simți!

Abia după ce primul draft este gata, te poți întoarce la el să îl schimbi. Iar dacă îți vezi greșelile, cu atât mai bine! Ai tot timpul din lume să le schimbi!