Ultimele cuvinte sunt destul de importante, mai ales dacă eşti un autor faimos şi cineva le păstrează. Află ce au gândit aceşti scriitori celebri pe patul de moarte.

1. “LSD, 100 de micrograme”. Pe patul de moarte, Aldous Huxley i-a cerut soţiei sale o injecţie cu LSD, pentru a trece în lumea de dincolo în starea psihică aleasă de el.

2. În ultimul moment al vieţii sale, Voltaire i-a dat un răspuns memorabil preotului care i-a cerut să se lepede de Satana: “Acum, acum, bunul meu prieten, nu este un moment potrivit să îţi faci duşmani”.

3. Hunter S. Thompson a părăsit această lume după ce s-a împuşcat în cap. În biletul său de adio a scris, însă, un sfat pentru posteritate: “Relaxează-te, nu doare.”

4. “Nu pot să dorm” au fost ultimele cuvinte ale lui J.M. Barrie. Puţin înainte de moarte, a cedat drepturile de autor pentru “Peter Pan” Spitalului “Freat Ormond” din Londra, care beneficiaza şi astăzi de pe urma lor.

5. “Mai multă lumină” a cerut Johann Wolfgang von Goethe înainte să înceapă somnul de veci. Cu o noapte înainte de moarte a discutat fenomenul optic cu nora sa.

6. Întrebată de sora sa ce îşi doreşti, Jane Austen a fost foarte fermă, înainte să moară: “Nu vreau decât să mor”.

7. Moartea lui Edgar Allan Poe rămâne învăluită în mister, nimeni nu ştie ce a făcut în ultimele sale zile de viaţă. Cu toate acestea, se pare că ultimul lucru pe care l-a spus a fost: “Doamne, ajută-mi sufletul sărac”.

8. “A trecut mult timp de când nu am mai băut şampanie”, a spus Anton Cehov înainte să moară. Alturi de şampanie, Cehov a cerut şi morfină de la doctorul său.

9. În ultimele sale zile, Tolstoi a fugit de acasă, pentru a trăi în mijlocul oamenilor. “Iubesc multe lucruri, îi iubesc pe toţi oamenii”, a spus el, înainte să treacă în nefiinţă.

10. James Joyce a murit în urma unei operaţii nereuşite, avându-i alături pe soţia şi pe fiul său. “Nimeni nu înţelege?” au fost cuvintele pe care le-a spus pentru ultima dată.

11. W. C. Fields a părăsit această lume destul de furios: “Să îiia naiba pe toţi din această lume, cu excepţia ta, Carlotta!”. Carlotta era amanta sa şi cea care i-a fost alături pe patul de moarte.

12. Emily Dickinson avea pierderi de memorie şi a fost ţinută la pat şapte luni înainte de moarte. “Trebuie să intru, ceaţa se ridică” au fost ultimele sale cuvinte.

13. “Ei bine, trebuie să îmi aşez pernele pentru încă o noapte grea. Când se va termina asta” a spus Washington Irving, înainte să moară.

14. Lordul Byron a murit în Grecia, din cauza febrei, în timp ce se lupta cu otomanii. “Acum mă duc să mă culc” a fost ultimul lucru pe care l-a spus.

15. Franz Kafka a murit de tuberculoză, iar în ultimele zile îşi pierduse glasul. Ultimele sale cuvinte i-au fost adresate medicului care nu voia să îi curme suferinţa cu o doză letală de morfină: “Omoară-mă sau vei fi un criminal!”.

16. Charlotte Bronte era căsătorită de doar nouă luni, atunci când a murit, aşa că nefericirea ei a fost cumplită. “Oh, nu voi muri acum, nu-i aşa? El nu n va separa. Am fost atât de fericiţi!”.

17. O. Henry s-a îmbolnăvit de ciroză din cauza alcoolismului. “Aprinde luminile, nu vreau să plec acasă pe întuneric” a fost ultimul lucru pe care l-a spus.