Cărțile sunt o sursă de inspirație nu numai pentru a trăi frumos, ci și pentru a alege numele copiilor tăi. Descoperă nouă nume care au rezistat timpului și care întruchipează personaje interesante.

1. Matilda, din “Matilda”

Eroina uneia dintre cele mai frumoase cărți scrise de Ronald Dahl, Matilda, a devenit, de-a lungul timpului, o reprezentantă a feminismului, dar și un simbol al fetelor inteligente, dar tăcute, care sunt subestimate de oamenii agresivi. Atât de inteligentă, încât poate muta obiectele cu puterea minții, Matilda este o alegere minunată pentru numele copilului tău și promite, parcă, o viață plina de măreție.

2. Aria, din “Urzeala tronurilor”

Deși sunt câțiva părinți tentați să își numească copilul Daenerys, după ce au văzut serialul “Urzeala tronurilor”, finalul s-ar putea să te facă să te mai gândești, înainte să faci asta. Aria, însă, are o viață la fel de frumoasă de la început, până la finalul seriei. Dacă vrei să crești un copil cu spirit liber, care știe să aibă grijă de el, atunci acest nume este ideal.

3. Zuleika, din “The Emperor Babe”

Dacă iți plac numele deosebite și nu vrei neapărat unul românesc, atunci ai putea să te gândești la acesta. Zuleika sau Zee este protagonista romanului scris de Bernardine Evaristo. Ea trăiește în Londinium (vechea Londra) și este forțată să devină mireasa unui bărbat bogat. Nu se lasă, însă, prinsă în cușca aurită și decide să își urmeze propria fericire. Fermecătoare, plină de resurse, amuzantă și înțeleaptă, va fi o adevărată sursă de inspirație pentru fiica ta.

4. Gherasim, din “Moartea lui Ivan Ilici”

Tolstoi descrie, în acest roman destul de morbid, moartea unui om deloc remarcabil, dar unele dintre personajele sale ies în evidență prin delicatețe și bunătate. Gherasim este un tânăr ce lucrează că majordom pentru familia protagonistului și este răbdător, empatic și atent la nevoile lui Ivan. El îi aduce confort muribundului, când familia sa îl părăsește. Este atât de bun, încât cei care urmează cursuri de îngrijire paliativă sunt încurajați să îl studieze.

5. Montag, din “Fahrenheit 451”

Dacă vrei un alt nume ieșit din comun, atunci peronajul din cartea lui Ray Bradbury s-ar putea să fie ce ai nevoie. Sigur, prenumele lui este Guy, dar Montag are, parcă, o muzicalitate aparte, nu-i așa? Guy Montag este pompier, iar sarcina lui este să ardă cărțile. Într-o zi, însă, își schimbă perspectiva și decide să se răscoale împotrivă unei societăți care interzice literatura. Montag este destul de curajos, încât să devină pompieri și să se răzvrătească împotriva unui regim totalitarist, mai ai nevoie de alte motive, pentru a te convinge că este un nume potrivit?

6. Emira, din “O astfel de distracție”

Protagonista cărții scrisă de Kiley Reid este extrem de îngrijorată că nu are viață aranjată, comparativ cu prietenii săi. Chiar daca este anxioasă, reușește să se confrunte cu multă eleganță cu seful său nevrotic și iubitul arogant. Este un personaj cu adevărat inspirațional, care merită atenția ta.

7. Ismail, din “Moby Dick”

Dacă ai citit capodopera scrisă de Herman Melville, atunci sigur vei dori să îl înveți pe copilul tău să spună constant “Spune-mi Ismail”. Ismail este naratorul omniscient al acestui roman incredibil și deși nu este implicat foarte mult în acțiune, are ceva aparte.

8. Robinson, din “Robinson Crusoe”

Robinson nu este deloc un nume comun, iar în 1719, anul apariției romanului lui Daniel Defoe, era cu atât mai rar. Deși rămâne pe o insulă pustie ani de zile, reușește să se desurce și este mereu capabil să facă gesturi pline de bunătate. Dacă vrei un copil cu simțul aventurii și blând, Robinson este un nume potrivit pentru el.

9. Scout, din “Să ucizi o pasare cântătoare”

Scout nu este clasicul nume românesc, dar este unul dintre cei mai cunoscuți copii din literatură. Are un spirit plin de aventură și o inimă uriașă. Simțul său al moalitatii este șlefuit de Atticus Finch și curajul acestuia de a lupta împotriva rasismului la mijlocului anilor 30, în America.