Prima pagină » Top 9 cărţi pe care trebuie să le citeşti într-o viaţă
Promotie -70%
x Image Liber la lectura

Top 9 cărţi pe care trebuie să le citeşti într-o viaţă

Ştim, ai văzut, probabil, zeci de liste care conţin recomandări literare, dar ştii care este farmecul lor? Oricât de multe ar fi, niciodată nu seamănă între ele, pentru că există milioane de cărţi ce aşteaptă să fie descoperite. Vezi cele mai bune 9 romane pe care trebuie să le citeşti într-o viaţă.

1. “The fire next time”, de James Baldwin

Apărut în 1963, acest roman a devenit rapid best-seller naţional. Deşi nu îl vei găsi tradus în română, volumul merită atenţia ta, fiind un document intens şi provocator. Cartea evocă primii ani de viaţă ai autorului în Harlem şi examinează consecinţele nedreptăţii rasiale.

2. “Scurtă istorie a timpului”, de Stephen Hawking

Cărţile ştiinţifice nu sunt tocmai uşor de citit, dar Stephen Hawking a reuşit să scrie un roman captivant, pornind de la cele mai profunde întrebări ale lumii: cum a apărut Universul? Ce se va întâmpla în final? Un ghid modern de fizică pentru orice cititor, în care Hawking explică, pe înţelesul tuturor, ce înseamnă găuri negre şi alte elemente misterioase din Univers. Poţi comanda volumul de aici.

3. “Opera sfâşietoare a unui geniu năucitor”, de Dave Eggers

Apărut în 2001, romanul lui Eggers a devenit rapid best-seller şi a ajuns în finala pentru premiul Pulitzer. Povestea este una sfâşietoare, dar nu te aştepta doar la lacrimi. Un adolescent aflat la începutul unei vieţi promiţătoare îşi pierde ambii părinţi în cinci săptămâni, trezindu-se brusc tutorele fratelui său de opt ani. În ciuda începutului tragic, cartea reuşeşte să fie amuzantă şi să prezinte o lecţie despre ce înseamnă să trăieşti şi să mori.

4. “A Long Way Gone. Memoirs of a boy soldier”, de Ishmael Beah

O poveste atât de dureroasă, încât te rogi să fie ficţiune! Romanul lui Beah, pe care îl vei găsi, de asemenea, doar în engleză, este, însă, o re-memorare a anilor copilăriei sale în care a fost soldat în Sierra Leone. Cu ajutorul lui Beah afli cum este viaţa pentru cei 300.000 de soldaţi copii, mulţi dintre ei fiind furaţi din căminele lor şi forţaţi să intre în lumea drogurilor, a armelor şi a crimelor.

5. “O buclă în timp”, de Madeleine L’Engle

Deşi romanul a revenit în atenţie datorită filmului în care joacă Oprah, Reese Witherspoon şi alţii, rămâne unul dintre cele mai interesante datorită poveştii fantastice care sfidează spaţiul şi timpul. În centrul atenţiei se află Meg Murry, o fetiţă încăpăţânată şi rebelă, care vrea să rezolve misterul dispariţiei tatălui său.

6. “Toţi oamenii preşedintelui”, de Bob Woodward şi Carl Bernstein

Bob Woodward şi Carl Bernstein dezvăluie evenimentele petrecute în scandalul Watergate. Publicat cu doar câteva luni înainte de demisia preşedintelui Richard Nixon, în 1974, romanul evidenţiază toate dovezile împotriva lui Nixon şi a apropiaţilor săi strânse de cei doi reporteri. Cartea marchează şi apariţia lui Deep Throat, sursa lui Woodward şi Bernstein care a ajutat la demiterea preşedintelui şi a cărei identitate a fost dezvăluită mult mai târziu. Mark Felt, numărul doi în FBI la acea vreme, a fost cel care a ajutat la demascarea celor implicaţi în Watergate.

7. “Cenușa Angelei. O copilărie irlandeză”, de Frank McCourt

În acest roman recompensat cu premiul Pulitzer, autorul povesteşte copilăria sa în mahalalele din Limerick, Irlanda: “Când îmi amintesc de copilăria mea, mă întreb cum am reuşit să supravieţuiesc. A fost, bineînţeles, o copilărie mizerabilă: cea fericită nu merită atenţia ta. Mai rea decât o copilărie mizerabilă obişnuită este cea a unui copil irlandez şi mai rea este cea a unui copil irlandez catolic.” McCourt s-a confruntat cu sărăcie, foame, neglijenţă şi cruzime, dar reuşeşte să îşi spună povestea cu umor, compasiune şi putere.

8. “Mai esti acolo, Doamne? Sunt eu, Margaret”, de Judy Blume

Margaret Simon are aproape 12 ani, îi place părul lung, tonul, mirosul ploii şi rozul. ocmai s-a mutat din New York în New Jersey şi încearcă să se integreze şi să îşi facă prieteni noi. Când se formează un club secret, în care se discută despre subiecte precum băieţ, sutiene şi prima menstruaţie, Margaret este fericită că face parte din el. Nimeni nu crede, însă, că Margaret nu are o religie şi nu aparţine unei comunităţi. Ce nu ştiu ceilalţi este că Margaret are propria ei relaţie cu Dumnezeu şi poate vorbi despre orice cu el.

9. “Belcanto”, de Ann Patchett

Romanul lui Patchett are în centru o frumoasă poveste de dragoste, dar şi mult mister. Personajele se regăsesc într-un haos marcat de o crimă şi multă dramă. Vei sta cu sufletul la gură până la ultima pagină.

By | 2019-05-28T17:39:04+00:00 mai 28th, 2019|All about Books|0 Comentarii

Comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.