Una dintre cele mai mari plăceri ale unui cititor este să stea în liniște și să citească o carte bună. Iar dacă ajungi să faci asta în una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, atunci te poți considera norocos. Vezi care sunt locurile pe care trebuie neapărat să le vizitezi, când pleci în vacanță.

1. Biblioteca Klementinum din Praga

Biblioteca Klementium a fost deschisă în anul 1722, în cadrul Universității Iezuite, și conține peste 20.000 de cărți. Vei găsi multe titluri interesante aici, dar s-ar putea să îți fie greu să le citești, pentru că tavanul pictat de Jan Hiebl îți va lua ochii. Vestea bună este că multe cărți rare au fost trimise la Google, pentru a fi scanate și descărcate, apoi, ulterior din Google Books.
Biblioteca Klementinum a fost al treilea cel mai mare colegiu iezuit din lume și a apărut într-un roman semnat de celebru scriitor spaniol Jorge Luis Borges.

Sursa foto: Instagram.

2. Biblioteca Stiftsbibliothek Admont

Cea mai mare biblitecă monahală din lume a fost construită în 1776 și este celebră pentru arhitectura spectaculoasă, în stil baroc. Clădirea este împărțită în trei secțiuni și are lumgimea de 70 de metri, lățimea de 14 metri, iar punctul cel mai înalt ajunge la 12 metri. Peste 200.000 de volume sunt păstrate aici, iar printre cele mai valoroase opere se numără peste 1400 de manuscrise și 530 de cărți printate înainte de anii 1500.

Sursa foto: Instagram.

3. Biblioteca Parcului Național din Mafra

Deși este una dintre cele mai frumoase destinații din lume, puțini sunt cei care știu despre Parcul Național din Mafra, din Portugalia. Dacă mergi în Lisabona și vrei să evadezi câteva ore în afara orașului, atunci acesta este locul perfect. Vei descoperi una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, dar și multe librării interesante.
Librăria a fost deschisă în 1771 și are peste 36.000 de cărți de colecție. Dincolo de volumele din piele, aici sunt și câteva cărți rare, tipărite înainte de anul 1500, dar și unele care au fost interzise de Inchiziție și ascunse aici.

Sursa foto: Instagram.

4. Biblioteca Colegiului Trinity

Cea mai mare bibliotecă din Irlanda a fost deschisă în 1592 de Regina Elizabeta I și a fost frecventată de absolvenți celebri, precum Oscar Wilde și Samuel Beckett. Dacă vrei să o vizitezi, va trebui să plătești 10 euro, dar experiența va fi, cu siguranță, una de neuitat. Peste 200.000 de cărți sunt adăpostite aici, de la romane clasice, la lucrări științifice sau alte genuri populare.

Sursa foto: Instagram.

5. Biblioteca Națională din Girolamini

Cea mai veche bibliotecă din Napoli a fost deschisă în 1566. Timp de secole, a fost asociată cu mănăstirea Girolamini și adăpostea mii de volume valoroase. În decembrie 2013, însă, au apărut acuzații că mai multe volume au fost furate constant din bibliotecă. O anchetă a poliției a scos la iveală că directorul bibliotecii de la acea vreme era responsabil pentru dispariția cărților. Autoritățile au descoperit faptul că acesta organizase un grup infracțional și, împreună cu ceilalți complici, au vândut mașini întregi de cărți. 80% dintre volumele pierdute au fost, în cele din urmă, recuperate.

Sursa foto: Instagram.