Numeroase personaje din filme și cărți sunt prezentate ca fiind scriitori minunați, dar oare chiar se pricep la ce fac? De cele mai multe ori, autorii fictivi nu ar fi deloc apreciați de critici, proza lor fiind plină de adjective și metafore care nu au nicio valoare stilistică. Descoperă cei mai slabi scriitori din filme și romane și nu te lăsa păcălit de ce încearcă autorul sau regizorul să transmită.

1. Jack Torrance, din „Strălucirea”

Jack Torrance ar fi trebuit să scrie un roman american extraordinar, în timp ce are grijă de Hotelul Overlook. Scrisul nu este, însă, o sarcină ușoară, fiind nevoie de multă atenție pentru a scrie milioane de cuvinte și de a le edita ulterior. Jack nu reușește să scrie nimic, înainte ca hotelul să pună stăpânire pe el și să încerce să își ucidă familia. Singurul text pe care îl scrie de-a lungul romanului este faimosul său roman: „doar muncă și fără joacă îl face pe Jack un băiat plictisitor”. Adevărul este că Jack a fost un scriitor plictisitor de la început.

2. Chuck Palmer, din sezonul VI din „Girls”

Chuck Palmer nu este o prezență constantă în „Girls”, apărând doar în sezonul VI, dar nu este un personaj foarte popular. Aflăm că este un scriitor genial, premiar, dar este și un ciudat. În plus, stilul său nu merită aprecierea pe care a primit-o: „trata camera mea de hotel ca și cum ar fi fost un muzeu, mini-bar-ul, ca și cum era o sculptură din Dinastia Ming, turnându-și delicat votcă peste gheață. Am întrebat-o de unde e, mi-a răspuns că din zonă, ca și cum cineva i-a spus că un astfel de răspuns le face pe femei irezistibile.

3. Carrie Bradshaw, din „Totul despre sex”

Carrie Bradshaw scria cam un articol pe episod, așa că a lăsat mult material pentru analiză. Carrie adresa multe întrebări în textele sale, spre exemplu: „Uitându-mă cum Laney rupea etichetele hainelor pentru bebeluși cu entuziasmul cu care rupea odată pantalonii unor staruri rock, nu puteam să nu mă întreb: urmam eu?”
Sau clasicul: „…de la ce punct interesele separate se transformă în dormitoare separate? Nu puteam să nu mă întreb: când ești într-un cuplu, trebuie să îți pui eul singur pe un raft?”

4. Gus Cruikshank, din „Love”

Gus nu este, neapărat, cel mai slab scriitor din lume, dar este cel mai rău tip de scriitor peste care ai putea da. Gus este un autor care se luptă să își facă un nume în literatură, în timp ce lucrează ca actor într-un serial pentru adolescenți. Este nevoie de un întreg sezon, pentru ca manuscrisul său să fie acceptat de echipa serialului pentru care lucrează. Cu toate că asta își dorea, Gus intră în panică atunci când vede că opera sa a fost schimbată radical și face o scenă, ratând șansa de a deveni scriitor.

5. Hannah Horvath, din „Girls”

Sezonul VI din „Girls” începe cu Hannah, care scrie un eseu personal: „după ce m-am agățat de resturile emoționale lăsate în urma lor și am încercat să le arunc bucată cu bucată, nu le-am respins fericirea mai mult decât m-am agățat de iluzia că aș fi mai fericită (sau că ar putea fi mai fericiți) dacă și-ar fi ținut în frâu sentimentele unul pentru celălalt și respectul față de mine…”

Ulterior, prietenii și familia ei citesc articolul în „The New Yorker” și zâmbesc, ca și cum ar citi o capodoperă. În primul rând, nimeni nu ar citi așa. Ar putea avea în față cel mai profund eseu, iar fața lor ar fi tot o grimasă. În plus, stilul Hannei nu este atât de bun precum se lasă să se înțeleagă.

6. Jesse Wallace, din „Înainte de răsărit”

În trilogia „Înainte de răsărit”. Ethan Hawke joacă rolul scriitorului Jesse Wallace, care publică un roman despre întâlnirea scurtă pe care a avut-o cu Celine cu nouă ani în urmă. Nu aflăm prea multe despre stilul lui Jesse, dar aflăm, în cele din urmă, că romanul este doar un vis pe care o bătrână îl are pe patul de moarte.

7. Rat Billings, din „Adult World”

În „Adult World”, John Cusack îl joacă pe Rat Billings, un scriitor care a devenit celebru mult prea devreme și care se victimizează, când află că oamenii nu îi apreciază opera pe care a scris-o ulterior. Publicul nu este de judecat, ținând cont că stilul lui Rat poate fi rezumat astfel: „iubește, iubește până când urăști. Apoi, învață să urăști dragostea ta. Apoi, iartă-ți faptul că ți-ai iubit ura.”

8. Susane Keane, din „Suddenly Susan”

Personajul principal din „Suddenly Susan” a vrut mereu să demonstreze că poate fi scriitoare într-un oraș mare. Deși cele mai multe articole ale sale erau despre cum este viața singură în San Francisco, nu erau foarte bune din punct de vedere stilistic. Principalul semn că nu este un scriitor bun este faptul că are de făcut un singur lucru pentru revista pentru care lucrează și nu îl duce la bun sfârșit.

9. Rory Gilmore, din „Fetele Gilmore”

După șapte sezoane în care Rory Gilmore este prezentată ca o fată extrem de inteligentă, pasionată de cărți, toată lumea se aștepta să devină o scriitoare extraordinară. Când ajunge, însă, să profeseze, nu mai pare atât de talentată. Atunci când obține un internship la ziarul condus de tatăl iubitului ei, cedează, în momentul în care șeful ei este răutăcios. Dispare, apoi, pentru o vreme de la școală, iar în momentul în care apare în „Year in the Life”, este deja considerată unul dintre cei mai slabi scriitori. Ajunge în pat cu sursele ei, adoarme în timp ce intervievează sursele și reușește să distrugă și ziarul din orașul ei natal, așa că nu pare un autor tocmai pregătit.

10. Hank Moody, din „Californication”

În serialul „Californication”, romanul lui Hank Moody devine rapid un hit, care atrage toate femeile din Los Angeles. Dar stilul lui nu este neapărat al unui scriitor de succes.
„- Știi de ce poveștile de dragoste au finaluri fericite?
Dau din cap.
– Pentru că se încheie prea devreme, continuă ea. Se încheie mereu la sărut. Nu poți vedea toată mizeria care urmează. Știi, viața.”

Există ceva mai plictisitor decât să punctezi diferența dintre dragostea din filme și cea din viața reală? Să spui că finalurile fericire sunt false nu este tocmai original.