Toate poveştile de iubire sunt frumoase, dar numai unele devin memorabile. Când vrei să ieşi din rutină şi să cunoşti personaje care să te cucerească de la primele rânduri, trebuie să alegi o capodoperă. Află care sunt cele mai bune cărţi de dragoste ale tuturor timpurilor.

1. “Pasărea Spin”, Colleen McCullough, 1977

Acţiunea romanului se desfăşoară în 1915, în Australia, şi urmăreşte viaţa familiei Cleary. În centrul atenţiei sunt, însă, Maggie, singura fiică dintre cei şapte copii, şi bărbatul de care este îndrăgostită, preotul Ralph de Bricassart. Cartea te va trece printr-o mulţime de emoţii, vei râde şi vei plânge şi suntem siguri că vei petrece multe nopţi încercând să afli ce se va întâmpla cu cei doi.

2. “Uite aşa o pierzi”, Junot Diaz, 2013

Acest volum este, de fapt, o colecţie de povestiri legate între ele printr-un singur personaj. Romanul i-a adus autorului un premiu Pulitzer şi dezvăluie mai multe poveşti de iubire din toată lumea – unele cu final fericit, altele triste. “Uite aşa o pierzi” este considerată una dintre cele mai bune cărţi de dragoste ale tuturor timpurilor.

3. “Jane Eyre”, Charlotte Brontë, 1847

Rămasă orfană de la o vârstă fragedă, Jane a simţit întotdeauna că viaţa doar o pune la încercare. După terminarea studiilor, se angajează ca guvernantă în casa domnului Rochester, unde trebuie să o educe pe Adele. Acesta este momentul în care viaţa tinerei se schimbă total. Rochester nu este un bărbat frumos, este capricios şi dificil, dar are un suflet bun, astfel că o cucereşte definitiv pe Jane. Lucrurile nu sunt, însă, atât de simple, deoarece între ei se află un secret uriaş. “Jane Eyre” a devenit sinonim cu romanul de dragoste al secolului al XIX-lea şi este considerat o capodoperă.

4. “Jurnalul, de Nicholas Sparks, 1996

Nicholas Sparks a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori de romane de dragoste, iar “Jurnalul” este unul dintre titlurile care i-au adus recunoaşterea mondială. Noah şi Allie demonstrează că dragostea nu cedează în faţa timpului, a spaţiului sau a diferenţelor sociale. Sparks spune o poveste despre miracole şi emoţii pe care nu ai cum să o uiţi vreodată.

5. “La răscruce de vânturi”, Emily Bronte, 1847

Această poveste de dragoste nemuritoare te va duce în anul 1802, unde o vei cunoaşte pe Catherine Earnshaw, o femeie ce renunţă la marea ei dragoste, Heathcliff, pentru a fi cu un bărbat cu o situaţie financiară mult mai bună. Nu degeaba romanul este considerat unul dintre cele mai bune din literatura engleză: este intens, dar nu vei putea să îl laşi din mână până când nu vei ajunge la ultima pagină.

6. “Anna Karenina”, Lev Tolstoi, 1878

Mulţi critici literari consideră acest roman cea mai importantă operă a lui Tolstoi şi chiar scriitorul rus susţinea că acesta este primul său roman adevărat. Acţiunea se petrece în Rusia, acolo unde Anna Karenina ajunge pentru a-şi ajuta fratele să îşi salveze căsnicia. Aici îl cunoaşte pe contele Vronsky de care se şi îndrăgosteşte şi decide să se despartă de soţul ei, Alexei. Acesta refuză, însă, să îi ofere libertatea, iar Anna îşi consumă toată energia pentru a obţine acceptarea relaţiei sale. În 2004, romanul a redevenit best-seller, după ce Oprah l-a pus pe lista de citit în clubul său de carte.

7. “Înainte să te cunosc”, Jojo Moyes, 2012

Acest roman caduce împreună doi oameni care nu au nimic în comun, dar ajung să trăiască una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste care există în literatură. Ea duce o viaţă simplă şi este fericită, el a avut tot ce şi-a dorit, dar a pierdut totul, în urma unui tragic accident. Nu vor să aibă nimic de-a face unul cu altul la început, dar pe măsură ce se cunosc, lucrurile se schimbă.

8. “Sub aceeaşi stea”, John Green, 2012

Acest roman este considerat unul dintre cele mai bune scrise de John Green şi pe bună dreptate. Cartea nu prezintă doar povestea de dragoste dintre doi tineri bolnavi de cancer, ci este şi un discurs despre ce înseamnă moartea. Este un volum plin de profunzime şi umor, vei râde, dar vei avea şi inima frântă la final. Merită, însă, fiecare lacrimă şi poţi comanda cartea de aici.

9. “Iubita locotenentului francez”, John Fowles, 1969

Cel mai cunoscut roman al lui Fowles spune povestea unui bărbat logodit cu o femeie înstărită şi respectabilă, care se îndrăgosteşte iremediabil de iubita unui locotentent francez. Cartea nu se limitează, însă, la acest triunghi amoros, fiind plină de aluzii la evenimente importante din secolul al XX-lea, cele mai multe fiind legate de cel de-al Doilea Război Mondial.

10. “Mîndrie şi prejudecată”, Jane Austen, 1813

Deşi a fost publicat cu mai bine de 200 de ani în urmă, acest roman rămâne unul dintre cele mai citite. Jane Austen a dat viaţă unei poveşti de dragoste complicate între Elizabeth Bennet şi Mr. Darcy, dar a reuşit să descrie foarte bine o lume în care bărbaţii aveau puterea, iar femeile depindeau de ei, pentru a evolua în societate. Dacă eşti curioasă să afli mai multe, poţi comanda cartea de aici.