Lectura ar trebui să facă parte din viața oricărui adolescent, chiar și din a celor pentru care cartea nu înseamnă altceva decât o tema. Iar dacă începi cu volumele de mai jos, pasiunea pentru citit va rămâne toată viața. Vezi care sunt cele mai bune cărți pentru adolescenți scrise vreodată.

1. “Casa de pe Strada Mango”, de Sandra Cisneros

Esperanza Cordero este o fetiță din comunitatea latino, ce încearcă să își găsească rostul în Chicago. Sandra Cisneros a scris această carte cu peste 25 de ani în urma, dar lecțiile ei despre stereotipuri și discriminarea imigranților sunt valabile și astăzi. Romanul a primit numeroase critici pozitive și a fost tradus în toată lumea, așa că nu trebuie să lipsească de pe lista de lectură a unui adolescent.

2. “Cenușa Angelei. O copilărie irlandeză”, de Frank McCourt

Această carte de memorii s-a aflat pe lista de best-sellers realizată de New York Time. McCourt spune povestea copilăriei sale sărace din Irlanda și cum a reușit să depășească neajunsurile. Vei găsi multe lucruri interesante în roman, dar cu adevărat impresionante sunt relațiile autorului cu mama și tatăl sau, cu frații, vecinii și prietenii. Volumul este unul inspirational, vei învață să profiți la maximum de ce ai și să folosești în drumul tău spre succes. În plus, copilăria lui Frank McCourt te va încuraja să ai răbdare și să depășești orice obstacol care ți-ar putea apărea în cale.

3. “Eu sunt Malala”, de Malala Yousafzai

Memoriile Malalei ar trebui să se afle pe lista de lectură a oricărui adolescent. Laureată a premiului Nobel pentru pace la 20 de ani, Malala te va învăța să lupți pentru lucrurile în care crezi și să nu iei totul de-a gata. Tânăra a fost împușcată de talibani, pentru că a vorbit deschis despre importanța educației pentru fete. După ce vei ajunge la ultima pagina, vei simți că nu ai nevoie decât de pasiune și perseverență pentru a schimba lumea.

4. “Știu de ce cântă pasărea în colivie”, de Maya Angelou

Autobiografia scrisă de Maya Angelou în 1969 arată cum dragostea pentru literatură te poate ajuta să depășești orice problemă: în cazul ei, trauma și rasismul. Este un memento pentru adolescenții care s-ar putea să fie mai atrași de social media, decât de literatură.

Trimiși de mama lor să locuiască cu bunica într-un orășel din sud, Maya și fratele său, Bailey, se luptă cu suferința provocată de abandon și de prejudecățile locale. La opt ani, odată revenită la mama sa, în St. Louis, Maya este atacată de un bărbat mult mai mare decât ea, iar consecințele acestui moment o vor urmări toată viața. Ani mai târziu, în San Francisco, autoarea află că dragostea pentru ea însăși, bunătatea față de alții, puterea interioară și ideile unor autori mari o pot ajuta să se elibereze. O carte poetică și puternică, care își merită locul în topul celor mai bune volume pentru adolescenți scrise vreodată.

5. “În Brooklyn crește un copac”, de Betty Smith

Una dintre cele mai iubite cărți scrise vreodată, plină de compasiune și cruzime, râs și suferință, plină de viață, oameni și întâmplări. Betty Smith spune povestea lui Francie Nolan, o adolescentă care crește în Williamsburg și trece prin tot felul de situații de viață. Deși a fost publicată în 1943, experiențele prin care trec Francie și familia sa, dragostea pentru lectură și atmosfera din New York vor atrage atenția adolescenților de azi. “În Brooklyn crește un copac” este un roman frumos scris și încurajator, așa că nu sta pe gânduri și include-l pe lista de lectură.

6. “Ultima prelegere”, de Randy Pausch și Jeffrey Zazlow

În 2006, pe când Randy Pausch avea 45 de ani, a fost diagnosticat cu cancer pancreatic și a primit un prognostic crunt de la doctori: mai avea doar șase luni de trăit. La o lună de la acel moment, profesorul universitar și-a ținut ultima prelegere: “Ultima prelegere: să iți atingi cu adevărat visurile din copilărie”. Momentul a devenit o senzație pe YouTube și în câteva luni, Pausch a fost co-autor pentru cartea cu același titlu. În ciuda situației dramatice, lectura este una înălțătoare: iți va aminti cât de important este să faci ce iți place, să nu renunți la visurile tale și să rămâi concentrat pe ce contează cu adevărat pentru tine.

7. “Micuțele doamne”, de Louisa May Alcott

Acest roman clasic despre surori, familie și dragoste pare scris pentru fiecare dintre noi. Vei simți că ai o conexiune cu surorile March de la prima pagina și deși a fost publicată în 1868, cartea rămâne de actualitate. Când tatăl lor pleacă la război, surorile March rămân să o ajute pe mama lor și să își trăiască viața și iubirile, așa cum vin. Vei râde, vei plânge, iar dacă ai o soră, o vei strânge în brațe mai tare.

8. “Hoțul de cărți”, de Mark Zusak

Chiar și cel mai pretențios cititor se vă îndrăgosti de cartea lui Zusak, care merită din plin să se afle în topul celor mai bune cărți pentru adolescenți. În 1939, în Germania nazistă, Moartea este tot mai ocupată. Iar Liesel, o fetiță prinsă în tumultul acestor evenimente, își dă seama că viața ei se schimbă pentru totdeauna. Aflată lângă mormântul fratelui ei, găsește un obiect parțial ascuns în zăpadă: cartea Groparilor, lăsat în urmă accidental. Liesel ia volumul acasă, fiind primul furt de carte și începând, astfel, relația ei de iubire cu lectura. O carte fascinantă, pe care o vei citi pe nerăsuflate până la ultima pagina.

9. “Împăratul muștelor”, de William Golding

O carte clasică, care nu trebuie să lipsească de pe lista de lectură a unui adolescent. Golding prezintă un grup de copii ce supraviețuiește unui accident aviatic, numai pentru a rămâne blocat pe o insulă pustie. O poveste înfricoșătoare despre supraviețuire și natura umană.

10. “Căutând-o pe Alaska”, de John Green

Cartea lui John Green prezintă lucrurile prin prisma unui adolescent care nu este nici cel mai popular, nici un tocilar, ci undeva între. Protagonistul pleacă de acasă, unde ducea o viață previzibilă, în căutarea Marelui Poate, un concept în care se vor regăsi mulți adolescenți.

Cele mai bune cărți pentru adolescenți te vor transforma într-un cititor pasionat, indiferent de vârsta pe care o ai.