În 23 aprilie 1910, Theodor Roosevelt ținea unul dintre cele mai citate și mai populare discursuri ale sale. Pe atunci, Roosevelt nu mai era președintele SUA de un an și își petrecuse ultimele luni cutreierând Africa Centrală, Africa de Nord și Europa. În timpul călătoriilor sale, a ținut numeroase discursuri în locuri precum Cairo, Berlin, Napoli sau Oxford, dar cel ținut în 23 aprilie, în Paris, la Universitatea Sorbona, a avut cel mai puternic răsunet. Audiența a fost una numeroasă și impresionantă: “miniștri în ținute oficiale, ofițeri de marină și din armată în uniforme, 900 de studenți și alti 2000 de oameni care își cumpăraseră bilete”, descria Edmund Morris în biografia “Colonelul Roosevelt”. În fața acestui public a început Roosevelt să șuștină discursul “Cetățean într-o Republica”, devenit ulterior “Barbatul din arenă”.

Fostul președinte american a trecut printr-o paletă vasta de subiecte, de la istoria familiei sale, la război, umanitate, drepturi de proprietate, responsabilitate și simt civic, rata scăzută de nașteri în Franța la acea vreme, dar ideile sale despre critici au fost cele care au impresionat audiența cel mai tare.

“Cel mai trist mod în care poți privi viața este în batjocoră. Un obicei cinic de gândire și discurs, o disponibilitate constantă de a critica munca pe care criticul nu încearcă niciodată să o facă, o distanțare intelectuală ce nu va face niciodată contact cu realitățile vieții – toate acestea sunt dovezi nu de superioritate, ci de slăbiciune.” Roosevelt și-a continuat discursul cu idei la fel de interesante, stârnind ropote de aplauze.

“Nu criticii contează. Nu bărbatul care arată cu degetul poticneala bărbatului puternic sau unde putea face mai bine. Creditul este al celui care este în arenă, a cărui față este plină de praf, transpirație și sânge, care aspiră spre valoare, care greșește, care nu își atinge scopul iar și iar, pentru că nu există efort fară greșeli și neajunsuri. Este al celui care se chinuie să facă lucrurile, care este plin de entuziasm și de devotament, care se dedică unei cauze demne, care la final va cunoaște, în cel mai bun caz, triumful unei reușite ori, în cel mai rău caz, daca va eșua, va eșua îndrăznind, pentru ca locul sau să nu fie alături de acele suflete timide și reci, care nu cunosc nici victoria, nici eșecul.”

“Curajul, intelectul și toate aceste calități mărețe fac un om mai rău, dacă sunt folosite de acesta în propriul avantaj, cu indiferență brutală față de drepturile celorlalți. Spune ceva rău despre comunitate, dacă acea comunitate idolatrizează acele calitate și îi tratează pe posesorii lor că și cum ar fi eroi, indiferent dacă trăsăturile lor sunt folosite corect sau greșit”, a mai spus fostul președinte.

Discursul a fost un real succes, fiind preluat de multe publicații din Franța și trimis către cadrele didactice din Republică. Librăria Hacette a tipărit discursul fostului președinte american în ediție de buzunar, iar volumul s-a vândut în 5000 de copii în cinci zile. Ulterior a fost tradus în mai multe limbi și răspândit în toată Europa. Morris a dezvăluit, în volumul biografic, că Roosevelt a fost surprins de succes, spunând că “reacția Franței a fost greu de înțeles pentru mine”. Popularitatea discursului a ajuns, însă, și peste ocean. Nixon l-a citat pe Roosevelt în discursul său în care și-a anunțat demisia, iar în zilele noastre, frazele care s-au auzit la Sorbona se aud pe scenele de la TED Talks sau în alte discursuri motivaționale.

Alte 6 lecții de viață pe care le poți învață de la Theodore Roosevelt

Nu este, însă, singura lecție de viață dată de Theodore Roosevelt în timpul carierei sale, citatele sale oferind sfaturi importante.

1. “Fă ce poți cu ce ai acolo unde ești.”

Nu poți controla tot ce ți se întâmplă, dar poți controla modul în care reacționezi la problemele pe care le intampani. Nu caută scuze și nu te victimiza, ci încearcă să folosești toate resursele pe care le ai pentru a răzbate. Tine minte că daca vrei cu adevărat ceva, tine de tine să obții.

2. “Cu auto-disciplină, aproape orice este posibil.”

Auto-disciplina este abilitatea de a te controla și de a încercă să faci ce este corect. Nu amâna sarcinile pe care trebuie să le faci, nu te abate de la drumul tău și nu iți lua ochii de la scopul final pe care îl ai. Fără auto-disciplină vei fi leneș și vei găsi întotdeauna alte lucruri mai bune de făcut.

3. “Crede că poți și ești pe jumătate acolo.”

Este foarte important să crezi în tine, dacă vrei să trăiești viață pe care ți-o dorești. Fără încredere, nu poți reuși, pentru că dacă tu nu crezi în abilitățile tale, nimeni nu o va face.

4. “Nu îți fie teamă să încerci să reușești.”

Nu ezita să vorbești, atunci când ai o idee, nu îți fie teamă de eșec. Dacă nu încerci, nu știi niciodată rezultatul. Iar dacă nu reușești, nu renunța și nu te lăsa copleșit de asta, ci consideră că ai învățat o lecție, iar data viitoare vei face mai bine.

5. “Când te joci, joacă-te tare. Când muncești, nu te juca deloc.

Nu confunda lucrurile: există timp pentru distracție și relaxare și timp pentru muncă. Dar când lucrezi, concentrează-te doar la asta.

6. “Când ești întrebat dacă poți face o treabă, spune că da. Apoi află cum să faci asta.”

Profită întotdeauna de oportunitățile care iți vin în cale, chiar daca nu ești pregătit. Nu contează dacă nu ai un răspuns pe moment, documentează-te și fii sigur că vei găsi o soluție.