Mii de romane sunt scrise zilnic în toată lumea, dar asta nu înseamnă că sarcina este una ușoară. Și oricâte provocări ai de depășit, în momentul în care lucrezi la o carte, începutul este cel mai greu. Descoperă 10 reguli esențiale pentru un viitor scriitor.

De ce să tii cont, înainte să începi să scrii un roman

Cei mai mulți scriitori așteaptă să aibă în minte structura romanului, personajele și intriga, înainte de a scrie prima frază. Nu pune presiune pe tine și oferă-ți timp, până când ai destule informații, iar scrisul vine natural.

1. Construiește-ți lumea în care vrei să petreci timpul

Romanul tău îi va transpune imediat pe cititori într-o altă lume, așa că asigură-te că este una interesantă. Alege un mediu înconjurător și o perioadă care te interesează și pe tine, pentru a lucra mai ușor. Nu este o problemă nici dacă alegi să îți plimbi cititorii prin mai multe lumi, dar este important că împrejurimile alese să aibă sens.

2. Găsește povestea din lumea ta

Un roman de succes are o poveste interesantă de la început și până la final. Alege-ți subiectul pe care îl vei dezvolta și clădește-ți povestea în jurul lui. Dacă nu ți se pare o temă destul de bună, pentru a-ți ține cititorii atenți pe sute de pagini, nu ezita să scrii mai puțin.

3. Alege-ți personajele

După ce ai ales o perioadă și o poveste, trebuie să decizi cine vor fi personajele cheie din romanul tău. Un personaj principal puternic, bine conturat, îți va fermeca cititorii. Este important să îl înțelegi, pentru a reuși să îți faci publicul să îl iubească.

4. Nu te gândi să impresionezi

A scrie bine nu înseamnă a redacta multe cuvinte, nici a avea o sumedenie de adjective minunate, ci a atinge cât mai multe vieți. Este foarte important ce exprimi, așa că este indicat să te concentrezi pe ce transmiți prin scrierile tale și mai puțin pe găsirea celor mai frumoase cuvinte.

5. Propozițiile scurte funcționează cel mai bine

Nu te complica în fraze complexe, ci ai grijă să îți ajuți cititorul să înțeleagă tot ce spui, de la primul cuvânt, până la ultimul. Propozițiile simple au cel mai mare impact, pentru că îți mențin publicul atent la acțiune, dar și pentru că te ajută să construiești o desfășurare clară a evenimentelor.

6. Evită diateza pasivă

Una dintre cele mai importante reguli de scris este să folosești cât mai des diateza activă și să eviți diateza pasivă. Cititorul trebuie să știe în orice moment cine efectuează acțiunea și care sunt consecințele.

7. Cunoaște-ți audiența

Înainte să începi un roman, gândește-te cui vrei să te adresezi. Cine este publicul tău? Va înțelege mesajul tău? Scrierea bună nu este generală, ci specifică și targetează o audiență anume.

8. Citește cu voce tare

După fiecare sesiune de scris, citește tare ce ai pus pe hârtie. În acest fel, îți va fi ușor să identifici frazele prea complicate și cuvintele sofisticate. În același timp, îți vei da seama dacă subiectul tău este ușor de urmărit sau mai ai de lucrat la el.

9. Scrie zilnic

Chiar dacă pare de la sine înțeles, este important să nu lași să treacă nicio zi fară să scrii. Nu trebuie să ai același volum zilnic, dar contează să îți faci un ritm și să nu ieși din el, până când nu ai ajuns la ultima pagină.

10. Învață să spui nu

Dacă vrei să scrii un roman, este important să ai timp pentru asta. Eliberează-ți programul și nu ezita să le spui “nu” prietenilor, în momentul în care invitațiile lor te-ar opri din scris.