Cu greu îţi poţi închipui că un scriitor care a vândut milioane de exemplare dintr-o carte sau care este menţionat de fiecare manual de literatură din lume a fost vreodată respins. Cu toate acestea, toată lumea începe de undeva şi pentru nimeni nu este uşor. Iar aceşti trei scriitori demonstrează că oricât de mare este obstacolul, dacă vrei cu adevărat ceva, se poate.

1. Gertrude Stein

Editorul Arthur Fifield ar fi, cu siguranţă, mândru de scrisoarea sarcastică trimisă către Getrude Stein. 1912, Stein făcea primele încercări literare şi nu avea încă reputaţia pe care a câştigat-o ulterior. Manuscrisul respins de Fifield nu a devenit o capodoperă, dar după scrisoarea lui, Gertrude Stein a devenit o autoare vândută în milioane de exemplare datorită romanului “Autobiografia lui Alice B. Toklas”. În plus, sufrageria sa din Paris a devenit centrul lumii artistice.

“Dragă doamnă, sunt unul singur, unul singur, unul singur. O singură fiinţă, una singură odată. Nu două, nu trei, numai una. Am doar o viaţă de trăit, doar 60 de minute într-o oră. Doar o pereche de ochi. Un singur creier. O singură fiinţă. Fiind singur, având doar o pereche de ochi, având un singur timp, având o singură viaţă, nu îţi pot citi manuscrisul de trei sau patru ori. Nici măcar o dată. Doar o privire, o privire este de ajuns. Cu greu se va vinde mai mult de o copie. Cu greu. Cu greu.

Cu sinceritate,
Al dvs.
A. C. Fifield.”

2. Peter Matthiessen

Peter Matthiessen părea, iniţial, un alt tânăr scriitor care încearcă să răzbată. Lucrurile s-au schimbat radical în momentul în care acesta s-a mutat la Paris şi a început să fie asaltat de oferte. A început o colaborare cu editorul George Plimpton şi au fondat împreună “The Paris Review”. Unul dintre primele sale romane, “Signs of water”, nu a avut mare succes, dar Matthiessen a devenit un nume răsunător în literatură, spre dezamăgirea editorilor care i-au respins manuscrisul.

“PV and JMF au citit rapid acest manuscris, în weekend. Este un roman foarte prost, iar personajele sale se trag din aceeaşi clasă care îl inspiră şi pe J. P. Marquand, Jr. Acţiunea se petrece într-un weekend, într-un sat de la marul mării din New England. Sunt multe amintiri care apar din senins şi gândurile fiecărui personaj sunt descrise foarte fidel şi repetitiv. Dar cum aceşti oameni sunt adolescenţi, aşa sunt şi gândurile lor, banale, auto-compătimitoare, triviale şi indiferente. Am avut mari aşteptări pentru acest tânăr, în baza unor poveşti scrise de el, dar Matthiessen este încă un scriitor dureros de imatur, care trebuie să scrie mult mai mult şi are nevoie de un editor răbdător. Chiar şi aşa, asta nu ne salvează, să lăsăm pe altcineva să se lupte cu el. Îl respingem.”

3. Ursula K. Le Guin

În 1968, agentul lui Le Guin a primit o scrisoare de respingere pentru romanul “Mâna stângă a întunericului”. În ciuda criticilor, cartea a fost publicată şi a câştigat premiul Nebula pentru cel mai bun roman.

“Dragă doamnă Kidd,

Ursula K. LE Guin scrie foarte bine, dar îmi pare rău să vă anunţ că nu pot să vă fac o ofertă pentru roman doar pe această bază. Cartea este complicată de detalii, referinţe şi informaţii, legendele devin atât de agasante, în ciuda faptului că sunt relevante, încât acţiunea poveştii pare că se pierde, iar cartea este, în cele din urmă, imosibil de citit. Rezultatul este uscat şi sufocant, fără ritm, şi indiferent de cât de dramatică şi interesantă este acţiunea, este distrusă în totalitate de ce pare material din afara. În orice caz, mulţumim că v-aţi gândit la noi. Manuscrisul”Mâna stângă a răului” vă este astfel returnat.

Cu sinceritate,
Editorul.”