Prima pagină » Profil de autor: Jhumpa Lahiri
Promotie -70%
x Image Liber la lectura

Profil de autor: Jhumpa Lahiri

Jhumpa Lahiri este o câştigătoare a Premiului Pulitzer, dar sunt multe alte lucruri pe care trebuie să le ştii despre ea. Născută în 11 iulie 1967 în Londra, Anglia, într-o familie de indieni, a ajuns, ulterior, în America, unde a şi crescut. Părinţii ei au rămas fideli originii lor şi au crescut-o mândră de moştenirea lor culturală. Lahiri a fost încurajată de profesorii din şcoala generală să îşi păstreze numele de familie. A absolvit Colegiul Barnard din New York, cu specializarea în Literatura Engleză, iar apoi s-a înscris la Universitatea Boston, unde a obţinut trei diplome literare de master, înainte să îşi dea doctoratul în studii renascentiste. Jhumpa Lahiri s-a apucat de scris încă din liceu, dar nu şi-a asumat o viaţă de scriitoare decât după absolvire.

În timpul facultăţii şi pentru o scurtă perioadă după, autoarea a publicat numeroase poveşti scurte în reviste precum The New Yorker, Harvard Review sau Story Quarterly. Câteva dintre aceste nuvele au apărut în romanul său de debut, “Interpret de maladii”, publicat în 1999. Cele nouă povestiri, unele desfăşurate în Calcutta, altele pe coasta de est a SUA, abordează subiecte precum căsătoriile aranjate, alienarea, relocarea şi pierderea culturii, dar oferă şi detalii despre viaţa imigranţilor indieni sau a celor din Calcutta. Cartea a primit numeroase critici pozitive şi a fost recompensată cu premiul Pulitzer pentru ficţiune în 2000 şi cu Premiul Hemingway pentru debut. O poţi comanda de aici.

În 2003, Lahiri a publicat primul roman, “The Namesake” / “Porecla”, o poveste despre identitate personală şi conflictele declanşate de imigrarea unei familii bengali în SUA. Cartea a fost ecranizată în 2006, pe care îl găseşti aici . În 2008, autoarea s-a întors la proză scurtă şi a publicat volumul “Pamant neîmblânzit”, o colecţie de povestiri care urmăreşte experienţele unor imigranţi şi integrarea lor în cultura americană. Cartea este plină de citate înţelepte şi poate fi comandată de aici.

Lahiri este recunoscută pentru fineţea prozei sale şi abitilitatea de a crea legături emoţionale cu personajele sale.

“Aud propoziţiile când mă uit pe geam sau tai legumele sau aştept metroul. Sunt piese dintr-un puzzle pe care le primesc fără o ordine, fără logică, pur şi simplu simt că fac parte dintr-un întreg”, spunea Jhumpa Lahiri într-un interviu apărut în 2012 în New York Times.

Un an mai târziu, a reuşit să publice o nouă capodoperă. “Distanţa dintre noi”, inspirată de o poveste reală pe care Lahiri a auzit-o în copilărie, are în centru doi fraţi, unul implicat în mişcarea maoistă naxalită din India, iar celălalt alegând o viaţă de cercetător în State. Moartea unuia dintre fraţi provoacă, însă, efecte pentru mulţi ani. „Cea mai buna carte a lui Lahiri. Nelinistitoare si generoasa. Tulburatoare si, de asemenea, satisfacatoare”, potrivit The New York Review of Books, aşa că a i toate motivele să o comanzi de aici.

8 citate de la Jhumpa Lahiri care te vor convinge să îi citeşti cărţile

1. “Asta se întâmplă cu cărţile: te lasă să călătoreşti fără să îţi mişti picioarele.”

2. “Împachetează o pernă şi o pătură şi vezi cât mai mult din lume. Nu vei regreta.”

3. “Sexy înseamnă să iubeşti pe cineva pe care nu cunoşti.”

4. “Responsabilitatea mea nu este să pictez un portret măgulitor, ci să pictez un portret real, unul autentic.”

5. “Prima propoziţie dintr-o carte este o strângere de mână, poate o îmbrăţişare.”

6. “Cu cât mă simt mai imperfectă, cu atât mă simt mai vie.”

7. “Copiii resetează ceasurile. Uită ce am avut înainte.”

8. “Scriu despre personaje care mă interesează. Şi nu cred că romanele mele sunt un mijloc de entertainment.”

By | 2019-05-29T17:42:18+00:00 mai 29th, 2019|Authors|0 Comentarii

Comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.