Ioana, co-fondator The Book Club
Deși ajunge online în 2018, povestea Clubului de Carte este una…cam de aceeași vârstă cu mine. Și este, desigur, plină de cărți.
Acum 25 de ani, am primit cadou de la Moș Crăciun Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi. El și Buratino, Cippolino, Heidi au devenit și prietenii mei. Apoi, câțiva ani mai târziu i-am descoprit pe Cireșari, pe Cuore, basmele lui Hans Christian Andersen, pe Black Beauty și Colț Alb, Mizerabilii cu sensibila Cosette și demnul Jean Valjean, Cocoșatul de la Notre-Damme, pe micuța Heidi – fetița munților, Marile Speranțe, La Medeleni, minunata Alice în Țara Minunilor, universul lui Peter-Pan, Ocolul Pământului în 80 de zile, blândețea lui Mary Poppins și zburdălnicia lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn..și multe multe alte cărți care mi-au luminat copilăria. Le mulțumesc părinților mei pentru ca au investit în ele și mi-au oferit, prin ele, o sursă inepuizabilă de poveste, lecții de viață, imaginație și călătorii pe care altfel, mi-ar fi luat poate zece vieți să le trăiesc. Am crescut într-o casă cu o bibliotecă mare cât sufrageria, de la romane de dragoste până la almanahuri de piscicultură, agronomie, fizică și chimie – mama și tata aveau fiecare bagajul lor de lecturi pe care îl aduseseră în familie. Treptat, biblioteca s-a umplut cu volume pentru fiecare vârstă – poveștile de când eu și fratele meu eram mici-mici, sub formă de cărți, diapozitive, benzi magnetice, vinyl-uri și casete audio. Literatura obligatorie de la școală și o mulțime de alte cărți din literatura universală care ne-au deschis ochii spre țări îndepărtate, personaje fantastice, povești incredibile și tărâmuri extraordinare. M-am atașat de fiecare dintre ele.
Timpul a trecut și m-am îndrăgostit de Franța, de romantismul și de autorii ei: Victor Hugo, Gustave Flaubert, Mathias Malzieu, Jean-Paul Sartre, Moliere, Pascal Bruckner, Eric-Emmanuel Schmitt, Simone de Beauvoir. Dar și de atâția alți scriitori, de volume literary sau non-ficțiune, majoritatea din literatura cu sânge latin, britanică și americană, într-adevăr: Gabriel-Garcia Maquez, Jane Austen, William Faulkner, Charles Dickens, Ernest Hemingway, Alice Munro, Isabel Allende, Haruki Murakami, Julien Barnes, David Foenkinos, Jose Saramago, Dale Carnegie, Eckhart Tolle, John C. Maxwell, Elle Luna, sunt doar câțiva dintre ei. Am dezvoltat un interes deosebit pentru literatura despre Cel De-al Doilea Război Mondial pe care o consider pe cât de profundă și dureroasă pe atât de puternic salvatoare și eliberatoare: Jurnalul Annei Frank, Hoțul de Cărți, Toată lumina pe care nu o putem vedea, Băiatul cu Pijamale în dungi, Testamentul lui Hitler, Privighetoarea, Pacientul englez.
M-am mutat, ca mulți dintre noi, între începutul facultății și viața de acum, de câteva ori din chirie în chirie. De fiecare dată, cu 5-6 genți de haine și tot atâtea de cărți. Am cumpărat adesea mai multe cărți decât aveam timp să citesc, m-am atașat atât de mult unele volume încât am plâns când s-a întâmplat să le pierd și am căutat agitată să le recuperez sau să le înlocuiesc. Am avut și luni întregi în care nu am citit decât câteva zeci de pagini și luni în care am citit o carte în fiecare sâptămână. Dar indiferent de timpul pe care l-am oferit, cărțile au fost acolo să mă mai invețe câte ceva și să încerce să mă facă un om mai bun. Timp de doi ani am pus umărul la construcția prezenței digitale a unui grup editorial tare drag mie, TREI, nu am lipsit de la nicio ediție Gaudeamus și BookFest și am împachetat și oferit cadou celor dragi probabil câteva sute bune de cărți. Iar acum 5 ani lansam Iubesc să citesc, un blog de recenzii de carte ce a crescut timid și natural, din drag pentru citit, pentru lumea cărților și pentru digital. Le datorez multe dintre vorbele frumoase despre cărți unor oameni faini care și-au lăsat amprenta prin articolele lor, alături de ale mele. Și mi-am datorat mie ca, la 30 de ani, să îmi pun toate resursele și experiența profesională, și o mare parte din inimă într-un proiect care să celebreze, în fiecare zi, cu fiecare ocazie, lumea cărților și cititorii pasionați, care să prindă cât mai mult din esența bucuriei lecturii și să facă din carte un vector pentru schimb de experiențe, pentru prietenii, pentru proiecte caritabile și pentru întâlniri pline de voie bună și cărți la fel de bune.
Din drag pentru colecția mea de cărți Micul Prinț pe care le adun din jurul lumii, din fiecare țară în care ajung, din respect pentru biblioteca plină din apartamentul unde am crescut, lucrată manual de tata și reorganizată (poate mult prea) des de mama, din iubire pentru selfie-ul unui băiat care a citit niște pagini din Lichidați Parisul! a lui Sven Hassel, m-a învățat ce înseamnă cu adevărat “împreună” și alături de care orice fac pare de sute de ori mai ușor, a apărut The Book Club.
TheBookClub este un proiect digital care ia naștere, așadar, din pasiune pentru carte și prețuire pentru cititori. Un model inovativ de librărie online în care vânzarea de cărți se întâlnește cu lectura, cu dialogul literar și cu selecția celor mai alese titluri, premiate volume și interactive campanii și discutii despre carte.
Este mai mult decât o librărie online, țintind să devină o resursă pentru selecții de titluri inspirate și premiate, un anticariat în care găsești titluri vechi dar prețioase, un club în care poți citi recenzii de carte, participa la cluburi de carte, găsi recomandări de lectură și discuta despre cărțile preferate.
Nu în ultimul rând, TheBookClubeste un proiect care susține accesul la educație al copiilor și tinerilor, crezând cu tărie ca investiția în acest domeniu este fundamentală pentru un viitor sănătos, pozitiv și frumos al oricărei societăți. Parteneriatele strategice pe care le pregătim în acest sens încununează dorința mea de a mă întoarce, la un moment dat, spre domeniul care mi-a fost piatră de temelie în cariera de comunicator – organizațiile neguvernamentale.
Sloganul The Book Club – READ. SHARE. CARE – este cea mai scurtă formulă în care am putut sintetiza credo-ul proiectului: The Book Club este un ambasador al lecturii și un susținător al cadourilor cu poveste și mesaj unice, un loc prietenos și primitor pentru dialoguri și evenimente de carte, iar comentariile și ideile de pe pagina de Facebook ne demonstrează deja că am început cu dreptul. Mai mult, la TheBookClub, credem că trebuie să fim parte din schimbarea în bine pe care o dorim în jurul nostru. Și credem că, împreună, putem face schimbari semnificative, începând cu cele mai mici – care țin de simplul gest de a oferi în dar o carte ce poate deschide inima sau mintea cuiva de lângă noi.
Comenteaza