La revedere acolo sus” sunt ultimele cuvinte pe care soldatul Jean Blanchard i le-a scris soţiei sale, în 4 decembrie 1914, înainte să fie împuşcat pentru trădare. Pierre Lemaitre le-a transformat într-o capodoperă contemporană, “o evocare fără concesii a unei Franţe oarecum ruşinate de supravieţuitorii generaţiei pierdute”, după cum a scris cotidianul Le Figaro, continuând cu “Lemaitre mitraliază, măştile cad”. Nu te grăbi să incluzi acest volum în categoria romanelor istorice sau de război, ci aşteaptă-te să descoperi, dincolo de orice, o naraţiune plină de emoţii.

Apărută în 2013, cartea lui Lemaitre a ajuns rapid pe lista de best-seller şi a obţinut, în acelaşi an, premiul Goncourt, cea mai importantă distincţie literară din Franţa. În 2017, romanul a fost ecranizat în regia lui Albert Dupontel şi a primit cinci premii Cesar, printre care cele pentru cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun scenariu adaptat.

În “La revedere acolo sus” vei descoperi o societate epuizată de război, care vrea să îi onoreze pe soldaţii căzuţi la datorie, dar uită de veteranii rămaşi în viaţă. Povestea începe la finalul Primului Război Mondial, când toată lumea aştepta încheierea unui armistiţiu între Imperiul German şi puterile Antantei. Locotenentul Henri d’Aubray-Pradelle, însă, speră să aibă o ultimă şansă să obţină o promovare şi uită de legile morale. Cu gândul la glorie, trimite doi soldaţi să îi atace pe germani, apoi îi ucide, dând vina pe inamic. În aceste condiţii, ceilalţi ofiţeri din batalionul său pornesc la luptă, sperând să îşi răzbune colegii.

Doi dintre soldaţi – Albert Maillard and Edouard Péricourt – înţeleg faptul că au fost manipulaţi de superior, dar sunt prea răniţi ca să reacţioneze. Aproape îngropat în pământ, Maillard este salvat de la moarte în momentul în care Pericourt sare pe corpul acestuia, pentru a menţine ritmul inimii. Acest gest îl costă, însă, scump, deoarece un proiectil îi distruge faţa.

“La urma urmei, Albert se înrolase într-un război stendhalian și se trezise într-un măcel prozaic și barbar care a provocat, vreme de cincizeci de luni, o mie de morți pe zi. Ca să ne facem o idee, ar fi de-ajuns să ne înălțăm un pic, să privim decorul din jurul gropii sale: un pământ de pe care a dispărut orice urmă de vegetație, ciuruit de mii de pâlnii de obuze, presărat de sute de leșuri în descompunere a căror duhoare pestilențială îți întoarce stomacul pe dos cât e ziua de lungă. La prima acalmie, șobolani cât iepurii de mari gonesc cu sălbăticie de la un cadavru la altul ca să se bată cu muștele pe resturile începute deja de viermi.”

După ce scapă cu viaţă de pe câmpul de luptă, între cei doi se leagă o puternică prietenie. Maillard are grijă de Perigord, îl ajută să îşi schimbe identitatea şi să rămână departe de familia sa, pe care nu vrea să o vadă. În timp ce ei trăiesc o viaţă sărăcăcioasă, Henri Pradelle prosperă pe toate planurile. Se căsătoreşte cu sora lui Pericourt, devine o figură mondenă în societate şi pozează în erou, construind monumente care să îi onoreze pe cei căzuţi la datorie. Gestul său este, însă, unul meschin, deoarece cadavrele nu sunt identificare corespunzător. Pericourt înţelege nevoia oamenilor de a le aduce un omagiu celor decedaţi, astfel că începe să deseneze o serie de statui, inventând o societate prin care să le vândă. Tatăl său, ruşinat de cum şi-a tratat fiul pe care îl crede mort, ajunge să cumpere o astfel de lucrare.

“La revedere acolo sus” înseamnă aproximativ 550 de pagini de suspans, emoţie şi nerăbdare. Dacă vrei să descoperi povestea, poţi comanda cartea de aici.

Cine este Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre este un autor şi un scenarist francez, cunoscut pe plan internaţional mai ales pentru romanele sale ce îl au ca personaj pe comandantul Camille Verhœven. “Alex” este primul său roman tradus în engleză, care a obţinut, în 2013, premiul CWA International Dagger, unul dintre cele mai apreciate distrincţii acordate în Marea Britanie pentru romane poliţiste şi de suspans. În acelaşi an a primt premiul Gongourt, cel mai important din Franţa, pentru romanul “La revedere acolo sus”. În 2015 şi 2016 a câştigat un nou premiul CWA International Daggerpenru romanele “Camille”, respectiv “The Great Swindle”.

3 motive pentru care să citeşti “La revedere acolo sus”

  1. Cartea lui Pierre Lemaitre te va ajuta să înţelegi mai bine ce a însemnat războiul. Peisajele de pe câmpul de luptă sunt descrise în detaliu şi vei simţi că totul se desfăşoară în faţa ta.
  2. Este una dintre acele cărţi pe care nu vei vrea să o laşi jos până nu ajungi la ultima pagină.
  3. Vei învăţa mai multe despre ce înseamnă o prietenie adevărată.