Dacă vrei o carte care să te ţină cu sufletul la gură, atunci “Fata din tren” este alegerea potrivită. Nu te mulţumi să vezi filmul, pentru că autoarea Paula Hawkins merită cunoscută îndeaproape.

Apărut în 2015, acest thriller psihologic a fost deseori comparat cu “Fata dispărută”, romanul scris de Gillian Flynn, însă primul volum a devenit cartea care s-a vândut cel mai rapid din istorie, astfel că a reuşit să îşi facă un renume independent. De altfel, la aproape doi ani de la lansare, se vânduse, deja, în 15 milioane de exemplare, iar nume celebre de la Hollywood s-au declarat cucerite. Gywneth Paltrow, Stephen King sau Reese Witherspoon sunt doar câţiva dintre fanii declaraţi ai acestui best-seller.

Suspansul apare de la primele pagini şi îţi dai seama că peisajul descris ascunde o poveste pe care trebuie să o afli. Rachel este o tânără alcoolică, divorţată, care merge cu acelaşi tren în fiecare dimineaţă. În drumul său, îi atrag atenţia doi îndrăgostiţi care locuiesc într-o casă de lângă calea ferată şi pe care îi urmăreşte în fiecare dimineaţă. I-a botezat Jess şi Jason şi este sigură că au o viaţă fără nicio grijă.

“Sunt un cuplu perfect, minunat. El e brunet şi bine făcut, protector, blând. Are un râs foarte plăcut. Ea e una dintre femeile acelea micuţe şi vulnerabile, o frumuseţe, cu pielea albă şi cu părul blond, tăiat scurt.”

Rachel este naratorul principal, iar Jess şi Jason au, în ochii ei, relaţia ideală. Pe parcurs afli, însă, că cei doi se numesc, de fapt, Megan şi Scott şi locuiesc la doar câteva case distanţă de casa în care a stat şi Rachel, înainte ca ea să devină dependentă de alcool şi să îşi distrugă relaţia.

“Sunt fericiţi, pot să îmi dau seama de asta. Sunt cum eram şi eu, sunt eu şi Tom acum 5 ani. Sunt ce am pierdut, ce îmi doresc să am.“

Viaţa lui Rachel se schimbă în momentul în care Megan dispare, iar o mulţime de necunoscute îi dau peste cap lumea deja confuză. Dornică să afle ce s-a întâmplat cu ea, începe o investigaţie pe cont propriu, însă alcoolul şi pierderile de memorie îi îngreunează sarcina.

Firul poveştii este preluat, pe parcursul cărţii, de Megan, tânăra pentru care Rachel dezvoltă o obsesie, dar şi de Anna, noua iubită a lui Tom.

Nu doar acţiunea cărţii te vor atrage, ci şi personajele. Interesantă este antiteza dintre fermecătoarea Megan şi confuza Rachel. Ultima a devenit dependentă de băutură după ce ea şi Tom nu au reuşit să facă un copil.

“A fost, aşa cum ne-a avertizat toată lumea, neplăcut şi un eşec. Nimeni nu m-a avertizat, însă, că asta ne va distruge. Dar s-a întâmplat. Sau mai degrabă m-a distrus pe mine prima dată, apoi pe noi. Am trecut de la a fi o băutoare la a fi o beţivă şi nu există ceva mai plictisitor de atât.”

Finalul este unul demn de un scenariu de film, aşa că, dacă vrei să îl afli, comandă cartea de aici.

Cine este Paula Hawkins

Înainte să devină o scriitoare cunoscută în toată lumea, Paula Hawkins a lucrat timp de 15 ani ca jurnalist. S-a născut în Zimbabwe, dar la vârsta de 17 ani s-a mutat în Londra. În 2009, a început să scrie comedii romantice sub numele de Amy Silver, însă nu a atras atenţia criticilor decât în momentul în care a publicat romane ceva mai serioase.
“Fata din tren” este cea mai cunoscută carte a sa şi a avut nevoie de şase luni şi de ajutor financiar de la tatăl său, ca să o finalizeze. În 2017 a publicat “În ape adânci”, un nou roman psihologic ce va fi transformat în film de DreamWorks Pictures.

4 motive să citeşti “Fata din tren”, de Paula Hawkins

1. Există mai mulţi naratori, iar asta nu va face decât să îţi crească interesul, mai ales că personajele sunt atât de diferite. Nu vei şti, până la final, în cine să ai încredere, cine este erou şi cine este anti-erou, iar o astfel de lectură nu poate decât să te cucerească.

2. Nu vei putea să laşi cartea din mână. Este una dintre acele poveşti care te absorb cu totul până la ultima pagină.

3. Este o carte sfâşietoare, plină de emoţii. Sunt cel puţin trei poveşti pentru care îţi garantăm că vei avea nevoie de şerveţele. Dincolo de suspansul specific thrillerelor psihologice, Hawkins tratează teme complexe, precum iubirea, dependenţa de substanţe periculoase, problemele psihice şi maternitatea.

4. Vei simţi că faci parte din poveste. Faptul că naraţiunea este la persoana I singular, te transformă într-un martor direct şi vei trece prin aceleaşi stări ca personajele romanului.