Puţine sunt evenimentele dedicate cititorilor, dar în Olanda, cel puţin o dată pe an, toţi iubitorii de lectură sunt răsplătiţi. Autorităţile din această ţară încurajează cititul încă din 1932, iar pentru asta, organizează anual Boekenweek – o sărbătoare naţională, marcată prin festivaluri literare şi lansări de carte. Tradiţia este ca un autor olandez cunoscut să scrie şi un roman special pentru acest eveniment, care este oferit celor care participă la festivităţi.

Cartea oferită cadou în 2019 nu a fost doar un volum în plus în biblioteca olandezilor, ci şi o călătorie gratuită cu trenul pentru cei care călătoreau şi aveau romanul la ei.

Nederlandse Spoorwegen, Căile Ferate Olandeze, sunt constant alături de organizatorii acestei sărbători, găzduind chiar şi semnări de carte în vagoane.

“Este frumos să vezi faţa surprinsă şi fericită a călătorilor”, a spus Jan Siebeling, autorul romanului scris anul acesta, în momentul în care s-a urcat într-un tren pentru a se întâlni cu pasagerii.

“Vorbim despre orice, inclusiv despre această călătorie. Un pasager a spus chiar că se află în drum spre Velp, locul naşterii mele. Deseori întâlnesc şi copii şi sper, în mod natural, că vor începe să citească. Pentru asta o facem”, a continuat scriitorul.

Căile Ferate Olandeze oferă călătorii gratuite cititorilor de 18 ani. “CFO au o slăbiciune pentru citit, pentru că lectura este una dintre cele mai frecvente activităţi în timpul călătoriei cu trenul. Acesta este motivul pentru care am fost unul dintre principalii sponsori ai campaniilor pentru lectură din ultimii ani, inclusiv Săptămâna Cărţilor”, au susţinut reprezentanţii companiei într-un comunicat de presă.

CFO este singura companie care acceptă obiecte fizice în locul banilor.

Cum este celebrată lectura în lume

Olanda nu este singura ţară care sărbătoreşte cărţile şi cititorii. Întreaga lume organizează constant evenimente pentru cei care au această pasiune.

1. Festivalul Literar Jaipur din India are loc în luna ianuarie şi adună la un loc toată comunitatea literară din lume. De la laureaţi ai premiului Nobel şi până la scriitori locali, toţi sunt prezenţi la unul dintre cele mai importante evenimente pentru cititori.

2. Un eveniment similar are loc şi în Shanghai, China, în luna martie. Scriitori din toată lumea se întâlnesc pentru un festival mai mic şi mai intim, ce se desfăşoară timp de 11 zile.

3. Şi în Marea Britanie sunt celebrate cărţile şi lectura. n Cumbria are loc festivalul “Cuvinte lângă apă”, iar cu această ocazie, cititorii şi scriitorii stau faţă în faţă şi discută despre lectură, cuvinte şi idei. Aceste activităţi se desfăşoară pe o perioadă de zece zile.

4. În frumoasa Italie, în luna iunie, are loc Letterature, un eveniment restrâns, care atrage, însă, anual scriitori importanţi, ce le oferă cititorilor scurte şedinţe de lectură pe o perioadă de cinci zile. Deseori, alături de ei urcă şi brand-uri locale, cântăreţi şi artişti care sărbătoresc literatura.