Un poem scris de Marin Sorescu este afișat, timp de o lună, în metroul din Londra, în cadrul unei campanii prin care autoritățile vor să transforme poezia într-un gen mai popular. Proiectul cultural se desfășoară de 30 de ani, sub denumirea „Poems on the Underground” (Poezii în subteran).

„Perseverență” este numele poeziei pe care reprezentanții mai multor instituții britanice, printre care și Primăria Londrei, au ales-o pentru publicare în următoarele săptămâni. Traducerea în engleză a fost făcută de D. J. Enright.
Vestea bună a fost dată de Institutul Cultural Român de la Londra, pe pagina de Facebook.

„’Perseverență’, poezia lui Marin Sorescu, a fost aleasă de ‘Poeme în Subteran’ pentru a fi publicată în trenurile londoneze din 10 februarie, timp de patru săptămâni. Mulțumim fondatorilor programului, scriitoarea Judith Chernaik, poeților Imtiaz Dharker și George Szirtes pentru că a ales acest poem frumos și Transportului Public Londonez, British Council și Consiliului de Arte din Anglia pentru că sprijină această idee minunată” a fost mesajul lăsat de reprezentanții Institutului Cultural Român din Londra.

Versurile poeziei „Perseverență”, de Marin Soresc

„Voi privi la iarbă
Până voi obține titlul
De doctor în iarbă.

Voi privi la nori
Până voi ajunge Laureat
Al norilor.

Voi trece pe lângă fum
Până când fumul, de rușine,
Va deveni iar flacăra
De la început.

Voi trece pe lângă toate lucrurile
Până când ele
Vor ajunge să mă cunoască”.

Cine a fost Marin Sorescu

Marin Sorescu a trăit între anii 1936 – 1996 și a fost unul dintre cei mai importanți scriitori români și membru al Academiei Române. După Revoluția din 1989, Sorescu a ocupat titlul de Ministru al Culturii în cadrul cabinetului Nicolae Văcăroiu.

Marin Sorescu a debutat ca poet în 1964, la 28 de ani, cu volumul de parodii „Singur printre poeți”, și a publicat 23 de volume până la moartea sa, în 1996. A obținut premiul Uniunii Scriitorilor de cinci ori de-a lungul carierei sale.
Marin Sorescu este cunoscut în toată lumea și pentru piesele sale de teatru, puse în scenă în orașe precum Paris, Zurich, Helsinki sau Copenhaga.

Proiectul „Poeme în Subteran” a fost lansat cu 30 de ani în urmă, în 1986, și publică anual poezii scrise de autori din întreaga lume. Textele alese vorbesc despre teme precum dragoste, tinerețe și bătrânețe, natură, dar și alte subiecte contemporane. Poeziile sunt publicate în fiecare an, în lunile februarie și martie.

Sursa foto: Facebook.