Cărțile despre trăit autentic nu sunt o invenție modernă. Publicat în 1946, romanul “Zorba Grecul” explorează lupta dintre estetic și rațional, dintre viața interioară, a sufletului, și cea a mintii, și cum poți găsi un echilibru între ele. Viața lui Zorba este plină de bucurii, dar și de amărăciuni specifice realității, iar modul în care trăiește îl face pe narator să înțeleagă mai bine umanitatea.
Pe de o parte, “Zorba Grecul” este povestea unui grec muncitor pe nume Zorba, îndrăgostit de viață, a naratorului și a orașului în care cei doi sunt trimiși să muncească. Pe de altă parte, este povestea lui Dumnezeu și a omului, a Răului și a Sfinților, a luptei pe care o duc oamenii, pentru a-și găsi un sens, este despre dragoste, curaj și credință.
Zorba îl însoțește pe narator în Creta, pentru a lucra în mina acestuia, dar cei doi ajung să dezvolte o prietenie specială, în ciuda diferențelor dintre ei. Naratorul este rațional, modest și rezervat. Zorba este rebe;, un spirit liber și neinteresat de regulile sociale. De la o pagină la alta, vezi cum Zorba devine cel mai bun prieten al naratorului și îl ajută să aprecieze dragostea și să se bucure de viață.
Romanul lui Nikos Kazantzakis nu este doar o lecție despre cum să trăiești frumos. Citindu-l, vei participa la o adevărată petrecere a simțurilor: văzul, mirosul și auzul vor fi stimulate în tot timpul lecturii. Salvia sălbatică, menta, cimbrul, mugurii de portocali, vinul turnat în pahare, marea care lovește constant țărmul, toate te vor purta într-o călătorie minunată în Creta, Grecia.
10 lecții pe care să le înveți de la Zorba
1. Concentrează-te pe prezent
Trăim vremuri în care suntem forțați să facem mai multe lucruri în același timp, să ne grăbim spre un tel pe care îl stabilim, deseori, în funcție de alții. Zorba, însă, te va învăța de ce este important să te oprești și să te bucuri de moment.
“‘Pentru că facem lucrurile pe jumătate’, spunea adesea, și ‘spunând lucruri pe jumătate, fiind bun pe jumătate, de aceea este lumea în mizeria de azi. Fă lucrurile bine, pentru numele lui Dumnezeu! O bătaie puternică pentru fiecare unghie și vei câștiga! Dumnezeu urăște jumătate de rău mai mult decât un rău total!’”
2. Perspectiva contează
Facem lucruri sigure și deseori așteptam că ceilalți să ne spună ce să facem și nu ne dam voie să greșim.
“‘Ce face Zorba este un lucru’, a răspuns iritat, ‘iar ce fac alții este altceva.’”
3. Nu renunța la copilul din tine
Să fii copil nu înseamnă să adresezi milioane de întrebări, ci să vezi lucrurile ca și cum ai face-o pentru prima oară, să ramâi mereu curios.
“Mă gândeam că probabil marii vizionari și poeții văd mereu lucrurile astfel – ca și cum ar face-o pentru prima oară. În fiecare dimineață, văd o nouă lume în fața ochilor. Nu o văd cu adevărat, de fapt, ci o clădesc.”
4. Găsește-ți un scop
Suntem toți ocupați să ne găsim pasiunea și scopul, dar Zorba nu crede în ele. Tot ce faci cu mâna ta te va duce undeva.
“‘Hristos este renăscut, prietenul meu! Ah, dacă aș fi la fel de tânăr ca tine. M-aș arunca cu capul înainte în tot: în muncă, în vin, în dragoste – în tot, și nu m-aș teme de Dumnezeu sau de Diavol. Asta este tinerețea pentru tine!’”
5. Bucura-te de mâncare
Mânacarea este mai mult decât o modalitate de supraviețuire. Este un ritual și poate deveni unul dintre cele mai plăcute lucruri pe care le faci.
“Spune-mi ce faci cu mâncarea pe care o consumi și îți voi spune cine ești. Unii o transformă în grăsime și fecale, alții în muncă și sursă de umor, iar alții, mi se spune, în Dumnezeu. Deci trebuie să fie trei tipuri de bărbați.
Nu sunt unii dintre cei mai răi, șefu’, nici unul dintre cei mai buni. Sunt undeva între cele doua. Ce mănânc transform în muncă și umor. Nu este atât de rău, până la urmă!’”
6. Rămâi unic
Ne rușinăm de derapajele noastre și învățam să fim normali, să ne adaptam modului în care cred ceilalți că trebuie să trăim. Nu ne dăm seama că, astfel, ne pierdem unicitatea.
“‘Fiecare om are nebunia lui, dar cea mai mare dintre ele, în opinia mea, este să nu ai una. Ai văzut, sefu’?’, a spus el, ‘Diavolul lui este mort. Iar acum este gol, săracul, complet gol, terminat. De acum înainte, va fi ca restul!’”
7. Fii autentic
Nu îți pune filtre în orice situație. Suntem mereu atenți, diplomați, calculați, corecți și uităm să fim și autentici.
“Așa trebuie să fie un om, mă gândeam atunci, invidiind amărăciunea lui Zorba. Un bărbat cu sânge cald și oase puternice, care își lasă lacrimile să curgă pe obraji când suferă. Iar când este fericit, nu strică prospețimea bucuriei, trecând-o prin sita metafizicii.”
8. Caută fericirea
Căutăm mereu fericirea în jurul nostru, dar aceasta este o stare interioară, pe care o controlăm.
“În sfârșit stiu ce este fericirea. Pentru că abia acum am realizat că am trăit maxima veche: fericirea este să îți faci datoria, iar cu cât mai mare este datoria, cu atât mai mare este fericirea.”
9. Nu iți face prea multe griji
Analizăm prea mult situațiile, gândim mult, facem puțin, ne îngrijoram din orice. Zorba te învață că nu are rost să trăiești așa.
“‘Am încetat să mă gândesc mereu la ce a fost ieri. Și nu mă mai întreb ce se va întâmplă mâine. Ce se întâmplă azi, în acest minut, de asta îmi pasă. Îmi spun: ce faci acum, Zorba? Dorm. Ei bine, dormi bine.
Ce faci acum, Zorba? Muncesc. Ei bine, muncește bine.
Ce faci acum, Zorba? Sărut o femeie. Ei bine, sărut-o bine, Zorba, și uită de restul când faci asta. Nu mai există nimic pe pământ, decât tu și ea.”
10. Fii mândru de viața ta
Dacă ai făcut mereu ce ai simțit, înseamnă că ai dus o viață interesantă. Bine sau rău, să nu ai regrete. Simte-te bine, fii mândru!
“‘Ascultă, încă un minut. Dacă ar veni un preot sau altcineva să mă spovedească și să îmi dea împărtășanie, zi-i să plece și să-mi lase blestemele în loc.
Am făcut o groază de lucruri în viața mea, dar încă nu am făcut nimic. Oamenii ca mine trebuie să trăiască o mie de ani. Noapte bună!”
Romanul “Zorba Grecul” este greu de pus jos, odată ce îl începi. Iar când vei ajunge la ultima pagină, vei dori să îți trăiești viața cu pofta pe care o avea și Zorba.
Cine a fost Nikos Kazantzakis
Nikos Kazantzakis s-a născut în 18 februarie 1883, în Creta, și este unul dintre cei mai mari scriitori greci. A copilărit într-o perioadă în care Grecia era marcată de revolte împotrivă Imperiului Otoman, iar familia lui a fugit, pentru o scurtă vreme, în insula Naxos. A studiat Dreptul la Universitatea din Atena, și filosofia în Paris. A călătorit în Spania, Anglia, Rusia, Egipt, Palestina și Japonia, iar înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, s-a stabilit în Eghina. A fost ministru în Guvernul grec din 1945 și a lucrat pentru UNESCO în Paris.
Opera sa acoperă multe genuri, de la eseuri filosofice, la cărți de călătorie, tragedii și traduceri în greacă ale operelor clasice, precum “Divina Comedie”, de Dante.
Comenteaza