Mitologia nordică se referă la religia și legendele populației scandinave în perioada Epocii Vikingilor, ce s-a întins între 793 d. Hr. – 1100 d. Hr. Vikingii erau exploratori, comercianți și cuceritori din Norvegia, Suedia, Danemarca și Islanda, care au străbătut lumea în lung și în lat, de la Estul Îndepărtat la Vestul cunoscut astăzi ca America de Nord. De altfel, vikingii au ajuns în America de Nord înaintea lui Cristofor Columb. Această populație vorbea nordica veche, scria în rune și practica religia ancestrală. În expedițiile lor, vikingii erau motivați de bogății, prestigiu și putere și se rugau la zei și zeițe cu trăsături nepământene.

Până în secolul al XIX-lea se știau puține lucruri despre mitologia nordică, iar informațiile cunoscute astăzi au fost transmise prin viu grai sau prin poezii. Nu se cunoaște numărul exact de zeități nordice, dar acestea pot fi împărțite în două familii: Aesir și Vanir. Membrii Aesir erau asociați cu haosul și războiul, în timp ce familia Vanir, cu natura și fertilitatea. Zeii sunt deseori asociați cu Jötnar sau Uriașii.

Cele mai cunoscute zeități din Mitologia Nordică

Odin este Zeul Suprem în mitologia nordică, fiind Tatăl tuturor în familia Aesir. El a dobâdit cunoașterea universală, după ce a supt seva Arborelui Înțelepciunii și a sacrificat un ochi pentru asta. Odin este cel mai respectat dintre nemuritori, având o sete constantă de cunoaștere și fiind însotit mereu de doi corbi, doi lupi și walkirii (divinități feminine minore, ce îl slujeau pe Odin). Acesta era Zeul Războiului, dar și al Poeziei și Magiei. Calul lui Odin, Slepinir, are opt picioare, dinți inscripționați cu rune și abilitatea de a halopa prin aer și peste mări. Zeul Suprem a fost descris ca un bătrân înalt, cu barbă lungă și un singur ochi. Cel mai important urmaș al său este Thor.

Frigg este soția lui Odin, simbol al frumuseții, dragostei, fertițității și destinului. Era Regina Supremă din Asgard, înconjurată mereu de un aer de mister. Era singura zeiță ce avea voie să stea alături de soțul său. Frigg era o mamă protectoare, așa că a pus elemente precum arme, otrăvuri și bestii să jure că nu îi vor răni fiul preferat, pe Balder. Încrederea ei a fost trădată de Loki, un ul dintre cei mai mincinoși zei.

Balder a fost fiul lui Frigg și Odin. Despre el se spunea că trăiește între Rai și Pământ și este personificarea frumuseții, strălucirii, bunătății și corectitudinii. S-a crezut că este nemuritor, dar a fost ucis cu o creangă de aur dintr-un vâsc, ce conținea viața și moartea sa.

Loki era un zeu rău, ce își putea schimba forma și se putea transforma oricând într-un animal. El a pus la cale planul ce a dus la moartea lui Balder. Când a aflat că vâscul este singura armă ce îl poate răni pe acesta, a pus o creangă în mâna zeului orb Hod și l-a păcălit să o arunce în Blader.

Freya a fost una dintre cele mai senzuale și pasionale zeițe din mitologia nordică. Era asociată cu aceleași calități pe care le avea și Frigg: dragoste, fertilitate și frumusețe. A fost sora zeului Freyr.

Freyr a fost zeul fertilității și unul dintre cei mai respectați membrii ai familiei Vanir. Acesta era un simbol al prosperității și vremii frumoase.

Heimdall, cunoscut ca cel mai strălucitor zeu, datorită pielii sale foarte albe, a fost fiul lui Odin. Era mereu în alertă și păzea Asgard de atacuri.

Hel a fost zeița Morții și conducătoarea Infernului Nordic. Era pe jumătate vie, pe jumătate moarte și era considerată neîndurătoare.

Thor este unul dintre cei mai cunoscuți zei nordici. A fost protectorul umanității și zeul Tunetului, mânuind cu multă pricepere un ciocan numit Mjöllnir. Era respectat și admirat pentru curajul, puterea, calitățile vindecătoare și corectitudinea sa.

Vidar a fost un alt fiu al Zeului Suprem și uriașei Grig, iar Thor era singurul care avea puteri asemănătoare cu ale sale.

Vale a fost fiul lui Odin, care a răzbunat moartea lui Balder ucigându-l pe Hod.

Top 6 cele mai frumoase cărți despre Mitologia Nordică

1. „Mitologia nordică”, de Neil Gaiman

Dacă vrei să descoperi zeii nordici, de la începuturi și până la finalul lor, atunci cartea lui Gaiman este exact ce cauți. Autorul urmărește cu sfințenie miturile nordice și îi pune în centrul atenției pe cei mai importanți zei: Odin, zeul suprem, înțelept, curajos și inteligent. Thor, fiul său extrem de puternic, dar nu la fel de înțelept. Loki, frate de sânge cu Odin și fiul unui gigant, manipulatorul și trădătorul.

Gaiman începe cu Geneza celor Nouă Lumi legendare și eplorează zeitățile lor, piticii și giganții care le populează. Neil Gaiman descrie foarte bine zeitățile, evidențiind natura lor competitivă, impulsurile care le dictează acțiunile și făcându-i cât se poate de vii și de prezenți.

2. „Miturile Nordului: Poveștile Lui Odin,Thor și Loki”, de Kevin Crossley-Holland

Dacă vrei să cunoști în profunzime mitologia nordică, atunci trebuie să citești cartea lui Kevin Crossley-Holland. Volumul este scris pentru adulți, așa că multe pasaje fac referire la consumul de alcool. Lectura este una fascinantă și cuprinde hărți ale celor Nouă Lumi. Holland re-povestește legende clasice pe un ton modern, cu multe note adiționale, ca să înțelegi cât mai bine faptele.

3. „The Gospel of Loki”, de Joanne M. Harris

Înainte ca Tom Hiddleston să îl transforme pe Loki într-un zeu popular, acesta era personajul negativ din mitologia nordică. Nu te gândi că era un băiat rău și adorabil, ci unul cu adevărat malefic, care a păcălit un zeu orb să își omoare fratele și să declanșeze sfârșitul lumii. Joanne M. Harris a ales să spună povestea din perspectiva lui Loki, iar povestea este una care te va ține prins până la ultima pagină.

4. „Edda. Povești din mitologia nordică”, de Snorri Sturluson

Acest volum este unul dintre cele mai bune surse despre mitologia nordică. Scrisă în Islanda, la un secol după încheierea Epocii Vikingilor, cartea spune poveștile antice despre creația nordică și bătăliile duse de zei, pitici și giganți, pentru a supraviețui. Sturlson păstrează vie și memoria eroilor, a regilor și reginelor care au luptat vitejește. Edda oferă și o analiză profundă a vieții zeilor și a momentului în care au realizat că sfârșitul lumii, Ragnarok, este aproape.

5. „The Gods and Myths of Northern Europe”, de H.R Ellis Davidson

Publicată pentru prima dată în 1964, cartea explorează miturile nordice și originile lor într-o manieră romantică. Este o lectură potrivită mai ales pentru cei pasionați de istorie. Davidson a petrecut mult timp specializându-se în mitologia nordică și germană, așa că te va ajuta să te familiarizezi cu cei mai importanți zei, dar și cu figuri mai puțin cunoscute, precum Heimdall și Balder.

6. „Marea trolilor”, de Nancy Farmer

Dacă vrei un roman din categoria YA sau pur și simplu cauți o carte de aventură, atunci acesta este titlul potrivit. Jack, un băiat de 11 ani, și sora lui sunt răpiți de vikingi și pornesc într-o călătorie fantastică plină de troli, dragoni și monștri din mitologia nordică. Un volum ce combină perfect fantezia și istoria, pentru ca tu să afli cât mai multe despr mitologia nordică.