“Cartea rasului și a uitării” este primul roman care i-a adus recunoaștere internațională lui Milan Kundera. Publicat în 1979, volumul tratează diferite aspecte ale existenței umane, în șapte narațiuni diferite, împărțite, la rândul lor, pe secțiuni.

Cartea începe cu relatări despre liderul partidului comunist Klement Gottwald, care susține un discurs de la un balcon din Piața Orașului Vechi din Praga, într-o zi rece de februarie 1948. La un moment dat, Vlado Clementis, care stătea lângă vorbitor, își ia pălăria de pe cap și i-o dă  lui Gottwald. După ce Clementis a fost judecat ca trădător și executat în 1952, el a fost șters din pozele făcute în timpul discursului, însă căciula din blană a rămas în imagini.

Desi cele șapte povești sunt independente una de alta, teme precum maleabilitatea memoriei, durerea răului, dezamăgirea provocată de relațiile umane, corupția politică și atracția noastră pentru ea sunt comune și dau unitate romanului. În timpul lecturii vei descoperi și elemente ale realismului magic: la un moment dat, adepții comuniști sunt atât de detașați de existența umană, încât ajung să leviteze.

“Da, zburau pe deasupra Pieței Wenceslaus, dansul lor semăna cu o coroană care zboară și am alergat, până am ajuns sub ei, și m-am uitat în sus, ca să îi văd, pe măsură ce se îndepărtau, iar sub ei era Praga, cu cafenelele pline de poeți și închisorile pline de trădători.”

Cele mai bune pasaje din carte descriu situația politica, dar printr-un amestec de fantastic și amărăciune.

“Să îl consideri pe Diavol un partizan al Răului și pe Înger, un războinic lângă Dumnezeu, înseamnă să accepți demagogia îngerilor”, scrie Kundera. “Lucrurile sunt, desigur, mult mai complicate de atât. Dacă ar fi prea mult sens incontestabil în lume, omul ar fi prins sub greutatea sa. Daca lumea și-ar pierde sensurile, nici așa nu am putea trai.”

În fosta Cehoslovacie a erei sovietice, îngerii sunt cei care stabilesc sensul oricărui eveniment.

“Da, spune ce vrei, Comuniștii erau mult mai inteligenți. Aveau un program impozant. Un plan pentru o lume noua, în care oricine și-ar găsi un loc. Oponenții lor nu aveau niciun vis măreț, numai niste principii morale obositoare și depășite, cu care încercau să își peticească pantalonii uzați și să restabilească ordinea”, mai spune Kundera.

Desi această carte este mai puțin celebră decât “Insuportabila uşurătate a fiinţei”, “Cartea rasului și a uitării” conține, pe lângă detalii politice, și multe informații despre existentă și oameni, așa că nu ezita să o treci pe lista de lectură.

3 motive să citești “Cartea rasului și a uitării”

1. Dacă vrei să afli mai multe despre comunism și impactul pe care l-a avut asupra existenței umane, atunci cartea lui Kundera este exact ce trebuie.
2. Romanul scris de Milan Kundera este plin de însemnări prețioase referitoare la oameni și la relațiile dintre ei.
3. Milan Kundera are un stil aparte, scrie profund, dar pe înțelesul tururor, așa că sigur vei învață multe din volumul său.

Cine este Milan Kundera

Milan Kundera este un scriitor ceh, născut în 1 aprilie 1929. El a studiat muzica, dar treptat s-a îndreptat spre scris și a început să predea literatura la Academia de Muzică și Arte Dramatice în Praga, în 1952. În anii 50, a publicat mai multe colecții de poezii, printre care și “Ultimul mai”. La începutul carierei a intrat și a ieșit deseori din Partidul Comunist, iar în 1956 a fost reprimit și a rămas un membru până în 1970.

La început, Kundera a scris romane în cehă, dar din momentul în care s-a mutat definitiv în Franța, a început să scrie și în franceză. După mai multe romane politice, Kundera s-a întors spre filosofie, primul sau roman fiind “Insuportabila ușurătate a ființei”, publicat în 1984. Milan Kundera a devenit cunoscut în toată lumea, primind Premiul Ierusalim, The Austrian State Prize, Czech State Literature Prize și the Ovid Prize

10 citate din “Cartea Rasului și a Uitării”

1. “Oh, voi, amanți, fiți atenți în acele prime zile periculoase! În momentul în care ai dus micul-dejun la pat, vei face asta pentru totdeauna, daca nu vrei să fii acuzat de lipsa de dragoste și trădare.”
2. “Lupta omului împotrivă puterii este lupta memoriei împotrivă uitării.”
3. “Să razi înseamnă să trăiești profund.”
4 “Să trăiești înseamnă să fii fericit: să vezi, să auzi, să atingi, să bei, să mănânci, să urinezi, să te scufunzi în apa și să te uiți la cer, să razi și să plângi.”
5. “Pentru că dragostea este o interogare continua. Nu stiu o definiție mai buna a dragostei.”

6. “Glumele sunt o bariera intre om și lume. Glumele sunt dușmanul poeziei și a dragostei.”
7. “Scriind cărți, omul se întoarce într-un Univers.”
8. “Țoață viață unui om printre ceilalți nu este decât o bătălie de a ajunge la urechile lor.”
9. “Nu trebuie să permitem niciodată viitorului să fie tras în jos de amintiri. Copiii nu au trecut, iar acesta este secretul inocentei magice din zâmbetele lor.”
10. “Un instrument știe exact cum să fie folosit, în timp ce cei care folosesc instrumentul pot avea doar o idee.”