Prima pagină » Metoda lui Epictet prin care scapi de inima frântă
Promotie -70%
x Image Liber la lectura

Metoda lui Epictet prin care scapi de inima frântă

“Nu există iubiri viitoare”, spunea Tolstoi, continuând cu faptul că “dragostea este o activitate ce are loc doar în prezent. Omul care nu arată dragoste în prezent nu a iubit.” Trăim toată viaţa cu gândul că, la un moment dat, ne vom cunoaşte marea iubire şi vom avea parte de cea mai romantică poveste. Se întâmplă, însă, uneori ca lucrurile să nu iasă aşa cum ne-am aştepta şi să pierdem ce iubim mai mult. O astfel de suferinţă îţi frânge inima şi te face să simţi că fericirea este la milioane de kilometri depărtare de tine.

Acum 2000 de ani, un filosof stoic susţinea că antidotul împotriva unei astfel de dureri nu este să ne ferim de dragoste, pentru a ne proteja, ci atunci când pierdem ce am iubit, să ne concentrăm pe faptul că toate lucrurile sunt trecătoare şi să fim recunoscători că am trăit astfel de momente. În acest sens, Epictet spunea:

“Cine este bun, dacă nu ştie cine este? Şi cine ştie cine este, dacă uită că lucrurile care l-au construit sunt trecătoare şi că nu este posibil pentru un om să rămână pentru totdeauna cu un altul?”.

Epictet, promotorul auto-examinării făcută cu bunătate, oferă şi o meditaţie pentru momentul în care te desparţi de o persoană pe care ai iubit-o:

“Când eşti încântat de ceva, nu te gândi că acel lucru nu îţi va putea fi luat, ci apreciază-l ca şi cum ar fi un pahar sau o cană, pentru ca atunci când se sparge, să îţi aminteşti ce a fost fără să fii deranjat. Ce iubeşti nu îţi aparţine: ţi-a fost oferit în prezent , nu ca şi cum nu ar trebui să îţi fie luat, nici ca şi cum ţi-a fost dat pentru totdeauna, ci ca şi cum ai primi o smochină sau nişte struguri atunci când este vremea lor în an. Dar dacă îţi doreşti aceste lucruri şi pentru iarnă, eşti naiv. Aşa că dacă îţi doreşti un fiu sau un prieten când nu trebuie să le ai, trebuie să ştiică îţi doreşti o smochină în timpul iernii.”

Pentru a ne face să înţelegem faptul că oamenii pe care îi iubim sunt trecători, Epictet mai spune:

“Atunci când eşti încântat de un lucru, imaginează-ţi contrariul. Ce rău vezi în a şopti, când îţi săruţi copilul: mâine ai să mori, sau unui prieten: mâine vei dispărea sau nu ne vom mai vedea niciodată?”

Atunci când vom reuşi să îi privim astfel pe cei dragi, plecarea lor nu vor lăsa un gol uriaş în inima noastră, ci un “dulce sentiment trist”, după cum spunea Abraham Lincoln.

7 citate de la Epictet care te vor învăţa să trăieşti

Epictet nu oferă sfaturi doar în dragoste, ci şi pentru viaţă. Lecţiile lui te vor ajuta să treci mai uşor peste orice moment.

1. “Dacă toată lumea îţi spune că cineva te vorbeşte de rău, nu căuta să te scuzi pentru ce spune, ci adaugă: cred că nu îmi ştie celelalte defecte, altfel nu le-ar fi menţionat doar pe astea.”

2. “Bunăstarea nu constă în a avea puţine lucruri, ci în a dori puţin.”

3. “Există o singură cale spre fericire, iar asta constă în a înceta să îţi faci griji pentru lucrurile pe care nu le poţi controla.”

4. “Dacă vrei să fii mai bun, fii mulţumit când eşti considerat naiv şi prost.”

5. “Nu contează ce ţi se întâmplă, ci cum reacţionezi la ce ţi se întâmplă.”

6. “Cel care râde de el nu rămâne niciodată fără lucruri de care să râdă.”

7. “Circumstanţele nu fac un om, ci doar îl ajută să se descopere.”

By | 2019-06-03T17:23:59+00:00 iunie 3rd, 2019|Authors|0 Comentarii

Comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.