Prima pagină » Maya Angelou, despre cum o bibliotecă i-a salvat viaţa
Promotie -70%
x Image Liber la lectura

Maya Angelou, despre cum o bibliotecă i-a salvat viaţa

Maya Angelou este cunoscută mai ales pentru cartea “Ştiu de ce cântă pasărea în colivie”, care prezintă povestea vieţii sale, dar opera sa este mult mai vastă. Născută în 1928, a crescut în Stamps, Arkansas, unde a citit toate cărţile din biblioteca şcolii sale, de la A la Z. Nu este, deci, de mirare că Maya Angelou este şi una dintre cele mai puternice voci, când vine vorba despre importanţa lecturii. În toamna anului 2010, cu puţin înainte să primească Medalia Prezidenţială a Libertăţii, un grup de cercetători de la Biblioteca Publică din New York a intrat în posesia unor manuscrise ale sale. Cu această ocazie, Angelou a ţinut să puncteze cât de importantă este o bibliotecă şi cum i-a salvat viaţa, pe când era copil.

“Când părea că Soarele nu mai străluceşte, Dumnezeu a pus un curcubeu între nori. Iată, asa este bibloteca, un curcubeu între nori. Ştim că unele femei afro-americane din secolul al XIX-lea au fost inspirate de această frază din Geneză. În Geneză, ni se spune că ploaia a ţinut atât de mult, încât oamenii au crezut că nu se va mai opri niciodată. Pentru a le da o speranţă, Dumnezeu a pus un curcubeu pe cer.

Asta este în Geneză. Dar în secolul al XIX-lea, un poet afro-american, probabil o femeie, nu ştiu, a spus: Nu, Dumnezeu nu a pus un curcubeu pe cer pur şi simplu. Ştim că curcubeele, soarele, luna, stelele, toate corpurile cereşti care luminează, sunt mereu pe cer, dar norii pot coborî atât de mult, încât privitorul nu mai poate vedea lumina. Aşa că Dumnezeu a pus curcubeul în nori pentru ca – în cele mai rele vremuri, în cele mai dureroase şi mai întunecate – privitorii să vadă că există speranţă. Asta este o bibliotecă.

Este uimitor, pentru mine, să fiu dusă într-o bibliotecă când aveam opt ani. Fusesem abuzată şi m-am întors într-un sat mic din Arkansas. Iar o doamnă de culoare – ştia că nu vorbesc, am refuzat să vorbesc, timp de şase ani am fost un mut voluntar. M-a dus la biblioteca şcolii pentru negri. Avea, probabil, 300 de cărţi. Cărţile era oferite de şcolile pentru albi şi multe nu aveau copertă. Aşa că luam şmirghel, îl tăiam la dimensiunea cărţii, luam bumbac şi o bucată drăguţă de material, apoi acopeream şmirghelul şi îl legam, astfel încât cărţile arătau frumos. Iar acelea erau cărţile pe care mi le-a arătat. Mi-a spus: vreau să citeşti toate cărţile de aici.

Mi se păreau mii de cărţi. Acum am, acasă, aproape 4.000 de volume în bibliotecă. Dar la acea vreme, mă gândeam: oare pot să o fac? Voi trăi destul să le citesc pe toate? Nu spun că am înţeles acele cărţi, dar le-am citit pe toate şi de câte ori mergeam în bibliotecă, mă simţeam în siguranţă. Nimic rău nu ţi se poate întâmpla acolo”, susţine Maya Angelou.

Într-un interviu acordat reprezentanţilor Biblbiotecii Publice din New York, dr. Angelou a adăugat:

“Toate informaţiile aparţin tuturor în orice moment. Ar trebui să fie disponibile. Ar trebui să fie accesibile copilului, femeii, bărbatului, bătrânului, semi-analfabeţilor, preşedinţilor de universitate, tuturor. Ar trebui să fie deschisă.

Informaţiile te ajută să vezi că nu eşti singur. Că este cineva în Mississippi sau cineva în Tokyo care a plâns, a suferit şi a pierdut, care a fost fericit. Aşa că librăriile te ajută să vezi nu doar că nu eşti singur, dar că nu eşti diferit de ceilalţi. Pot fi detalii diferite, dar fiinţa umană este fiinţă umană”, a continuat scriitoarea.

Iar lectura din copilărie a ajutat-o pe Maya Angelou să devină una dintre cele mai apreciate scriitoare, în ciuda greutăţilor pe care le-a întâmpinat.

5 lucruri despre Maya Angelou pe care trebuie să le ştii

1. Înainte să devină o scriitoare de succes, Angelou a fost dansatoare într-un club de noapte. Aşa a reuşit să aibă grijă şi de fiul său, iar Maya Angelou a fost numele pe care l-a ales pentru scenă.

2. A început să scrie romanul auto-biografic, “Ştiu de ce cântă pasărea în colivie”, ca o provocare lansată de James Baldwin.

3. Deşi este apreciată pentru romanul auto-biografic, a scris şi cărţi pentru copii, două cărţi de bucate, o linie de felicitări pentru Hallmark şi două piese de teatru.

4. În adolescenţă, a renunţat la liceu şi s-a angajat, devenind prima şoferiţă afro-americană pentru o firmă de cablu din San Francisc.

5. Angelou nu a mers niciodată la facultate, dar şi-a rugat prietenii, familia şi cunoscuţii să i se adreseze cu Dr.

By | 2019-06-07T16:25:20+00:00 iunie 7th, 2019|Authors|0 Comentarii

Comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.