Serialul „Materiile întunecate” are la bază trilogia fantastică scrisă de Phillip Pullman. Deși povestea a fost urmărită cu fidelitate pentru micul ecran, sunt unele diferențe minore care merită amintite cititorilor.

1. Aletiometrul sau Busola de Aur

„Busola de Aur” este numele primului volum din trilogie și unul dintre cele mai populare din serie. Cu toate acestea, Aletiometrul, numele real pentru acest obiect, este diferit în serial. În primul rând, este pătrat, nu rotund, și are o inscripție în plus: numele de familie al inventatorului busolei. În al doilea rând, în serial, aliometrul este, de fapt, ilegal, iar în carte, este doar un obiect rar.

2. Domnișoara Coulter și demonul său

La prima vedere, Domnișoara Coulter și demonul său seamănă foarte mult cu personajele din carte: o femeie frumoasă și o maimuță din aur. Cu toate acestea, serialul duce lucrurile un pic mai departe. Domnișoara Coulter poate sta departe de demonul său și nu simte durere, atunci când el suferă. În carte, acest lucru a fost doar un experiment făcut între copiii și adulții din Nord.

3. Lumea lui Will

În cărți, singura altă lume prezentată este doar teoretică – un oraș al luminilor sau o lume despre care vorbește  demonul unei vrăjitoare. În serial, abilitatea de a călători printre lumi apare de la al doilea episod, când Lordul Boreal pătrunde în lumea lui Will. Regizorii aleg să introducă diferit lumea lui Will, nu doar ca timp, dar și ca perspectivă – Will devenind figura centrală a unui Oxford diferit.

4. Demonul reporterului

Atât în cărți, cât și în serial, Lyra cunoaște o femeie interesantă la petrecerea domnișoarei Coulter – o jurnalistă cu un demon fluture. În volum, însă, întâlnirea este prezentată altfel. Lyra o vede pe femeie filtrând cu un bărbat, iar din conversația dintre cei doi află că mama sa este de partea Gobbler-ilor. Jurnalista este dată afară de la petrecere, iar cariera ei este distrusă. În serial, reporterul are o soartă mult mai crudă. Lordul Boreal o însoțește până la mașină, iar acolo îi distruge fluturele, omorând-o imediat.

5. Atingerea demonilor

Modul în care Boreal ucide demonul reporterului evidențiază o altă diferență dintre serial și carte. În volum, niciun om nu poate atinge vreodată un demon și invers. Chiar și atunci când Lyra este atacată, iar Pantalaimon se poate transforma în urs, pentru a-l ucide pe agresor, nu face asa. În serial, însă, nu există nicio regulă în acest sens, iar oamenii pot ucide demonii fără probleme.

6. Scena de deschidere

Cartea începe cu Lyra care se strecoară într-o cameră de la Colegiul Jordan, pentru a-i spiona pe elevi. Serialul începe cu același lucru, dar primul lucru pe care îl vedem este momentul în care este adusă la instituție, în timpul marii inundații. Deși scena apare și în carte – ea nu se regăsește în trilogia originală, făcând parte dintr-un volum separat, ce povestește începutul Lyriei.

7. Billy Costa/Tony Makarios

Nu este neobișnuit ca regizorii să îmbine două personaje de carte în unul singur. Același lucru se întâmplă și în Materiile Întunecate, unde Billy Costa și Tony Makarios devin o singură persoană. Billy este prezentat cu un denom pe nume Ratter – numele demonului lui Tony din carte, însă Tony nu apare nicăieri.

Sursa foto: Instagram.