“Hoțul de cărți” este scris de Markus Zusak, autor australian de origine germană, în vârstă de 45 de ani. În anul 2011, romanul a fost publicat și în română, de către editura Rao. Doi ani mai târziu, în anul 2013, apare și ecranizarea acestuia, în regia lui Brian Percival. Cu toate că “Hoțul de cărți” a fost bestseller încă de la lansare, odată cu apariția filmului, popularitatea sa a crescut.

Acțiunea se petrece în Germania nazistă, în anul 1939, iar personajul principal este Liesel Meminger, o fetiță care la începutul romanului are frageda vârstă de 9 ani. Tatăl acesteia este comunist, așa că este arestat de autorități, iar mama se teme că ea și cei 2 copii vor avea aceeași soartă, de aceea se hotărăște să îi dea în grija unei familii ce stă într-o mică localitate de lângă Munchen. Ceea ce este cu adevărat interesant la “Hoțul de cărți” este că narațiunea este făcută de… Moarte. Povestea tinerei Liesel și a familiei sale adoptive este spusă de însăși Moartea, care relatează totul cu o cruzime specifică, dar totodată și cu o sensibilitate aparte.

Aventura lui Liesel începe în momentul în care Moartea îi fură fratele și trebuie să participe la dureroasa înmormântare a acestuia. Atunci, într-o secundă, devine hoțul de cărți, când găsește în zăpadă Manualul Groparului. Pe măsură ce Hans Hubermann, tatăl adoptiv, o învață pe ascuns să scrie și să citească, Liesel devine din ce în ce mai atașată de cărți și de cuvinte, cu ajutorul cărora pătrunde în alte lumi.

Lucrurile se complică, însă, pe măsură ce naziștii devin tot mai aspri chiar și cu nemții, iar după ce părinții adoptivi ai fetei iau decizia de a ține în subsolul casei ascuns un evreu, fiecare zi devine o luptă pentru supraviețuire. Max Vandernburg este numele celui pe care familia lui Liesel îl ascunde de soldații germani cu prețul vieții. Viața lui Hans a fost salvată în Primul Război Mondial de către tatăl lui Max, așa că tatăl adoptiv al micuței Liesel consideră că are această datorie morală și este dispus să își asume orice risc pentru a îl salva pe tânărul vânat de naziști. Legătura care se creează între Max și Liesel acaparează narațiunea pentru o bună bucată de vreme. Cărțile devin și ele un important sprijin al lui Liesel, în lupta sa cu viața, dar și cu moartea. Cuvintele sunt singurele pe care se poate baza și cele care reușesc să o salveze din ghearele disperării.

Foto: Instagram

3 motive să citești “Hoțul de cărți”

  1. Pentru a descoperi viața locuitorilor Germaniei naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acțiunea multor cărți din acea perioadă se petrece mai degrabă în lagărele de concentrare, însă viața nu a fost deloc ușoară nici pentru cei rămași în casele lor, fie ei și de origine germană.
  2. Mediul în care trăiești nu te schimbă, dacă ai principii solide. În ciuda greutăților și riscurilor asumate, familia adoptivă a lui Liesel își păstrează generozitatea și iubirea pentru semeni.
  3. Dacă ești un om cu adevărat bun, poți impresiona până și Moartea, care se poate răzgândi în orice moment în privința ta.

Cine este Markus Zusak

Markus s-a născut în anul 1975 în Sidney, Australia. Mama sa era de origine germană, în timp ce tatăl provenea din Austria, însă cei doi au emigrat în Australia în anii ’50.

Markus și-a descoperit pasiunea pentru scris încă de mic, iar la vârsta de 16 ani a început deja să scrie ficțiune. Cu toate că a publicat alte încă 5 romane, toate apreciate atât de cititori, cât și de critici, “Hoțul de cărți” a devenit cea mai populară, poate și pentru că a fost ecranizată.

Citate din “Hoțul de cărți” care te vor impresiona

“Câteodată, sosesc prea devreme. Mă grăbesc și unii oameni se agață de viață mai mult decât era de așteptat.”

“Oamenii, lăsând la o parte orice altceva, au bunul simț de a muri.”

“Există lașitate în a fi bucuros că ai supraviețuit?”

“Moartea nu a avut niciodată mai mult de lucru și va deveni chiar mai ocupată.”

“Mai întâi culorile/ Apoi oamenii./ Așa văd lucrurile de obicei/ Sau cel puțin așa încerc./ Uite un mic adevăr: Vei muri.”