Fericirea nu este atât de greu de găsit pe cât ai crede. Cel puţin asta încearcă să spună Marie Tourell Soderberg, în cartea ei “Hygge, arta daneză a fericirii”, publicată în 2016 şi citită de milioane de oameni. Hygge nu este un cuvânt pe care să îl auzi zilnic, dar nu da fuga la dicţionar să îl cauţi, pentru că nu ai să îl găseşti. Este un termen scandinav complex, ce reprezintă un verb, un adjectiv şi un substantiv şi înseamnă o stare de confort şi de bine, un “rai sigur” pe care danezii îl construiesc în casele lor. Hygge este metoda care a urcat Danemarca în topul celor mai fericire ţări din lume, dar partea cea mai bună este că Tourell o face accesibilă pentru toţi. Fără dicţionar şi fără termeni complicaţi din psihologie, autoarea te face să înţelegi hygge de la prima pagina:

“Pentru mine, hygge este atunci când:
– Mă întâlnesc cu sora mea pentru o plimbare în parc şi vorbim, râdem, ne prostim de parcă am fi din nou copii.
– Ascult ropotul ploii pe acoperiş, în timp ce beau o cană de ceai alături de prietenul meu.
– Beau un vin în grădina mamei mele.
– Mă delectez la o cafea cu prietenii mai apropiaţi, care se prelungeşte cu o cină, şi apoi cu un păhărel la miezul nopţii, pentru că niciunul dintre noi nu doreşte ca seara să se termine.”

Tourell explică metoda scandinavă a fericirii folosindu-se şi de imagini, pentru ca reprezentarea hygge să fie completă. Cartea nu prezintă doar viziunea autoarei, ci conţine interviuri cu mai multe persoane, care explică ce înseamnă această artă şi cum le afectează viaţa.

Hygge se regăseşte în diferite forme, de la design-ul interior al unei locuinţe şi până la prepararea reţetei preferate. Acest ghid al fericirii de 200 de pagini este structurat în 8 capitole principale, din care afli cum vorbeşti hygge, de unde provine şi cum poţi introduce această metodă în căminul tău.

Primul pas pe care trebuie să îl faci, dacă vrei să încerci şi tu arta daneză a fericirii, este să înveţi să pronunţi corect termenul care o desemnează: “hiu-gă”, şi nu hooga, cum ar fi mulţi tentaţi să spună. Cuvântul provine din limba proto-nordică veche şi înseamnă “a gândi şi a se simţi mulţumit în legătură cu găsirea unui adăpost, odihnă, siguranţă şi redobândirea energiei şi a curajului”.

Jeppe Trolle Linnet, un profesor specializat în conceptul hygge, susţine că danezii au inventat această stare, pentru a nu se lăsa influenţaţi de capriciile vremii:

“Clima noastră instabilă este un factor determinant pentru felul în care culturile nordice creează o reprezentare oarecum romantică a căminului, văzut ca un colţ de rai, unde familiile se reunesc şi îşi recapătă energia, pentru a putea face faţă energiei de afară.”

Fiecare mărturisire din carte te ajută să înţelegi această metodă pe care o folosesc nordicii, pentru a se bucura de viaţă. “Să hygge înseamnă să te simţi bine în compania altora…asta da viaţă. Te ajută să îţi menţii mintea ageră. Am pierdut două fiice şi pe soţul meu din pricina unei boli ereditare şi ai nevoie de timp, pentru a putea trece peste asta. Dar vine o zi când nu mai poţi îngădui suferinţei să îţi umple viaţa şi, în schimb, trebuie să te bucuri de amintirile pe care le ai cu ei. Cred că poţi trăi o viaţă fericită dacă ai mintea ageră şi puţină hygge în fiecare zi, în ciuda poverilor pe care viaţa ţi le pune în cârcă”, Anna Elisabeth Gonge.

“Hygge: arta daneză a fericirii” nu îţi dezvăluie un secret, ci pur şi simplu te învaţă cum să menţii echilibrul în viaţa ta.

Cine este Marie Tourell Soderberg

Marie Tourell Soderberg are 30 de ani şi este o actriţă daneză, născută în Copenhaga. Cel mai bine se prezintă în cartea care a făcut-o cunoscută:

“Locuiesc în Copenhaga şi sunt actriţă şi, ca toată lumea, simt câteodată că mă înec în muncă. După o repetiţie la teatru, urmează o audiţie pentru o serie de televiziune şi, imediat după, o sesiune de dublaj pentru un nou film Disney; şi uite aşa, uit să iau o pauză în care mă deconectez şi mă liniştesc.

În momentele de genul acesta, este extrem de important pentru mine să am parte de hygge. Hygge cu familia şi prietenii, hygge cu mine însămi şi un cămin hyggelig.”

3 motive să citeşti “Hygge: arta daneză a fericirii”

1. Dacă vrei o metodă simplă care te ajută să aduci liniştea în viaţa ta, atunci această carte este exact ce ai nevoie. Este uşor de parcurs, dar la final vei rămâne cu o idee exrem de valoroasă: fericirea este în jurul tău, dacă te uiţi cu atenţie, nu ai cum să nu o găseşti.
2. Vei descoperi în carte un playlist pentru hygge – adică 10 piese care te vor ajuta să te relaxezi şi să te bucuri de viaţă.
3. Vei învăţa să găteşti reţete higgellig, delicioase şi uşor de făcut. De altfel, după cum spune Tourell, “mâncarea în sine nu este nevoie să fie complicată sau sofisticată. Dacă este un fel de mâncare obişnuit, atunci poate contribui la sentimentul de hygge, în loc să distragă atenţia”.

Dacă vrei să afli cum reuşesc danezii să fie fericiţi, atunci poţi comanda cartea de aici.