Agatha Christie este consideră regina romanelor poliţiste şi o maestră a misterului, dar puţini sunt cei care ştiu că era un expert în otrăvuri. Cunoştinţele pe care le dezvăluia în romanele sale au reuşit să salveze de la moarte o fetiţă de 19 luni, când medicii nu reuşeau să îşi dea seama ce are. Bebeluşul fusese transportat din Qatar la Spitalul Hammersmith din Londra, în stare de semiconştienţă şi cu dificultăţi de respiraţie. Era pe moarte, iar doctorii nu ştiau ce diagnostic să îi pună.

Într-o dimineaţă, în timpul vizitelor medicale, asistenta Marsha Maitland a sugerat faptul că fetiţa ar putea fi otrăvită cu taliu, o substanţă alb-albăstruie, ce devine incoloră şi inodoră în apă. Efectele nocive se văd abia după o săptămână de la ingerare şi produce simptome asemănătoare cu encefalita sau epilepsia.

Asistenta citise în “Calul Bălan”, scris de Agatha Chritie, semnele intoxicaţiei cu taliu, iar medicii au reuşit, astfel, să identifice substanţa în sânge şi să îi dea tratamentul potrivit. Ulterior s-a aflat faptul că părinţii folosiseră otrava pentru a scăpa de gândaci. Bebeluşul a scăpat, astfel, cu viaţă datorită Agathei Christie, la un an după moartea scriitoarei.

Alte 10 lucruri surprinzătoare despre Agatha Christie

Salvarea unei vieţi nu este, însă, singurul lucru surprinzător făcut de scriitoare.

1. A învăţat singură să citească de la vârsta de 5 ani, împotriva voinţei mamei ei. Pentru că a fost educată acasă de tatăl său, a reuşit să înveţe alfabetul în timpul pauzelor dintre ore.
2. A terminat şcoala de Farmacişti şi a lucrat într-un dispensar după cel de-al Doilea Război Mondial. Aşa a aflat de atât de multe substanţe toxice, pe care le-a folosit şi în cărţile sale.
3. Şi-a început cariera literară cu poezii, iar primul poem l-a scris la 11 ani. La finalul adolescenţei reuşise să publice multe poezii în revistele literare de la acea vreme.
4. A început să scrie romane poliţiste pentru a câştiga un pariu cu sora sa mai mare. “Misterioasa Afacere de la Styles” a fost publicată în 1920 în SUA şi în 1921 în UK, iar ulterior a fost adaptată pentru radio, teatru şi televiziune.

5. A trecut prin multe experienţe misterioase. Într-o iarnă, a dispărut pentru câteva zile, iar după ce a fost căutată de toată lumea, a fost găsită într-un hotel în care se cazase sub un alt nume. Suferea de amnezie, nu ştia unde se află şi nu a putut să îşi recunoască soţul care a venit să o ia.
6. Şi-a cunoscut al doilea soţ în locul care s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute romane: Orient Expres.
7. Christie se înregistra povestind romanele sale, apoi ruga pe altcineva să le dactilografieze. Nu i-a plăcut niciodată să tasteze.
8. A scris, în medie, două, trei cărţi pe an. De la primul său roman, a semnat 66 de volume poliţiste şi 14 poveşti scurte, o opera impresionantă în cei 85 de ani.

9. Este cel mai bine vândut scriitor al tuturor timpurilor. Oamenii au cumpărat peste două miliarde de cărţi scrise de ea în engleză şi un alt miliard de volume traduse. În plus, romanele sale se numără pe locul al treilea în topul celor mai traduse cărţi, după Biblie şi operele lui Shakespeare.
10. A scris peste 100 de jurnale în timpul vieţii sale. 73 dintre acestea au supravieţuit, iar în 2009 au apărut sub forma “Agatha Christie’s Secret Notebooks: Fifty Years of Mysteries in the Making”, de John Curran.