Vincent van Gogh iubea lectura și devora teancuri de cărți încă de la o vârstă fragedă, potrivit biografilor. În general, alegea titluri care reflectau ce se întâmpla în viața lui în acel moment. Atunci când se gândea să calce pe urmele tatălui său și să devină preot, se îndrepta spre volume religioase, când s-a gândit să se mute în Paris, a început să citească romane franțuzești. Literatura l-a ajutat să depășească multe obstacole, iar Muzeul Van Gogh din Olanda a ales să publice lista cărților care și-au pus cel mai mult amprenta asupra personalității sale.

1. De la Charles Dickens a învățat mila

Tatăl lui van Gogh a fost preot protestant, astfel că pictorul a învățat de mic copil ce înseamnă binele și răul. De altfel, ambii săi părinți l-au încurajat să citească și să se auto-dezvolte, iar temele morale erau printre preferatele sale, când venea vorba de lectură. „Poveste de Crăciun” a fost unul dintre romanele pe care pictorul l-a citit de nenumărate ori, pentru a-și aminti ce înseamnă mila și de ce este important să fii om și să îi ajuți pe ceilalți.

2. De la Jules Michelet a învățat dragostea

Vincent van Gogh a descoperit sfaturi pe care le-a putut aplica și în viața sa în romanul „Dragostea”. Când s-a îndrăgostit de verișoara sa Kee Vos sau când s-a mutat cu Sien Hoornik, o prostituată, a apelat la această carte, pentru a-și justifica alegerile. Volumul lui Jules Michelet este o lecție morală despre dragostea dintre un bărbat și o femeie, iar van Gogh îl considera o biblie modernă.

3. De la Émile Zola a învățat cinstea

Poveștile lui Émile Zola își au originile în realitate. El descrie viața, așa cum era era trăită în cartierele sărăcăcioase din Paris sau în satele de mineri. În picturile sale, van Gogh a încercat să facă același lucru, să transmită exact ce vedea în jurul său: fermieri, femei la muncă, un copac etc. Așa cum Zola picta cu stiloul său, Vincent scria cu pensula.

4. De la Alphonse Daudet a învățat umorul

Când van Gogh a mers să locuiască în Arles, în sudul Franței, gusturile sale literare nu s-au schimbat foarte mult, dar căuta mai mult umor și satiră. A citit, astfel, „Tartarin din Tarascon”, o caricatură amuzantă despre un francez din sud. În această satiră, pictorul identifică foarte bine viața din acea zonă a Franței, iar umorul regăsti îl impresionează. Considera că trăia o perioadă săracă în întâmplări interesante, iar arta era singura sa consolare.

„Când citești, ca și atunci când contempli un tablou, trebuie să-i descoperi dintr-odată frumusețea, fără să eziți, și să fii sigur de aprecierea făcută”, îi scris van Gogh fratelui său, în 5 august 1881.

Lista completă de lectură a lui Vincent van Gogh

5. Biblia.
6. „Ajunul Sfântului Agnes”, de John Keats.
7. „Scenes of Clerical Life”, de George Eliot.
8. „The Poetical Works of Henry Wadsworth Longfellow”, de Henry Wadsworth Longfellow.
9. „Ce a văzut luna”, de Hans Christian Andersen.
10. „Imitațiunea lui Cristos”, de Thomas Kempis.
11. „Coliba unchiului Tom”, de Harriet Beecher Stowe.
12. „Cherie”, de Edmond de Goncourt.
13. „Mizerabilii”, de Victor Hugo.
14. „Moș Goriot”, de Honoré de Balzac.
15. „Bel-Ami”, de Guy de Maupassant.
16. „Doamna Crizantema”, de Pierre Loti.
17. „Candid sau optimismul”, de Voltaire.
18. „Macbeth”, de Shakespeare.
19. „Regele Lear”, de Shakespeare.
20. „Timpuri Grele”, de Charles Dickens.
21. „Nana”, de Emile Zola.
22. „Bucuria de a trăi”, de Émile Zola.