Povestea lui Schindler este cunoscută în detaliu, datorită filmului regizat de Steven Spielberg, dar prin ochii unui băieţel de 10 ani este parcă şi mai impresionantă. Leib Lejzon, cunoscut acum sub numele de Leon Leyson, reclădeşte lumea copilăriei sale în Polonia înainte şi în timpul războiului, dar o face în aşa fel încât parcă treci şi tu prin greutăţile economice de atunci şi parcă te umpli şi tu de bucurie, când stai în sânul familiei sale. “Un băiat pe lista lui Schindler” este una dintre acele cărţi pe care nu le mai uiţi niciodată.

Leib Lejzon s-a născut într-un sat din Polonia, în 1929, într-o familie de evrei. Zece ani mai târziu, chiar la începutul războiului, tatăl lui Leib îl asigură că luptele nu vor dura:

“…până la finlui anului va fi gata. Aşa cum nemţii au plecat la finalul Marelui Război, vor pleca şi acum. Toţi părinţii evrei din Cracovia transmiteau mesaje similare copiilor lor, nu doar ca să îi liniştească pe cei mici, ci şi pe ei.”

Pe măsură ce situaţia s-a înrăutăţit, însă, Leon descrie, în cartea sa, cât de arbitrare erau acţiunile şi alegerile care decideau soarta cuiva şi cât de diferite erau reacţiile oamenilor. În timp ce unii acţionau în disperare, alţii găseau puterea să reziste şi deveneau eroi. Aşa cum a fost cazul lui Oskar Schindler.

Odată cu ocuparea Poloniei de germani, familia Leyson este nevoită să se mute în ghettou, într-un apartament mic, pe care trebuie să îl împartă cu un alt cuplu. Această viaţă este, însă, un lux, pe lângă ce urmează. Lucrurile devin tot mai grele în ghettou, iar în cele din urmă, Leib şi rudele sale ajung într-un lagăr de concentrare.

Leib şi alţi membri ai familiei încep să lucreze pentru Oskar Schindler. Deşi Schindler a reuşit să îi menţină pe lista sa de muncitori şi chiar să îi mai ofere, din când în când, câte o felie de pâine, Leib nu a scăpat de abuzul nemţilor, de înfometare şi de ororile care se petreceau în lagăre.

Leyson a supravieţuit “iadului pe Pământ”, dar a plătit un preţ uriaş: şi-a pierdut casa, prietenii, doi fraţi, mare parte din familie şi copilăria minunată pe care a avut-o în satul natal. Îi poţi descoperi povestea comandând cartea de aici.

3 motive să citeşti “Un băiat pe lista lui Schindler”

1. Dacă vrei să afli mai multe despre teroarea în care au trăit evreii în Al Doilea Război Mondial, atunci trebuie să treci această carte pe lista de lectură.

2. Dincolo de lecţia de istorie pe care o vei descoperi, vei primi o lecţie de viaţă: chiar dacă nu poţi opri evoluţia răului, poţi face ceva, oricât de mic, care se va dovedi, în cele din urmă, plin de semnificaţie.

3. Eroii nu sunt oameni perfecţi. Oskar Schindler lucra pentru nemţi şi se spunea despre el că era oportunist şi egoist, dar în ciuda acestor lucruri,a reuşit să salveze 1200 de oameni.

Cine a fost Leon Leyson

După război, Leon şi părinţii săi au mai stat trei ani într-o tabără pentru deportaţi, după care s-au mutat în Statele Unite ale Americii. În California, Leon a învăţat engleza, a lucrat ca muncitor în diverse fabrici şi a făcut cursuri de comerţ, înainte să fie înrolat în armată, în 1951. După serviciul militar, şi-a luat diploma în Educaţie şi a fost profesor de liceu timp de 39 de ani. Şi-a făcut familia lui în America, dar nu a uitat niciodatî atrocităţile războiului şi bunătatea lui Oskar Schindler. Abia din 1990 a avut, însă, putere să vorbească despre copilăria sa în Polonia. Memoriile sale au fost publicate în august 2013, la opt luni de la moartea sa, cu ajutorul soţiei sale.

6 citate din “Un băiat pe lista lui Schindler” care te vor impresiona

1. “Un erou este un om normal care face cele mai bune lucruri în cele mai grele timpuri.”
2. “Odată eram în Plaszow, iar un paznic a lovit-o pe mama în cap, cu o scândură. Bubuitura i-a afectat timpanul pentru totdeauna. A povestit că, pentru tot restul vieţii sale, în acea ureche putea să îi audă strigând pe cei doi fii ai săi care au fost ucişi.”
3. “Până la urmă, în ce putem să avem încredere, dacă nu în experienţele noastre?”
4. “Din când în când, în timpul zilei, îl vedeam de la distanţă pe tata şi pe fratele meu, mergând de la o slujbă la alta, şi această scurtă revedere îmi dădea o fărâmă de speranţă. Speranţa aceea dispărea însă foarte curând.”
5. “Eu nu sunt filozof, dar cred că Oskar Schindler reprezintă definiția eroismului. El este dovada că un singur om poate da piept cu raul și poate produce o schimbare. Eu sunt dovada vie a acestui lucru.”
6. “Când veţi creşte mari, copii,
Veţi înţelege
Câte lacrimi ascund literele
Şi cât bocet.”