Sunt milioane de romane de dragoste, dar ai grijă să nu cumva să ratezi cartea scrisă de Jojo Moyes, “Înainte să te cunosc“. Publicată în 2012, s-a vândut în peste opt milioane de exemplare şi a devenit rapid best-seller, dar nu succesul ei răsunător ar trebui să te convingă, ci povestea fascinantă de iubire pe care o vei descoperi în cele aproape 400 de pagini.

Jojo Moyes vorbeşte despre o dragoste neconvenţională, între două personaje care nu au nimic în comun cu eroii romanelor clasice: nu sunt perfecţi, nu sunt doar buni sau răi, nu intră într-o tipologie, ci sunt cât se poate de umani. Louisa Clark este tânără ciudăţică, o faţă care nu ţi-ar spune nimic, dacă ai zări-o în mulţime, un personaj “invizibil” pentru trecători, iar Will Traynor este un om furios şi epuizat. Ea duce o viaţă simplă şi previzibilă, el a trăit multă vreme pe muchie de cuţit, dar acum este măcinat de neputinţă şi supărat pe toată lumea. Nu au nimic în comun, dar destinul îi aduce împreună.

La cei 27 de ani, Louisa, care locuieşte cu părinţii într-un orăşel din Anglia, este conştientă că viaţa ei va fi o înlănţuire de evenimente obişnuite şi nu are nimic împotrivă. Lumea ei este, însă, dată peste cap, după ce cafeneaua în care lucrează este închisă. Aşa ajunge să accepte un job de asistentă pentru Will, un tânăr de 35 de ani, care a rămas imobilizat în scaunul cu rotile după un accident de motocicletă, diagnosticul fiind tetraplegie. Întâlnirea dintre ei nu este una plăcută, Will nu este deloc mulţumit de faptul că trebuie să aibă o bonă, iar Lou trebuie să facă eforturi, ca să îi suporte capriciile.

“Am vrut să îmi pară rău pentru el. Şi chiar îmi părea. În clipele în care îl surprindeam privind în gol, pe fereastră, aveam impresia că e cea mai tristă persoană pe care o întâlnisem vreodată. Şi, pe măsură ce zilele treceau şi realizam că starea lui nu se rezumă la a fi ţintuit în acel scaun cu rotile şi la pierderea libertăţii fizice, ci la un şir nesfârşit de umilinţe şi suferinţe, de riscuri şi disconfort, am decis că, dacă aş fi fost Will, nici eu nu aş fi fost tocmai fericită.”
În timp ce Lou a dus o viaţă banală, Will a trecut de la o aventură la alta: s-a plimbat prin toată lumea, i-a plăcut riscul şi a fost mereu înconjurat de femei frumoase. După accident, însă, a devenit incapabil să se descurce şi singura lui putere constă în faptul că îşi poate oricând lua viaţa. Nu mai are nicio bucurie, decât aceea de a o face pe Lou să cunoască viaţa aşa cum a trăit-o el.

“Îţi refuzi tot felul de experienţe pentru că îţi spui că nu eşti genul ăla de om. Nu ai făcut nimic, nu ai fost nicăieri. Cum poţi să ai cea mai mică idee despre cine eşti?”.

Speculând interesul lui pentru viitorul ei, Lou îi dă o misiune: să o înveţe să trăiască. Dornică să îl impresioneze, ajunge să citească mai mult, să se uite la filme străine, să intre într-o comunitate online a asistenţilor care îngrijesc persoane ce suferă de tetraplegie, să iasă din zona ei de confort. Aşa reuşeşte să îl facă pe Will să se deschidă şi să se reîndrăgostească de viaţă.

“Hey, Clark, e spus el, spune-mi ceva frumos. M-am uitat pe geam, la cerul albastru al Elveţiei, şi i-am spus povestea a doi oameni. Doi oameni care nu ar fi trebuit să se întâlnească şi care nu s-au plăcut prea mult când s-au cunoscut, dar care au înţeles că erau singurii oameni din lume care puteau să se înţeleagă unii pe alţii. Şi i-am povestit aventurile pe care le-au trăit, locurile în care au fost, lucrurile neaşteptate pe care le-am văzut. Pentru el, am inventat ceruri electrice şi mări irizante şi seri pline de râsete. Am desenat o lume doar pentru el, departe de partea industrială a Elveţiei, o lume în care el încă era, cumva, persoana care voia să fie. Am desenat o lume pe care el a creat-o pentru mine, plină de curioziate şi posibilităţi.”

Deşi cartea este scrisă mai mult din perspectiva lui Lou şi conţine numeroase menţiuni amuzante, nu o poţi citi fără un teanc de şerveţele. Merită, însă, fiecare lacrimă, pentru că la final vei primi cea mai frumoasă lecţie de umanitate. Poţi cumpăra cartea de aici.

3 motive să citeşti “Înainte să te cunosc”

1. Jojo Moyes scrie atât de natural, încât îţi va fi foarte uşor să te pui în pielea personajelor şi să le înţelegi emoţiile şi trăirile. Cartea conţine expunerea unor suflete tulburate, care te vor ajuta să înţelegi mai bine oamenii.
2. “Înainte să te cunosc” este o lecţie de viaţă, care te învaţă să trăieşti prezentul, să te bucuri de clipele pe care le ai şi să nu te mulţumeşti cu puţin. După ce vei citi această carte, vei simţi nevoia să cauţi în tine.
3. Dialogurile dintre personaje sunt amuzante şi profunde, savuroase, aşa că vei rămâne prins în lectură până la ultima pagină.

Cine este Jojo Moyes

Jojo Moyes este o scriitoare londoneză, ce s-a născut în 1969. A avut numeroase locuri de muncă temporare, până să câştige o bursă finanţată de ziarul The Independent pentru a urma cursuri de jurnalism. A urmat această meserie timp de 10 ani, inclusiv în China. Şi-a început cariera literară în 2002, cu romanul “Sheltering Rain”, iar de atunci a scris peste 11 romane care au fost apreciate de critici. A câştigat de două ori Romantic Novelist’s Award, iar cartea “Înainte să te cunosc” a fost nominalizată la Cartea Anului în Marea Britanie. Romanul a fost ecranizat în 2016, cu Sam Clafin şi Emilia Clarke în rolurile principale. Scenariul filmului a fost scris de Jojo Moyes.