Unele cărți te relaxează, altele te învață, iar altele le fac pe amândouă. În această ultimă categorie intră și romanul „Cine nu e gata”, semnat de Iulia Nani, care spune o poveste captivantă despre oameni, temerile și nebuniile lor, dar și comorile pe care le au ascunse sub aceste „defecte”. În centrul atenției se află Victoria, un specialist în Resurse Umane, ce renunță la un salariu uriaș într-o multinațională, pentru a-i ajuta pe oameni să își descopere vocația și să își urmeze visurile. Recurge la metode controversate, pentru a face asta, dar până la urmă se dovedește că șutul dat de ea este, întotdeauna, un pas uriaș înainte.

Victoria este hr-ul pe care te-ai aștepta să îl găsești în orice companie care se respectă – gata să te asculte, să te îndrume, să lupte pentru tine, în fața șefilor rigizi și interesați doar de profit. Este pasionată de munca ei, cunoaște bine oamenii și ce îi motivează, știe cum să îi ajute, însă nimic din toate astea nu mai contează, când iese la o cină cu un speaker motivațional celebru și este surprinsă într-o ipostază neașteptată. Victoria este concediată, după ce în presă apar imagini cu ea urcând în camera de hotel a bărbatului, dar acest obstacol o duce, de fapt, spre un job mult mai bun…cel puțin pe hârtie. Are un salariu uriaș, o poziție bună, își întâlnește iubirea vieții sale, primește o pisică și viața ei pare perfectă.

Cu timpul, însă, Victoria își dă seama că șefii ei nu o vor lăsa niciodată să facă ce știe, că nu îi place să fie soție și începe să își dorească să își schimbe complet viața.

„Uneori, tot ce îmi doream era să stau singură, dar, desigur, asta e imposibil când ești căsătorit. Nu poți, pur și simplu, să-ți faci bagajele și să pleci, nu poți să nu vorbești un weekend întreg și doar să te uiți non-stop la seriale, rebuie să-ți privești în față partenerul de viață și n-ai unde să te ascunzi. Îmi aminteam că parcă-parcă mă simțeam mai bine înainte, când nu eram căsătorită. Nu-mi plăca chiar atât de mult compania oamenilor, de ce dracu’ mă măritasem? Stai, de ce dracu’ lucram în domeniul resurselor umane? Poate ca să compensez acest defect? Dar era, oare, un defect? Nu era vorba că nu-mi plăcea deloc să petrec timp cu oamenii, însă mi-era oarecum indiferent dacă eram singură sau însoțită.”

Face pasul decisiv, se rupe de tot, iar singura ei constantă rămâne Mango, pisoiul primit cadou de la soțul său. Victoria devine consilier de carieră, dar munca cu oamenii nu este niciodată ușoară, așa că pentru a reuși să îi ajute, recurge deseori la măsuri extreme: șantaj, manipulare și chiar răpire.

„Cine nu e gata” este una dintre acele cărți pe care le citești ușor, dar care schimbă ceva în tine. Nu ai cum să mai amâni cu aceeași nepăsare planurile tale, când vei vedea cât de ușor este, de fapt, să mergi mai departe. Și cât de sus poți ajunge, dacă treci peste temeri, peste obișnuință și îndrăznești să acționezi. Victoria te va convinge că singurul care stă în calea visurilor tale ești tu.

„Oamenii aveau probleme recurente și dorințe neîmplinite – unii visau să renunțe la carierele lor din corporații și să își înceapă propriile afaceri, dar se temeau să renunțe la propria siguranță; alții, dimpotrivă, se chinuiau să urce scara corporatistă, ar îi trăgeau în jos sentimentele de neadecvare și lipsa inteligenței emoționale; unii amânau la infinit ce aveau de făcut – prizonieri de bunăvoie pe Facebook și pe Instagram; alții erau ținuți pe loc chiar de propriile familii – soți, soții, părinți, copii – care nu puteau accepta că evoluaseră și îi învinau că le crescuseră aripi și voiau să zboare. Toți, toți, fără excepție, nu făceau decât să se văcărească, să se certe, să se anestezieze cu alcool, mâncare sau ecrane digitale, fugind de ei înșiși ca de dracu, îngropându-se în proiecțele fără sens și ignorându-le pe cele relevante, cele care i-ar fi ajutat cu adevărat să progreseze.”

3 lecții pe care le vei învăța din cartea „Cine nu e gata”

Pe lângă umorul și povestea interesantă pe care le vei descoperi în cartea scrisă de Iulia Nani, pregătește-te să primești trei lecții importante de la autoare, pe care le vei putea aplica în viața ta.

1. Nu ești un copac. Atunci când nu mai ești fericit într-o situație, schimb-o fără regrete. Nu există „nu se poate”, iar scuzele nu apar decât din teamă. Treci peste temeri și îndrăznește să cauți locul pe care știi că îl meriți.

2. Timpul tău și viața personală sunt extrem de importante și nimeni nu are dreptul să ți le controleze. Învață să pui limite, ia-ți pauze, fii blând cu tine și nu permite nimănui să te facă să ignori aceste aspecte.

3. Ai toate calitățile să reușești. Cu un pic de concentrare și efort vei reuși să ajungi acolo unde îți dorești.

Cine este Iulia Nani

Iulia Nani are 20 de ani de experiență în marketing, în companii naționale și multinaționale. De trei ani ocupă funcția de manager de comunicare la HR Club, Asociația Profesioniștilor de Resurse Umane din România. „Cine nu e gata” este prima carte scrisă de Iulia Nani, dar aceasta a tradus 18 cărți din domeniul științelor sociale.