“Să ucizi o pasare cântătoare” este una dintre acele cărți pe care inevitabil ajungi să o citești, la un moment dat, în viață. Publicată în 1960, a devenit rapid best-seller, iar în 1961 a castigat Premiul Pulitzer. Volumul scris de Harper Lee a fost tradus în 40 de limbi și vândut în 30 de milioane de copii, cifre care l-ar convinge și pe cel mai sceptic cititor, nu-i așa?

Cartea a fost lăudată mai ales pentru modul în care le face copiilor cunoscută o temă sensibilă și controversată, precum rasismul din America de Sud, dar și tonul povestii este unul care te tine prins până la ultima pagină. O fetiță de șase ani este naratoarea romanului, iar delicatețea cu care abordează teme atât de grele este înduioșătoare.

“Să ucizi o pasare cântătoare” își desfășoară acțiunea în orașul fictiv Maycomb din Alabama, în timpul Marii Crize. Protagonista poveștii este Jean Louise Finch, “Scout”, o fetiță inteligenta, care locuiește cu fratele sau, Jeremy, și cu tatăl lor, Atticus. Mama lor a murit, așa că întreagă educație o face tatăl, un avocat cunoscut și respectat în comunitate, care își învață copiii să fie empatici și corecți. El le spune că “este păcat să ucizi o pasare cântătoare, deoarece pasările sunt inocente și inofensive”.

Când Tom Robinson, un rezident de culoare, este acuzat că a violat o femeie albă, Atticus acceptă să îl apere, în ciuda aversiunii stârnită în comunitate și a amenințărilor pe care le primește. Atticus Finch prezintă argumente greu de combătut, care îi susțin nevinovăția clientului său și prezintă un scenariu care justifică mult mai bine dovezile: faptul că Mayella Ewell a fost atacată chiar de tatăl său, Bob Ewell. În ciuda acestui demers, Tom este condamnat și ucis când încearcă să scape din custodia poliției. Un personaj a comparat decesul său cu “uciderea inutilă a păsărilor cântătoare”.

“Să ucizi o pasare cântătoare” este un roman despre creșterea unei fetițe, dar și o drama întunecată despre rasism și consecințele prejudecăților, o mărturie a faptului că binele și răul pot conviețui într-o comunitate. Educația moralî pe care o primește Scout are doua înțelesuri: trebuie să reziste să îi abuzeze pe ceilalți cu negativitate nefondată, dar și să reacționeze, atunci când alții fac asta. Criticii susțin că Harper Lee s-a inspirat din viața tatălui său, Amasa Coleman Lee, un cunoscut avocat, atunci când l-a creat pe Atticus Finch. Subiectul romanului are la bază procesul pe care acesta l-a pierdut în tinerețe, când a fost nevoie să apere doi bărbați africani, acuzați de crimă. Iar acestea nu sunt singurele surse de inspirație din cartea scrisă de Harper Lee. Charles Baker Harris (Dill) este un personaj bazat pe Truman Capote, prietenul din copilărie al autoarei. După ce romanul a devenit un succes mondial, mulți au susținut că autor a fost, de fapt, Capote. Aceste zvonuri au fost oprite abia în 2006, când a ieșit la iveală o scrisoare din 1959 a lui Capote către mătușa sa, în care spunea că a citit manuscrisul volumului “Să ucizi o pasare cântătoare” și i-a plăcut.

Cartea a fost ecranizată de nenumărate ori, dar cel mai cunoscut film este cel realizat în 1962, cu Gregory Peck în rolul lui Atticus. Actorul a primit Oscarul pentru interpretare. Romanul a fost adaptat și pentru Broadway, de către Aaron Sorkin.

În 2015, Harper Lee a publicat o a doua carte: “Du-te și pune un străjer”, desi aceasta a fost scrisă înaintea romanului “Să ucizi o pasare cântătoare”. Acest volum o prezintă pe Scout la maturitate, când pleacă din New York în Alabama, pentru a-și vizita tatăl.

3 motive să citești “Să ucizi o pasare cântătoare”

1. Desi acțiunea romanului are loc în 1930, este cât se poate de actuală. Intriga este amuzantă, dar profundă în același timp, și te va pune pe gânduri. Cea mai mare plăcere o simți când vezi cum Atticus Finch explică idei complicate pe înțelesul unor copii.

2. Vei descoperi conversații pragmatice și bazate pe lucruri concrete.

3. Este o carte care te va face să te gândești bine, înainte să emiți judecați, și să încerci să îi înțelegi mai bine pe ceilalți.

Cine a fost Harper Lee

Harper Lee s-a născut în 1926, iar în 1959 a scris manuscrisul romanului care i-a adus Premiul Pulitzer. La scurt timp, autoarea l-a ajutat pe prietenul său Truman Capote să scrie un articol pentru The New Yorker, ce va evolua în romanul “Cu sânge rece”.

Pasiunea pentru literatură a apărut din adolescență. Lee era diferită de colegele sale de liceu, nefiind interesată de modă, machiaj sau întâlniri romantice. Era interesată doar de studii și scris, fiind membră a societății literare.

La mijlocul anilor 60 au apărut informații că Lee lucrează la un nou roman, însă acesta nu a fost publicat niciodată. În 1966, scriitoarea a suferit o operaie la mână, pentru a trata o leziune provocată de o arsură gravă, iar intre 1970 – 1980 s-a retras complet din viața publică. De altfel, a dus o viață privata până în momentul morții sale, în 2016.

Citate din “Să ucizi o pasare cântătoare” pe care trebuie să le știi

1. “Nu cunoști o persoană cu adevărat până când nu privești lucrurile din perspectiva sa. Până când nu intri în pielea să și faci câțiva pasi.”

2. “Până nu mi-a fost teamă că nu aș mai putea să fac asta, nu îmi placea să citesc. Omului nu îi place să respire.”

3. “Singurul lucru care nu se supune regulii majorității este conștiința unei persoane.”

4. “Oamenii văd, în general, ce caută și aud ce vor să audă.”

5. “Atticus mi-a spus să șterg adjectivele și voi avea faptele.”

6. “Lucrurile nu sunt niciodată atât de rele precum par.”

7. “- Atticus, era foarte drăguț.

– Cei mai mulți oameni sunt, Scout, în momentul în care începi să îi vezi.”

8. “Nu este niciodată o insultă să te înjure cineva. Asta doar îți arată cât de săracă este acea persoană, nu te rănește pe tine.”

9. “Cu el, viața era rutină. Fară el, viața era de nesuportat.”

10. “Lucrurile sunt mereu mai bune dimineața.”

„Să ucizi o pasăre cântătoare” este una dintre cele mai frumoase cărți scrise vreodată, așa că citește-o cu încredere.