Pasiunea pentru lectură poate fi satisfăcută, deseori, citind cărți ce aparțin unui singur gen literar. Nu este nimic greșit în asta, dar s-ar putea să ratezi câteva titluri cu adevărat interesante. Cititul nu este doar pentru relaxare și distracție, ci este și o oportunitate să înveți lucruri noi și să te dezvolți. Să ieși din zona de confort și să capeți o perspectivă nouă asupra lucrurilor. Află ce te învață fiecare gen literar și extinde-ți lista de lectură.

1. Literatura clasică

Literatura clasică se referă la acele cărți care au trecut testul timpului, tratează subiecte profunde și au o scriitură caracterizată de critici ca fiind excelentă. Volumele ce aparțin acestui gen au deseori mesaje morale, care ajută cititorii să găsească soluții la multe dintre problemele lor de viață. În plus, pentru că au un stil aparte, te vor ajuta să îți îmbogățești vocabularul. Dacă citești astfel de romane, vei învăța istoria mult mai ușor și vei descoperi cultura altor popoare într-un limbaj accesibil. Iar partea cea mai bună este că astfel de cărți îți dezvoltă gândirea analitică și te ajută să iei decizii mai bune. „La răscruce de vânturi”, „Mândrie și prejudecată”, „De veghe în lanul de secară” sunt doar câteva titluri clasice pe care ar trebui să le citești.

2. Literatura fantastică

Cărțile ce aparțin acestui gen se caracterizează prin împrejurări ciudate și personaje cu trăsături supranaturale. SF-ul este tot o formă de literatură fantastică, a cărui acțiune se petrece în viitor și are acțiunea bazată pe știință sau tehnologie.

Numeroase studii au arătat că aceste povești dezvoltă imaginația și activează regiunea din creier responsabilă cu înțelegerea. În plus, lectura acestui gen reduce stresul, crește stima de sine și scade riscul apariției depresiei. Cărțile SF, ce tratează subiecte sociale, pot ajuta la schimbarea atitudinii colective față de un grup stigmatizat. Dacă vrei să îți sporești creativitatea, atunci trece câteva titluri din această categorie pe lista de lectură. „Stăpânul Inelelor”, „Vrăjitorul din Oz” sau volumele din seria „Harry Potter” sunt alegerea perfectă.

3. Cărțile romantice

Cărțile ce aparțin acestui gen îți stimulează imaginația, deoarece te fac să îți imaginezi personajele și să te implici activ în poveste. Sunt pline de emoții care stârnesc sentimente puternice și în rândul cititorilor, așa că dacă vrei o lectură intensă, alege un volum aparținând acestui gen.

Există numeroase beneficii, dacă optezi pentru titluri din această categorie. Vei înțelege mai bine oamenii și relațiile, vei intra mai ușor în legătură cu emoțiile tale și vei învăța din greșelile pe care le vor face personajele din carte. „ The Notebook”, „Înainte să te cunosc” sau „P. S. I love you” sunt romane must-read.

4. Volumele mystery/thriller

Dacă îți place adrenalina și vrei să îți faci inima să bată mai tare cu fiecare paragraf, atunci aceste cărți sunt exact ce ai nevoie. Dincolo de faptul că îți vor da doza de mister pe care o cauți, aceste romane sunt ca o gimnastică pentru creier, stimulând diferite zone ale creierului. Cărțile thriller trateză subiecte interesante și abordează temele pe care noi le valorăm ca oameni, precum viața, libertatea și dreptatea. Aceste volume te fac să îți dorești să îți depășești condiția, așa că începe cu „Gone girl”, „The girl on the train” sau „Before I go to sleep”.

5. Cărțile non-fiction și de dezvoltare personală

Când vrei să ieși din zona de confort, aceste cărți sunt cea mai bună alegere. Te vor învăța să vezi lucrurile dintr-o perspectivă pozitivă, te vor ajuta să faci alegeri mai bune și să faci ceva pentru a ajunge acolo unde îți dorești. „Învățare”, „Omul în căutarea sensului vieții” sau „In cold blood” sunt volume pe care trebuie neapărat să le citești într-o viață.

6. Biografiile

Aceste cărți îți oferă acces în viața unor oameni normali, care au reușit să își atingă scopul. Sunt instrumente eficiente ce te ajută să îți dezvolți abilitățile și te ajută să te descoperi. „A beautiful mind”, „Alexander Hamilton” sau „E=mc²” sunt cărți care te vor ajuta să înțelegi mai bine beneficiile acestui gen literar.