Scrisul nu este doar terapie, ci poate fi și o modalitate de a-ți schimba total viața. O demonstrează o profesoară din Statele Unite și 150 de adolescenți, care dau cea mai puternică lecție despre răbdare, perseverență și a doua șansă.
Erin Gruwell avea 23 de ani când s-a angajat la Liceul “Wilson” din Long Beach, California. A fost desemnată să se ocupe de o clasă de elevi “inaccesibili, de mare risc” și a fost primită cu multa reticență de aceștia. În ciuda faptului că tinerii o respingeau la fiecare oră, Gruwell nu a renunțat și a apărut de fiecare dată la fel de dornică să își cunoască elevii și să îi învețe.

Lucrurile s-au schimbat total în momentul în care tânăra profesoară a dat peste o caricatură rasistă, reprezentând un tânăr de culoare. Erin a ținut atunci un discurs emoționant, vorbind despre gravitatea desenului și cum un astfel de gest ce poate părea neînsemnat a dus la o situație îngrozitoare, precum Holocaustului. Aflând că un singur elev din clasa ei știa detalii despre Holocaust, Erin Gruwell a început o misiune de educare a tinerilor prin metode neconvenționale. “Jurnalul Annei Frank” și “Jurnalul Zlatei” le-au fost ghid adolescenților în călătoria lor spre sine, dar și spre o altă lume în care sunt mai toleranți cu cei din jur și mai încrezători în faptul că merită și lucruri bune.

Elevii au făcut o paralelă între dramele trăite de personajele din cărțile lor și viața lor, marcată de discriminare, neglijență din partea părinților și nedreptate. În dorința de a-i ajuta să se deșchidă, Erin le împarte tuturor jurnale în care să își noteze gândurile și stările prin care trec, spunându-le că ea le va citi, doar dacă ei își vor da acordul.
Toți tinerii își lasă jurnalele pentru a fi citite de profesoară, iar pronfunzimea ideilor descoperite acolo o impresionează pe Erin. Tinerii devin tot mai interesați de educație și de Holocaust și organizează o misiune de strângere de fonduri, pentru a o aduce la scoala lor pe Miep Gies, femeia care a ascuns-o pe Anne Frank și pe familia ei. Bătrână a ținut un discurs emoționant în fața elevilor, numindu-i “adevărații eroi” pentru tot ce fac și pentru puterea de care dau dovadă, în încercarea de a-și schimba viața. Eforturile lor au fost menționate în multe publicații celebre din state, precum revista “People”, și au ajuns chiar să se întâlnească cu Secretarul de Stat în Educație Richard Riley. Jurnalele lor au fost publicate într-un singru volum, intitulat “Jurnalul Scriitorilor Libertății”, ce a devenit rapid best-seller pe lista New York Times și a fost distribuit în țoată lumea. Toți cei 150 de elevi cărora ceilalți profesori nu le dădeau nicio șansă de reușită au absolvit liceul și au fost admiși la facultăți prestigioase.

3 motive să citești “Jurnalul scriitorilor libertății”

1. Mărturiile celor 150 de elevi, dar și încrederea pe care a avut-o Erin în ei te vor convinge că orice este posibil, dacă îți dorești asta suficient de tare.
2. Vei avea parte de o lectură motivațională și inspirațională, pe care nu o vei uita ușor, despre muncă, determinare și curaj.
3. Vei învăța că nu există oameni nepregătiți, ci doar oameni care nu au avut șansa să învețe mai mult.

Cine este Erin Gruwell

Erin Gruwell este o profesoară mexicano-americană, născută în 1969. A devenit celebră datorită metodelor sale unice de învățare, ce au ajuns și subiectul unui film cu Hillary Swank în rolul principal – “Freedom writers”, și a unui documentar. După patru ani ca profesoară la liceul Wilson s-a transferat la Universitatea de Stat din California, unde mulți dintre foștii săi elevi i-au devenit studenți. În 1999 a înființat Fundația Scriitorilor Libertății, prin care își propune să răspândească metodele sale în toată țara.

10 citate care te vor convinge să citești cartea “Jurnalul Scriitorilor Libertății”

1. “Nu lăsa acțiunile unui grup restrâns de oameni să influențeze ce simți despre un grup întreg. Țineți minte, nu toți germanii erau naziști.”
2. “Răul conduce, când oamenii buni nu fac nimic.”
3. “Ar fi ușor să devenim o victimă a circumstanțelor noastre și să continuăm să ne simțim triști, speriați și nervoși. În loc de asta, am putea alege să confruntăm nedreptatea și să rupem lanțurile gândurilor și energiilor negative, să nu ne lăsăm scufundați de asta.”
4. “Nu trebuie să fii om de știință să înțelegi că dacă le spui copiilor că sunt proști – direct sau indirect – mai devreme sau mai târziu vor începe să creadă.”
5. “Indiferent de ce rasă suntem, ce moștenire etnică avem, ce orientare sexuală sau ce principii am putea avea, suntem toți oameni. Din păcate, nu toți oamenii gândesc la fel.”
6. “Alegeți să tratați situațiile inumane în cel mai uman mod posibil, putem schimba lumea și putem oferi lecții pozitive pentru noi și pentru alții.”
7. “Liniștea ne asigură că istoria se va repeta.”
8. “Luptele nu rezolvă problemele, ci doar le înrăutățesc.”
9. “Fii genul de om care are destulă pasiune să schimbe lumea. Daca ne lăsăm să fim foc, tunet sau fulger, vom putea schimba totul.”
10. “Se spune despre SUA că sunt pământul libertății și casa curajului, dar ce este liber pe un pământ pe care oamenii sunt uciși?”