Pentru cei mai mulţi dintre noi, iubirea este un sentiment firesc, pe care ajungi să îl trăieşti pur şi simplu, dacă eşti norocos sau ai suficientă răbdare. Pentru Erich Fromm este, însă, o artă. Apărută în 1956, “Arta de a iubi” se detaşează de viziunea romantică asupra iubirii: nu trebuie să o aştepţi, pur şi simplu, în viaţa ta şi să o laşi să te consume, ci trebuie, înainte de orice, să o înţelegi.

“Iubirea este o artă, aşa cum existenţa este o artă; dacă vrem să învăţăm cum să iubim, trebuie să procedăm la fel cum am proceda dacă ar trebui să învăţăm orice altă artă, cum ar fi muzica, pictura, tâmplăria, arta medicinei sau a ingineriei”, scrie Erich Fromm în cartea sa considerată bestseller internaţional.

Într-o lume în care dragostea este văzută ca o putere extraordinară, copleşitoare şi imposibil de controlat, Fromm spune că puterea este, de fapt, la tine. În cele aproape 200 de pagini, face o analiză realistă a iubirii, pornind de la partea teoretică şi ajungând la partea practică. Nu este o lectură care să hrănească apetitul pentru finaluri fericite, iar autorul este sincer de la început în legătură cu intenţiile sale:

“Lectura acestei cărţi va fi o dezamăgire pentru oricine aşteaptă să primească instrucţiuni uşoare în arta de a iubi. Din contră, această carte vrea să îţi arate că dragostea nu este un sentiment care poate fi savurat cu uşurinţă de oricine, indiferent de nivelul de maturitate atins. Vrea să convingă cititorul că încercările sale în dragoste sunt sortite eşecului, dacă nu încearcă activ să îşi dezvolte personalitatea (…); acea satisfacţie în iubirea individuală nu poate fi atinsă fără capacitatea de a-ţi iubi vecinul, fără modestie adevărată, curaj, loialitate şi disciplină.”

În opinia lui Fromm, problema existenţei umane începe în momentul în care individul îşi conştientizează singurătatea şi începe să se simtă neajutorat, ruşinat, vinovat şi plin de teamă. Singurul leac pentru a supravieţui acestei disperari este dragostea, dar pentru a iubi cu adevărat, trebuie să treci prin patru etape.
1. Să întreţii – adică să ai grijă de ce iubeşti: “dacă o femeie ar spune că iubeşte florile, dar am vedea că a uitat să le ude, nu am crede în dragostea ei pentru flori”, explică Fromm.
2. Să fii responsabil – adică să fii mereu pregătit să intervii, atunci când este nevoie de tine.
3. Să respecţi – adică să îţi doreşti ca ceilalţi să crească şi să se dezvolte aşa cum îşi doresc.
4. Să cunoşti – adică să ştii cine este persoana pe care o iubeşti. “Nu poţi respecta o persoană dacă nu o cunoşti, întreţinerea şi responsabilitatea ar fi oarbe, dacă nu ar fi motivate de grijă.”
După ce primeşti un ghid teoretic al dragostei, Fromm vine cu o serie de cerinţe necesare în arta de a iubi.
1. Disciplina – nu vei fi niciodată expert în ceva, dacă te implici doar când ai chef de asta. Nu ai voie să fii leneş în dragoste.
2. Concentrare – trebuie să fii atent, să te simţi confortabil singur, să eviţi conversaţiile banale şi să fii gata să te simţi incomod, pe măsură ce practici arta dragostei.
3. Răbdare – arta făcută bine are nevoie de timp şi implicare.

Cine a fost Erich Fromm

Dacă eşti un idealist şi un visător, aşteaptă-te ca Erich Fromm să spargă bula în care te-ai aflat până acum, aşteptând să trăieşti o poveste magică de iubire. Din fericire, te va aduce cu picioarele pe pământ unul dintre cei mai importanţi psihanalişti ai secolului. Născut în 23 martie 1900, la Frankfurt, Fromm a fost psiholog, sociolog şi filosof, cunoscut mai ales pentru teoria sa potrivit căreia libertatea este o parte fundamentală a naturii umane, dar şi pentru faptul că a criticat teoriile lui Freud. A avut o carieră bogată, care a inclus numeroase poziţii academice, dar şi publicarea unor cărţi celebre, precum “Anatomia distructivităţii umane”, “Fuga de libertate” sau “Arta de a fi”. A murit în 18 martie, în 1980.

Ştiai că…

…Erich Fromm a fost căsătorit de trei ori? Prima sa soţie a fost psihologul Frieda Reichmann, care a devenit cunoscută în urma studiilor clinice cu pacienţii bolnavi de schizofrenie. Au divorţat în 1933, dar Fromm a susţinut întotdeauna că a învăţat multe de la ea. În 1943, s-a căsătorit cu Henni Gurland, care a murit în 1952. La un an de la moartea celei de-a doua soţii, Erich Fromm s-a căsătorit cu Annis Freeman.

3 motive să citeşti “Arta de a iubi”

Te va ajuta să înţelegi mai bine comportamentul şi nevoile oamenilor.  Cartea lui Fromm îţi oferă o altă perspectivă asupra lucrurilor pe care le trăieşti zilnic, iar asta s-ar putea să te ajute să îi înţelegi altfel pe cei care îţi sunt aproape.
Îţi vei pune multe întrebări care te vor ajuta să te cunoşti mai bine. Sigur te vei regăsi în situaţiile din carte, dar s-ar putea ca de această dată să vezi lucrurile mai clar.
Vei înţelege iubirea mai bine. Indiferent de experienţa pe care o ai, când vine vorba de sentimente, nu ştii niciodată destul.

Dacă vrei să devii maestru în arta de a iubi, poţi comanda cartea lui Erich Fromm de aici.

Sursa foto: Pixabay