O lume întreagă se luptă acum cu virusul COVID 19, care se răspândește cu o viteză neașteptată. În ciuda măsurilor luate de autoritățile chineze, care au închis orașul Wuhan și au suspendat toate cursele aeriene, coronavirusul a trecut granițele internaționale. Într-o stare de panică generală, au apărut mai multe teorii potrivit cărora mai multe cărți au prezis epidemia.

1. O carte scrisă în 1981 de Dean Koontz, „The Eyes of Darkness”, conține mai multe pasaje referitoare la epidemia ce a izbucnit în China. O fotografie cu paragraful care vorbește despre coronavirus a devenit virală și mulți utilizatori sunt convinși că autorul a făcut o profeție.

Romanul lui Koontz spune povestea unei mame care află că fiul său, Danny, este ținut prizonier într-o instituție militar, după ce a fost infectat cu un micro-organism făcut de om, „Wuhan 400”. În capitolul 39 apar următoarele:

„Pentru a înțelege, trebuie să ne întoarcem cu 20 de luni în urmă. Atunci, un bărbat chinez pe nume Li Chen a cerut azil politic Statelor Unite, purtând cu el o dischetă ce conținea cea mai importantă și mai periculoasă armă biologică a Chinei făcută în ultimii zece ani. Numesc descoperirea Wuhan 400, pentru că a apărut în laboratoarele lor RDNA din Wuhan și a fost al 400-lea micro-organism creat de om în institutul de cercetare.”

Mulți utilizatori sugerează că centrul de cercetare se referă la Institutul de Virusologie din Wuhan, unde este localizat unul dintre cele mai importante laboratoare din China. Aici se studiază cele mai periculoase virusuri și se află la 32 de kilometri de locul în care a izbucnit epidemia cu COVID-19.

Koontz mai scrie în cartea sa: „Se ia la oameni, nicio altă ființă vie nu o poate transmite. Asemenea sifilisului, Wuahan-400 nu poate supraviețui în afara unui organism viu pentru mai mult de un minut, ceea ce înseamnă că nu poate contamina permanent obiecte sau spații așa cum face antraxul sau alte micro-organisme periculoase. Când organismul moare, și virusul dispare, în momentul în care temperatura corpului scade sub 30 de grade Celsius.
Știau că autoritățile chineze ar putea folosi Wuhan-400 să elimine un oraș sau o țară și nu ar fi nevoie să plătească pentru metode scumpe de decontaminare înainte să preia controlul.”

Aceste pasaje l-au făcut pe Manish Tewari, liderul Congresului Național Indian, să scrie pe Twitter: „Este coronavirus o armă biologică dezvoltată de Chinezi, numită Wuhan-400?”.

Există, însă, câteva diferențe între predicția lui Dean Koontz și epidemia actuală. Wuham-400 era o armă biologică cu o rată de deces de 100%, în timp ce COVID-19 are o mortalitate de 0,2%. În plus, primul virus are nevoie de o perioadă foarte scurtă de incubație, în timp ce perioada de incubație pentru coronavirus este între 2 și 14 zile.

2. O altă carte, „End of Days: Predictions and Prophecies about the End of the World”, scrisă de Sylvia Browne, vorbește, de asemenea, despre o pandemie. Volumul a apărut în 2008, iar un paragraf din roman s-a viralizat imediat.

„În jurul anului 2020, o boală asemănătoare cu pneumonia se va răspândi pe tot globul, atacând plămânii și bronhiile și rezistând la orice tratament. Mai derutant decât boala în sine va fi faptul că va dispărea la fel de rapid cum a apărut și va ataca din nou, după câțiva ani, pentru a dispărea complet.

Coronavirus s-a răspândit în peste 50 de țări și a ucis, până acum, 3000 de oameni. Nu există, încă, un vaccin.