Prima pagină » Demonstrat ştiinţific: oamenii care citesc sunt mai buni şi mai empatici
Promotie -70%
x Image Liber la lectura

Demonstrat ştiinţific: oamenii care citesc sunt mai buni şi mai empatici

Cititorii sunt consideraţi oameni singuratici şi introvertiţi, dar oamenii de ştiinţă cred că aceste etichete nu îşi au rostul. Potrivit unui studiu recent, persoanele pasionate de lectură sunt mai sociabile şi mai empatice. Cercetătorii de la Universitatea Kingston din Londra au întrebat 123 de oameni care sunt obiceiurile lor când citesc sau se uită la televizor. În plus, au aflat şi care sunt genurile lor preferate: comedie, non-ficţiune, romantic sau drama.

După ce au aflat răspunsurile la aceste întrebări, specialiştii au testat şi abilităţile lor speciale, prin întrebări precum: “Cât de des ţii cont de perspectiva celorlalţi faţă de a ta?” sau “Depui eforturi pentru a-i ajuta pe ceilalţi?”.

Poate ai crede că oamenii care se uită la televizor sunt mai sociabili. Până la urmă, sunt şanse mai mari să întâlneşti două persoane care au văzut aceeaşi emisiune, decât care au citit aceeaşi carte. Cu toate acestea, rezultatele studiului au arătat altceva. Între cititori şi privitori la TV, cei din prima categorie s-au dovedit mai empatici. În plus, pasionaţii de televiziune au arătat un comportament anti-social.

Cu adevărat interesantă este concluzia cercetătorului Rose Turner, care a observat că “nu toate formele de ficţiune acţionează la fel”. Pasionaţii de ficţiune au demonstrat cele mai bune abilităţi sociale. Când au fost analizaţi pe genuri, oamenii care citesc comedii s-au dovedit cei mai pricepuţi la relaţionat cu ceilalţi. Iubitorii de romantism şi drama erau cei mai empatici şi cei mai pricepuţi la a privi lucrurile prin ochii celorlalţi.

Rezultatele sunt fascinante, dar ridică altă întrebare: ficţiunea ajută oamenii să fie mai empatici sau oamenii empatici pur şi simplu citesc mai mult?

Alte beneficii pe care le oferă lectura

1. Cărţile te ajută să reduci nivelul de stres. Oamenii pasionaţi de lectură sunt mai relaxaţi, interacţionează mai uşor cu persoanele noi şi rezolvă conflictele mai repede. În plus, o carte bună te scapă de tensiune şi te ajută să accesezi lumi diferite şi interesante.

2. Tot ce citeşti îţi îmbogăţeşte cultura generală şi te face să ai mai multă încredere în tine. Cu cât ştii mai mult, cu atât eşti mai pregătit să faci faţă provocărilor şi ai mai multă încredere în tine.

3. Cărţile te ajută să îţi îmbogăţeşti vocabularul şi abilităţile de comunicare. Îţi este mai uşor să vorbeşti deschis despre emoţiile tale şi reuşeşti, astfel, să te faci mai plăcut în cercurile sociale.

4. Oamenii care citesc au o memorie mai bună. Atunci când faci cunoştinţă cu personaje noi, trebuie să le ţii minte ambiţiile, trecutul şi trăsăturile importante, pentru a putea urmări povestea. Fiecare informaţie nouă duce la formarea unor noi conexiuni în creier şi la întărirea celor existente.

5. Cititorii au o gândire analitică mai bună şi sunt mult mai atenţi la detalii. Astfel, reuşesc să găsească rapid soluţii şi să pună la punct planuri care să te ducă cât mai aproape de succes.

6. Lectura te ajută să te concentrezi mai bine şi să te axezi pe un singur lucru. Multi-tasking-ul creşte nivelul de stres şi scade productivitatea, dar cititorii reuşesc să rămână atenţi la un singur lucru şi să îl ducă la bun sfârşit foarte bine.

7. Pe lângă faptul că te relaxează, cărţile au abilitatea de a-ţi aduce linişte sufletească şi o stare de bine. Iar cărţile spirituale şi de dezvoltare personală chiar te calmează, scad tensiunea şi ţin departe bolile psihice.

By | 2019-06-06T17:05:37+00:00 iunie 6th, 2019|All about Books|0 Comentarii

Comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.