Secrete întunecate, trecuturi misterioase, indicii de descifrat, răsturnări de intrigă, personaje incitante – iată ingredientele magice ale unui thriller nemaipomenit.

Noi, cititorilor de crime novels, galopăm cu sufletul la gură spre finalul unui roman thriller care ne ține pe jar de la primul și până la ultimul cuvânt. Și savurăm fiecare pagină din această călătorie.

Dar te-ai oprit pentru o clipă să te gândești de ce îți plac atât de mult thrillerele? În afară de faptul că te simți ca un detectiv din propriul scaun și că iei parte la niște întâmplări incitante, iată ce se ascunde în spatele preferinței noastre pentru crime novels!

O modalitate de evadare

Pentru majoritatea cititorilor de thrillere, evenimentele din carte sunt intrigante și atât de departe de realitatea de zi cu zi, încât e practic imposibil să nu se lase captivați de povestea care se derulează în ritm alert, presărând tot mai mult mister cu fiecare pagină întoarsă.

Romanele crime fiction stimulează o parte a creierului pe care deseori nu avem ocazia de a o folosi în decursul unei zile, și au darul de a crea un cocktail din adrenalină și euforie de care nu ne putem sătura.

Pericol fără risc

Urmărirea unui criminal în serie în timp ce-și pândește următoarea victimă pe o alee întunecată nu e o activitate cu care ne întâlnim în viața reală (să sperăm). Componenta de ficțiune din romanele thriller ne oferă ocazia de a fi protagoniștii unor scenarii – cel puțin la nivelul imaginației noastre – care în realitate nu se întâmplă niciodată. Este o ocazie de a experimenta o situație periculoasă fără a ne risca viața.

Valoarea justiției

În centrul romanelor crime fiction tronează o dorință de a face dreptate într-o lume nedreaptă. Majoritatea iubitorilor de thrillere citesc cărțile pe nerăsuflate cu speranța că la final, binele învinge răul, răufăcătorii sunt pedepsiți, iar eroii apreciați.

Psihologia răufăcătorului

Pe lângă satisfacția supremă de a rezolva misterul crimei, iubitorii de thrillere adoră să descifreze psihologia personajului negativ. Curiozitatea ne îndeamnă uneori să empatizăm cu asasinul sau măcar să încercăm să înțelegem motivul care se ascunde în spatele faptelor sale. Ce s-a întâmplat în viața criminalului de l-a împins să recurgă la asemenea extreme? Conturarea profilului psihologic al răufăcătorului ne face să ne simțim nu doar detectivi din propriile scaune, ci și adevărați experți în înțelegerea psihicului uman.

Joaca de-a detectivii

Cititorii de thrillere și crime fiction adoră să-și dezvolte propriile ipoteze și scenarii pe măsură ce se scufundă în lectură. Teoriile noastre se bazează pe ceea ce citim, iar anticiparea finalului e o cursă contra cronometru cu fiecare pagină întoarsă.

Oamenii sunt ființe intelectuale, cărora le place să-și folosească puterea creierului în a rezolva diferite sarcini. Misterele ne provoacă la nivel mintal, ele activează niște substanțe chimice în corp și ne păstrează viu interesul pentru o carte de la început până la final.

Adevărul este că ne place sentimentul de a ghici un indiciu sau senzația că am avut dreptate în privința a ceea ce am presupus inițial, precum și eliberarea de endorfine care are loc odată cu aceste realizări. 😊

Care a fost ultima carte care te-a făcut să te simți ca un detectiv din propriul scaun? Vezi poate descoperi una și mai grozavă pe Rafturile BookClub!