Daniel Defoe nu a avut deloc o viață ușoară: a supraviețuit epidemiei de ciumă și Marelui Incendiu din Londra, iar la moartea sa, în 1731, era plin de datorii și se ascundea de asta. Cu toate acestea, Defoe, născut în 1660, a lăsat în urmă una dintre cele mai traduse cărți din istorie. Așa cum se întâmplă cu capodoperele, romanul sau, “Robinson Crusoe” este de actualitate mai ales în această perioadă, când pandemia ne condamnă la izolare socială.

Volumul “Robinson Crusoe” a fost publicat prima dată în 1719 și spune povestea unui englez care lasă în urmă viața să confortabilă, pentru o aventură pe mare. Ajunge, însă, pe mâna piraților și este vândut ca sclav. Nava pe care se află se scufundă, însă, iar el este singurul supraviețuitor, reușind să trăiască pe o insulă tropicală 28 de ani. Singurele lui resurse sunt curajul, imaginația și câteva lucruri pe care a reușit să le ia de pe vapor, iar povestea lui este o dovada că nu avem nevoie de prea multe, pentru a fi fericiți.

Poate cea mai valoroasă lecție pe care o vei găsi în roman este că bunurile materiale nu sunt atât de valoroase, precum am crede. Crusoe găsește aur, dar își dă seama că nu înseamnă nimic pentru el. În viața sa anterioară, banii erau că un drog pentru el, dar pe acea insulă înțelege care sunt lucrurile de care are, de fapt, nevoie în viață.

1. Crusoe te învață să faci mult cu puțin

Odată ajuns pe insulă, Robinson Crusoe are impresia că este, în continuare, prizonier, dar cu timpul, ajunge să se simtă ca acasă în acel loc. Pe măsură ce explorează insula și ajunge să trăiască în armonie cu ea, își dă seama că îl protejează și îl ajută. În această perioadă în care călătoriile și ieșirile în locuri publice nu sunt foarte sigure, învață să te bucuri de locuința ta, de oamenii din jur. Îți vei da seama că poți fi fericit și acolo.

2. Nevoia este mama învățăturii

Pe insulă, Crusoe nu se poate baza decât pe el însuși. În ziua nauvragiului, este dezbrăcat, înfometat și fără casă și chiar se plânge de situația sa, spunând că omul este “una dintre cele mai mizerabile creaturi ale lumii”. Pe măsură ce descoperă, însă, locul în care a ajuns, reușește să își ofere singur ce are nevoie.

Folosește-te de această perioadă pentru a te reinventa. Gătește, citește, scrie, fă ce nu aveai timp să faci înainte și vei învață că sunt și alte lucruri care te pot face fericit.

3. Bucură-te de viață și iartă

Una dintre cele mai mari provocări pentru Crusoe este vinovăția pe care o simte pentru faptul că nu și-a trăit viața cum trebuie. A fost condus de gândul de a face bani și a-i domina pe alții, dar pe insulă, ajunge să vadă lucrurile cu alti ochi și să considere un copac o minunăție.

Uneori, sursele de împlinire sufletească sunt în jurul tău. Bucură-te de natură, de pasările care se aud afară, de cerul senin, nu te mai gândi la planurile pe care le ai pentru câteva secunde și trăiește în clipa în care te afli. Vei vedea că starea ta se va schimba.

4. Fii recunoscător pentru ce ai

Una dintre cele mai profunde transformări prin care trece Robinson este spirituală. Acesta începe să mediteze și să citească Biblia pe care o salvează de pe navă, citind Scriptura de trei ori pe zi. Atribuie obiceiul de a “vedea partea bună a condiției mele” acestui gest, care îi dă “un confort atât de mare, că nu îl pot exprima”.

În momentul în care este salvat, după aproape trei decenii, este un alt om. Are o prietenie frumoasă cu Vineri și a învățat multe lecții valoroase, care îl vor ajuta să se bucure de viață.

5. Nu judeca

Societatea este un subiect important, daca te gândești la starea psihică a lui Crusoe. Deși tânjește după interacțiune umană, devine paranoic, în momentul în care își dă seama că alți oameni au ajuns pe insulă. Când vede urma lăsată de un om, își imaginează ce e mai rău și ajunge să se ascundă luni de zile într-o peșteră, deși nu are nici cea mai mică idee despre cum este acel om.

Înainte, însă, să te gândești la ce e mai rău, dă-le o șansă oamenilor din jurul tău, pentru că s-ar putea să te surprindă.