Lectura este un obicei relaxant, cu nenumărate beneficii, dar nu este întotdeauna ușor să-ți faci timp pentru citit. Descoperă 10 trucuri care te vor ajuta să nu treacă o zi fără să deschizi o carte.

1. Bucură-te de citit

Lectura este unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri, așa că în primul rand, renunță la orice prejudecată care te-ar face să simți că este greu să citești și nu ai cum să te distrezi când faci asta. Nu este important să alegi cartea pe care alții o consideră potrivită, nu alerga după titluri populare, ci fă-ți o strategie care să îți permită să citești volume care îți plac, volume care îți pun creierul la treabă și volume care te țin treaz noaptea. Bineînțeles, pentru a te bucura cu adevărat de acest obicei este important să nu îl consideri o sarcină pe care trebuie neapărat să o faci.

2. Dacă nu știi exact ce îți place, începe mai multe cărți odată

Nu ai cum să fii prins de o poveste de la prima pagină, uneori nu se întâmplă asta nici după ce ai ajuns la jumătatea volumului, așa că nu te încăpățâna să termini o carte care nu te atrage. Iar dacă ai mai multe titluri care te tentează, începe cu toate și păstrează doar povestea care te prinde cu adevărat.

3. Leagă-ți acest obicei de altă activitate pe care o faci cu regularitate

Dacă ai, deja, o rutină de dimineață, de exemplu, sau de seară, include și cititul aici. În timp ce îți savurezi cafeaua, de exemplu, poți citi câteva pagini. Același lucru îl poți face și seara, după ce ai făcut duș și te-ai băgat în pat. În acest fel, creierul tău se va pregăti de lectură de câte ori vei începe una dintre activitățile tale constante și nu vei avea cum să uiți să faci asta.

4. Încearcă să citești ceva ce nu ți-a plăcut în trecut

Dacă ai citit cândva o carte ce nu ți-a plăcut și ai renunțat la romanele aparținând aceluiași gen literar, este momentul să îi mai dai o șansă. Nu toate romanele scrise de un autor sunt reușite, așa cum nu toate cărțile aparținând unui stil sunt bune. Dă oricărui titlu o șansă și nu renunța la lectură până când nu te-ai convins că nu este pe plăcul tău.

5. Încearcă alte metode de lectură

Oricât de mult ți-ar plăcea cărțile tipărite, încearcă și alte metode de lectură. Un audiobook sau o carte electronică s-ar putea să fie, de asemenea, pe placul tău, așa că testează și abia apoi alege varianta preferată de a consuma cărțile.

6. Dă-ți deadline-uri

Nu spune nimeni că trebuie să termini orice carte în câteva zile, dar dacă durează mai mult de un an să termini un volum, probabil nu ai cele mai sănătoase obiceiuri. Setează-ți o perioadă de timp în care să termini o carte, una realistă și flexibilă, desigur, iar când lucrurile durează prea mult, încearcă să îți dai seama ce se întâmplă. Dacă tot amâni lectura, poate nu îți place cartea și este în regula să renunți la ea și să alegi un alt titlu.

7. Tine evidența lecturilor tale

Poți folosi platformele online, pentru a ține evidența titlurilor pe care le citești, dar la fel de important este să ai și un calendar de lectură. Pe lângă romanul citit, trece și câte minute pe zi le petreci făcând asta, în ce zile o faci și vei vedea că îți va fi mult mai ușor să-ți faci un obicei din a citi. Nu trebuie să te complici cu agende sau carnețele, un Excel este locul ideal pentru a ține această evidență.

8. Găsește-ți un partener de lectură

Înscrie-te într-un Club de Carte online sau caută un prieten cititor cu care să discuți despre ce citești și vei găsi o plăcere mai mare în lectură. În plus, vă puteți recomanda cărți unul altuia, iar activitatea poate deveni chiar una distractivă.

9. Organizează o petrecere de citit

Cine nu vrea să se relaxeze la o petrecere? Organizează una la tine acasă, cheamă-ți câțiva prieteni cititori și citiți împreună. Nu trebuie să o faceți tare și nu trebuie să fie aceeași carte. Ai nevoie de câteva gustări, ceva de băut și locuri confortabile pentru fiecare și distracția poate să înceapă.

10. Folosește o metoda amuzanta pentru a alege următoarea carte de citit

Scrie toate titlurile pe care vrei să le citești pe bilețele separate, amestecă-le și extrage unul. Acela va fi noul roman citit. Nu-i așa că sună interesant?