Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, dar nimeni nu ştie cu exactitate când a apărut. Legenda spune că aceste boabe aromate au fost descoperite în Etiopia de un păstor de capre numit Kaldi. El şi-a dat seana că animalele sale deveneau mult mai energice şi nu mai puteau să doarmă chiar şi o noapte întreagă, după ce mâncau fructele dintr-un arbore necunoscut. A discutat observaţiile sale cu stareţul mănăstirii locale, care a decis să fiarbă boabele şi să consume băutura rezultată. Aşa a observat că reuşea să îşi păstreze atenţia în timpul orelor lungi de rugăciune, iar vestea s-a răspândit repede. Din momentul în care cafeaua a devenit cunoscută şi în peninsula arabică, a început să se răspândească rapid pe tot globul.

În secolul al XV-lea, culturile de cafea erau răspândite în Yemen, iar un secol mai târziu, au devenit populare şi în Persia, Egipt, Siria şi Turcia. Treptat, această băutura nu era servită doar în case, ci şi în locuri speciale, apărute în toate oraşele din Orientul Apropiat. Oamenii nu se întâlneau doar ca să bea cafea şi să stea de vorbă, ci ascultau muzică, urmăreau spectacole şi se puneau la curent cu ştirile. Cafenelele au devenit rapid un important centru de informare, numite “Şcoli de înţelepciune”. Cum mii de pelerini ajungeau anual la Mecca, vestea despre acest “vin arab” a început să se răspândească.

Cum a ajuns cafeaua în Europa

Europenii care ajungeau în Orientul Apropiat se întorceau acasă cu tot felul de poveşti despre o băutură neagră. În secolul al XVII-lea era, deja, o băutură populară pe întreg continentul. Suspicioşii existau şi atunci şi numeau această băutură delicioasă “invenţia Satanei”. Când cafeaua a ajuns în Veneţia, în 1615, a fost respinsă de cler, care i-a cerut Papei Clement al VIII-lea să intervină. Înainte să ia o decizie prin care să interzică această băutură, Papa a vrut să o guste şi nu a putut decât să aprobe comercializarea sa. În ciuda controversei, cafenelele au devenit populare şi în Anglia, Franţa, Germania sau Olanda. Cafeaua a început, treptat, să înlocuiască băuturile tradiţionale de dimineaţă – vinul şi berea. Cei care alegeau cafeaua în locul băuturilor alcoolice erau mai alerţi în timpul zilei şi aveau energie, astfel că s-a îmbunătăţit şi calitatea muncii lor. La mijlocul secolului al XVII-lea, erau deja peste 300 de cafenele în Londra, în care se întâlneau oameni de afaceri, negustori sau artişti. În aceeaşi perioadă, cafeaua a ajuns şi în SUA, iar la mijlocul secolului al XIX-lea, era una dintre cele mai importante produse în comerţul mondial.

Beneficiile cafelei

Substanţa care îţi creşte nivelul de energie se numeşte cofeină, cea mai consumată substanţă psihoactivă din lume. După ce bei cafea, cofeina ajunge în sânge, iar de acolo în creier. Numeroase studii au arătat că oamenii care beau cafea au o memorie mai bună, se simt mai bine, mai energici şi se concentrează mai bine.

Cofeina ajută şi la arderea grăsimii şi stimularea metabolismului, astfel că te ajută să îţi menţii greutatea în limite normale.

Consumul de cafea creşte nivelul de adrenalină din sânge, astfel că îţi îmbunăţăţeşte performanţa sportivă. Dacă mergi la sală, o poţi face după ce ai băut o ceaşcă delicioasă de cafea.
Această băutură nu are multe calorii, dar conţine nutrienţi importanţi, precum B2, B5, magneziu, B3 şi potasiu.

Studii recente au arătat că un consum constant de cafea protejează ficatul şi scade riscul apariţiei diabetului, aşa că nu ai niciun motiv să renunţi la acest obicei sănătos.

La ce să fii atent când alegi cafeaua

Există numeroase sortimente de cafea, aşa că informează-te, înainte să o cumperi pe cea potrivită pentru tine.

 

Cafeaua Robusta este al doilea cel mai popular tip de cafea din lume. Sunt peste 100 de sortimente de cafea, aşa că această clasificare nu te poate lăsa indiferent. Boabele sale cresc în Africa şi Indonezia, cel mai mare producător fiind Vietnamul. Cafeaua Robusta are un gust intens, amărui, cu nuanţe de alună. Conţine mai multă cofeină şi mai puţin zahăr decât cafeaua arabica, astfel că are un gust mai puternic, perfect pentru espresso, dar şi latte, cappuccino sau macchiato.

 

Cafeaua Arabica este cel mai popular sortiment de cafea. Conţine cu 60& mai multe lipide decât cafeaua robusta şi de două ori mai mult zahăr, astfel că are un gust mai delicat.

 

 

Dacă vrei să alegi întotdeauna produse naturale şi sănătoase, atunci Cafeaua Bristot Biovita Măcinată şi Prăjită este alegerea ideală. Boabele de cafea au fost crescute fără utilizarea îngrăşămintelor artificiale sau a pesticidelor, astfel că te vei bucura de un gust unic de cafea.

 

Dacă vrei o cafea cu un conţinut scăzut de cofeină, atunci cafeaua Bristot Benessere Verde Măcinată şi Prăjită este exact ce ai nevoie. Conţine 50% boabe de cafea verde şi 50% cafea prăjită, nu are arome articiale şi este perfectă pentru aparate de espresso, filtru şi presă franceză. Boabele de cafea verde au numeroase beneficii, iar studiile susţin că scade tensiunea arterială, ajută la pierderea în greutate, stimulează metabolismul şi menţine nivelul de zahăr din sânge în limite normale.

Nu te poţi bucura de o cafea delicioasă, dacă nu o bei din cana potrivită. Vezi aici oferta noastră şi alege-o pe cea care îţi place.