Codul bunelor maniere s-a schimbat, de la o perioada la alta, dar regulile de bază au rămas aceleași. Diplomația și eleganța sunt, în continuare, dovezi de bună-creștere, însă dacă vrei să te porți impecabil în societate, trebuie să știi un pic mai mult. Descoperă 6 cărți care te vor învăța ce gesturi ai voie să faci în orice situație.

1. “Manners for today”, de Emily Post

Cartea scrisă de Emily Post în secolul al XIX-lea a fost revizuită, astfel încât să fie actuală și să te ajute în orice situație, de la cum să te porți în social media până la comportamentul potrivit la evenimentele sociale. În opinia autoarei, “eticheta” este definită prin considerație, respect și onestitate. Pe măsură ce grupurile noastre profesionale și personale cresc, viețile devin tot mai interconectate. Nu te gândi că această carte are un conținut prea vechi, pentru a-ți fi de ajutor, pentru că este cât se poate de aplicabil în realitate. Vei învață, astfel, cum să te porți la nunti, înmormântări, petreceri acasă, ce maniere ar trebui să ai la masă, la locul de muncă, cum să scrii un bilet de mulțumire. Toate aceste sfaturi te vor ajuta să îți păstrezi gratia în orice situație.

2. “That Was Awkward: The Art and Etiquette of the Awkward Hug”, de Emily Flake

Mulți au numit-o cea mai așteptată carte a anului 2019 și pe bună dreptare. Cartea de ilustrații este plină de umor și oferă o perspectivă noua asupra situației ciudate în care se află doi oameni ce încearcă să aibă un contact fizic.

Sigur ai fost în această situație: te-ai întâlnit cu o cunoștință veche și nu știi cum să procedezi – îl îmbrățișezi, îl săruți pe obraz? Emily Flake este un observator fin al comportamentului uman și explică foarte bine acele momente ciudate de interacțiune. Cartea este ușor de parcurs, conține anecdote, dar și sfaturi înțelepte, care te vor ajuta să depășești cu eleganță momente ușor stânjenitoare.

3. “Guac Is Extra But So Am I. The Reluctant Adult’s Handbook”, de Sarah Solomon

Primii ani în care ești adult sunt plini de schimbări existențiale, ce te fac să urli pe dinăuntru. “Guac Is Extra But So Am I. The Reluctant Adult’s Handbook” explică foarte bine lucrurile pe care oamenii se așteaptă să le știi în momentul în care nu mai ești minor. Așteaptă-te la descriei amuzante, comentarii sarcastice și ilustrații care te vor ajuta să înțelegi și mai bine ce te așteaptă.

Sarah Solomon oferă trucuri și sfaturi pentru cum să faci față schimbărilor de etichetă de la o perioadă la alta, cât de bine este să începi să economisești pentru pensie, cum să alergi după job-ul perfect, cum să treci peste dezechilibrele emoționale provocate de orice mutare.

4. “Gentlewoman. Etiquette for a Lady, from a Gentleman”, de Enitan O. Bereola II

Această carte scrisă de un bărbat te va învăța cum să te porți ca o Lady și să iți păstrezi feminitatea în societatea contemporană. Alături de alți autori preum Hill Harper, Meagan Good, Barbara Lee, Bereola vrea să informeze, educe și ajute femeile să devină puternice și independente. Volumul vine cu o perspectivă proaspătă, amuzantă și sexy, iar sfaturile nu sunt deloc greu de urmat. “De la cum alegi vinul la cum alegi barbatul, re-brand-uiesc eticheta. Fac manierele frumoase din nou”, spune autorul.

5. “Minding Miss Manners: In an Era of Fake Etiquette”, de Judith Martin

Judith Martin a scris un ghid modern de maniere, punând la pământ falsele reguli de etichetă din societatea de azi. Vei învață cum să te porți în social media și cum să răspunzi frumos la întrebările mult prea personale ale băgăcioșilor.

6. “Excuse Me: The Survival Guide to Modern Business Etiquette”, de Rosanne J. Thomas

Un loc în care lucrează mai multe generații are o energie aparte și oferă perspective noi asupra vieții. Dar dezavantajul este că un astfel de mediu poate cauza confuzie și nervi în rândul grupului. Această carte te va învăța care sunt regulile pe care ar trebui să le urmezi la birou, cât de corect este să îi trimiți mesaj sefului tău la birou, cum să ai o conversație amuzantă cu un coleg. Volumul încearcă să arate că bunele maniere te vor ajuta să întreții o atmosferă respectabilă și calmă, pentru că toată lumea să se simță bine.

Codul bunelor maniere nu ne este însușit nativ, așa că dacă vrei să nu dai gres în nicio situație, citește aceste cărți care te vor ajuta să te comporți impecabil.