Personajele inteligente au farmecul lor: detectivii care rezolvă crime complicate, anti-eroi diabolici, care găsesc metode ingenioase de a distruge lumea, eroi care își adresează întrebări existențiale și găsesc răspunsuri pline de sens. Dar adevărul este că prostănacii din cărți sunt cei pe care îi ținem minte, pentru că dezlănțuie haosul și sunt în centrul acțiunii. Pe ei îi amintim astăzi, iar dacă nu le-ai citit poveștile, este momentul să o faci, pentru că nu vei regreta.

1. Igrantius J. Reilley, din „Confederația imbecililor”, de John Kennedy Toole

Cel mai inteligent prostănac din literatură este, cu siguranță, Ignatius J. Reilley, un personaj amuzant și plin de contraste. Ignatius desconsideră lumea modernă, dar se bucură de multe dintre beneficiile pe care aceasta le oferă. Este incompetent în tot ce face, chiar și în vânzarea de hot-dogs, dar cu toate acestea privește pe toată lumea cu superioritate. Crede despre el că este un om deschis și cosmopolit, în ciuda faptului că nu a plecat niciodată din New Orleans, orașul său natal. De altfel, singura dată în care a încercat să se îndepărteze de casă este o experiență traumatizantă pentru el, pe care o reamintește constant. Acest personaj este, cu siguranță, o lecție pentru oricine încearcă să nu se adapteze în societate.

2. Benjy Compson, din „Zgomotul și furia”, de William Faulkner

Benjy este unul dintre cele mai complexe personaje din literatură, narațiunea lui uneori lipsită de sens făcând mulți cititori să renunțe la lectură. Benjy nu este, neapărat, un personaj amuzant, fiind mai degrabă tragic, o forță a naturii, o persoană care nu poate comunica cu cei din jurul său și se agață cu orice preț de constantele din viața sa. Va fi interesant să vezi lumea din perspectiva lui Benjy, iar finalul său trist îți va oferi unui dintre cele mai emoționante și elegante sfârșituri de carte din literatură.

3. Chauncey Gardiner, „Being There”, de Jerzy Kosinski

Grădinarul Chance este, fără doar și poate, un om fără substanță: nu îi pasă decât de grădina de care are grijă și de ce vede la televizor. Șeful său este Bătrânul, iar după moartea lui, o serie de întâmplări și coincidențe îi conving pe niște oameni influenți, printre care și președintele SUA, că Chance este un geniu care vorbește puțin și are o viziune. Acest roman ia peste picior lumea modernă și ușurința cu care apar celebritățile, iar lectura sa va fi savuroasă. În ciuda evenimentelor extraordinare prin care trece, Chance rămâne neschimbat, iar la final se întoarce în grădină, unde se simte ca acasă.

4. Lennie Small, din „Șoareci și oameni”, de John Steinbeck

Lennie Small este unul dintre cele mai tragice personaje din literatură. Este un uriaș sensibil, care iubește animalele și visează, împreună cu prietenul său George, să trăiască în ferma lor. Relația dintre Lennie și George este cunoscută și astăzi, fiind amuzantă deseori, dar viața lui Lennie este trafică: este extrem de puternic, dar nu are mintea care să îl ajute să folosească eficient acea putere. Lennie ajunge, astfel, să ucidă accidental lucrurile care îi plac. Farmecul său nevinovat îți va trezi compasiunea cu siguranță și vei spera că va avea un final fericit până la ultima pagină.

5. Don Quijote, din „Don Quijote”, de Miguel de Cervantes

Don Quijote este un personaj extraordinar, un bărbat înnebunit de faptul că a citit prea multe povești romantice, care își propune să facă pe cavalerul și să îndrepte lucrurile, găsindu-și marea dragoste. Deși Don Quijote este mai mult nebun, decât prostănac, aventurile sale ajung să îi rănească pe oamenii pe care încearcă să îi ajute, provocând mai mult haos. Naivitatea sa este fermecătoare, iar personajul îi poate face pe oameni să îndrăznească să ia decizii nepotrivite, din impuls. Lumea literară ar fi, însă, mult mai tristă fără acest personaj.