S-ar putea să nu petreci prea mult timp citind dedicațiile de pe prima pagină a unei cărți, dar riști să sari peste un text la fel de bun precum povestea în sine. Descoperă cele mai frumoase dedicații scrise vreodată la începutul unui cărți celebre.

1. “Harun și marea de povești”, de Salman Rushdie

“Zembla, Zenda, Xanadu: toate lumile noastre de vis ar putea deveni realitate. Și tărâmurile fermecate pot fi înfricoșătoare. Pe măsură ce mă îndepărtez de orizont, citește și adu-mă înapoi la tine.”
Acest mesaj a fost scris pe când Salman Rushdie se ascundea, iar rândurile au fost scrise în așa fel încât literele de la începutul fiecărei propoziții să formeze numele fiului sau – Zafar.

2. “Micul prinț”, de Antoine De Saint Exupery

“Pentru Leon Werth,
Le cer înțelegere copiilor care vor citi această carte, pentru că i-am dedicat-o unui adult. Am un motiv serios: este cel mai bun prieten pe care îl am în toată lumea. Am un alt motiv: acest adult înțelege orice, chiar și cărțile pentru copii. Am un al treilea motiv: locuiește în Franța, unde îi este foame și frig. Are nevoie să fie înveselit. Și dacă toate motivele nu sunt de ajuns, îi voi dedica această carte copilului din care a crescut acest adult. Toți adulții au fost copii odată – chiar dacă puțini își mai amintesc. Și astfel îmi corectez dedicația: pentru Leon Werth, pe când era doar un copil.”

3. “Leul, vrăjitoarea și dulapul”, de C. S. Lewis

“Pentru Lucy Barfield
Draga mea Lucy,
Am scris această poveste pentru tine, dar când am început-o nu am realizat că fetițele cresc mai repede decât cărțile. Ca rezultat, ești deja prea mare pentru povești, iar până când volumul va fi editat și publicat, vei fi și mai mare. Dar într-o zi vei fi destul de mare să începi să citești din nou. O poți lua atunci de pe raftul de sus, o poți șterge de praf și îmi poți spune ce crezi despre ea. Probabil voi fi prea surd să mai aud și prea bătrân să mai înțeleg un cuvânt din ce spui, dar încă voi fi dragul tău naș.” – C. S. Lewis

4. “La răsărit de Eden”, de John Steinbeck

“Dragă Pat,
Ai venit la mine din senin și ai spus: De ce nu faci ceva pentru mine?
Te-am întrebat ce vrei și ai spus: o cutie.
Pentru ce?
Că să pun lucruri în ea.
Ce fel de lucruri?
Tot ce ai, ai spus.
Ei bine, asta este cutia ta. Aproape tot ce am este în ea și nu este plină. Durere și entuziasm sunt aici, sentimente de bine și de rău, gânduri rele, gânduri bune, plăcerea de a desena și un pic de disperare și plăcerea de nedescris a creației. Și peste toate astea sunt recunoștința și dragostea pe care le am pentru tine. Iar cutia aceasta nu este plină.” – John

5. “O serie de evenimente nefericite”, de Lemony Snicket

“Pentru Beatrice, cea mai drăguță, cea mai iubită, moartă.”
Lemony Snicket a scris această dedicație pentru Beatrice, o femeie pe care a iubit-o și cu care a fost logodit, până când ea a anulat logodna. A murit la scurt timp.

6. “Cosmos”, de Carl Sagan

“În acest spatiu vast și imensitatea timpului, este plăcerea mea să fiu pe o planetă și într-o epocă cu Annie.”

7. “Băieții lui Anansi”, de Neil Gaiman

“Știi cum e. Alegi o carte, te uiți la dedicație și descoperi, încă o dată, că autorul a dedicat volumul altcuiva, nu ție. Nu de această dată. Pentru că nu ne-am întâlnit încă / am avut doar o întâlnire scurtă / suntem nebuni unul după altul / nu ne-am văzut de mult timp / suntem înrudiți cumva /nu ne vom întâlni niciodată, dar cred că, în ciuda acestori lucruri, vom crede lucruri bune unul despre altul. Aceasta carte este pentru tine. Cu știi tu ce și probabil știi tu de ce.

8. “Visions of Cody”, de Jack Kerouac

„Dedicație pentru America, indiferent de ce o însemna asta.”

9. “Adversarul secret”, de Agatha Christie

“Pentru toți cei care au avut vieți monotone, în speranța că vor experimenta la mâna a doua bucuriile și pericolul unei aventuri.”

10. “Blues for Mister Charlie”, de James Baldwin

“În memoria lui Medgar Evers și văduva sa și copiii săi și în memoria copiilor morți din Birmingham.”