Pasiunea pentru lectură vine și cu emoțiile pe care le trăiești alaturi de personajele pe care le regăsești în cărți. Uneori te îndrăgostești, alteori te enervezi, dar niciodată nu rămâi indiferent în fața unui destin ce se dezvăluie sub ochii tăi. Iar unele morți fictive te lasă de-a dreptul îndurerat. Descoperă personajele care au provocat cea mai mare suferință, atunci când au fost omorâte de autorii lor.

1. Ted, din “Croitoreasa”

Moartea lui Ted din romanul scris de Rosalie Ham este una dintre cele mai crude din literatura. Cartea este plină de cadavre și tot felul de dovezi de cruzime, dar nimic nu se compară cu acel moment. Tilly, protagonista povestii, reușește să treacă pentru trauma sa și decide să își deșchidă sufletul și să lase dragostea să intre în viață ei. Ted pare bărbatul perfect și nimic nu dă de înțeles că va avea parte de un final atât de trist. În spirit de glumă, decide să sară într-un buncăr plin, de obicei, cu grâu, însă de această dată este încărcat cu sorg, substanță care nu îi susține greutatea și îl sufocă. Întreagă scenă este urmărită de Tilly, care nu îl poate salva.

2. Miss Havisham, din “Marile Speranțe”

Miss Havinsham apare în tot romanul îmbrăcată în rochia sa de mireasa, încălțată cu un singur pantof și încă păstrând tot ce i-a rămas de la ziua în care a fost părăsită în fața altarului, inclusiv tortul neînceput. Estella, fiica adoptivă a doamnei Havisham, are și ea ceva probleme din cauza suferinței mamei sale: este extrem de dură cu bărbații și nimic nu pare să o impresioneze. Havisham îl manipulează pe Pip și îl face să ia decizii care îi frâng inima, dar în cele din urmă, femeia își da seama că greșește și își cere iertare. După plecarea lui Pip, Miss Havisham rămâne lângă șemineu și nu realizează că rochia sa a luat foc până când nu este prea târziu.

3. Lady, din “Urzeala tronurilor”

George R. R. Martin este faimos pentru ușurința cu care își ucide personajele, iar în “Urzeala tronurilor”, fanii trec prin multe momente dramatice. Toți copiii Stark primesc un câine lup ca animal de companie, iar cadoul pare unul foarte util, până când câinele pe care îl are Arya îl atacă pe prinț. Arya își trimite partenerul patruped în pădure, ca să se ascundă, dar Regina Cersei cere răzbunare. Insistă că animalul pe care îl are Sansa, Lady, să fie omorât în locul agresorului, iar Ned Stark se oferă să ducă misiunea la capăt, spunând că Lady nu va suferi.

4. Alyona Ivanovna, din “Crimă și pedeapsă”

Cititorii romanului lui Dostoievski se împart, de obicei, în două tabere: cei care cred că Raskolnikov este un tânăr rebel și nostalgic și cei care cred că acesta este un criminal rasist. Probabil nimeni nu va găsi un răspuns clar, dar nu există îndoială că modul în care a ucis-o pe Ivanovna și pe sora sa cu un topor este unul extrem de crud.

5. Tom Robinson, din “Să ucizi o pasare cântătoare”

Romanul lui Harper Lee este, în primul rand, despre pierderea inconenței, iar moartea lui Tom Robinson este fix asta: decesul unui om nevinovat, condamnat pe nedrept pentru o infracțiune îngrozitoare. Tom este un bărbat de culoare și este acuzat pe nedrept că a violat o femeie albă, așa că încearcă să fugă din închisoare, fiind conștient că daca rămâne, îl așteaptă sfârșitul. Un paznic îl împușcă însă, iar decesul sau îl afectează profund pe Atticus Finch, avocatul său, care suferă pentru că Tom nu mai poate fi exonerat. Moartea lui Tom era inevitabilă, pentru ca cititorii să înțeleagă consecințele crunte ale nedreptății, dar scena rămâne una dintre cele mai triste din literatura.

6. Beth Match, din “Micuțele doamne”

Dacă ai citit cartea scrisă de Louiza May Alcott, atunci probabil știi că moartea lui Beth este una dintre cele mai sfâșietoare din literatură. Beth era o femeie dulce, inocentă, plină de viață și mereu vesela, îi plăcea să aibă grijă de ceilalți, așa că probabil era de așteptat că lucrurile se vor schimba pentru ea. De altfel, bunătatea ei este motivul principal al morții sale. În timp ce avea grija de copilul bolnav al vecinilor sai, a luat scarlatină. A murit lângă Jo, mulțumită că macar odată face ceva înaintea surorilor ei.

7. Lennie Small, din “Șoareci și oameni”

O moarte provocată din milă este una dintre cele mai dureroase. George îl ucide pe Lennie, pentru a-l cruța de un sfârșit mult mai dureros de care ar fi avut parte, daca ar fi fost prins de gașca lui Curley. În momentul în care Curley află că Lennie i-a ucis soția, țoată lumea pornește în căutarea criminalului, cerând dreptate.

Dacă ai aceste cărți pe lista de lectură, fii pregătit pentru scenele dureroase.