Mulți scriitorii au ales să sfideze subiectele tabu ale perioadei în care trăiau și să abordeze teme controversate în romanele lor. Vezi care au fost titlurile care riscau să nu ajungă în librarii, din cauza cenzurii.

De ce sunt interzise cărțile

De cele mai multe ori, un limbaj deplasat sau scene explicite de sex sunt principalele motive ce pot duce la interzicerea unui roman. De-a lungul timpului, însă, cenzura a intervenit și atunci când subiectul dezbătut într-o carte era împotriva regimului politic, vorbea despre manipularea maselor sau prezentauperspective religioase diferite de ideile propăvăduite de cler.

1. “Amantul doamnei Chatterley”, de D. H. Lawrence

Publicat prima dată în privat, în 1928, în Italia, romanul lui Lawrence a provocat schimbări uriașe în societate. În 1960, editura Penguin a decis să pună pe rafturi textul explicit ce a dus la unul dintre cele mai faimoase procese literare. Scriitorul E.M. Foster a apărat cartea, din boxa acuzaților, făcând față unei întrebări grele adresată de procuror: “Ați fi de acord că soția sau servitorii dumneavoastră să îl citească?”. Cartea a fost publicată și s-a vândut în sute de mii de exemplare, având un aport important în Revoluția Sexuală din anii 60.

2. “Tropicul Cancerului”, de Henry Miller

Una dintre cele mai interzise cărți din istoria literară, “Tropicul Cancerului”, a înfruntat aproape 30 de ani de acțiuni legale împotriva sa. Miller a publicat romanul în Paris, în 1934, dar cenzura din SUA nu a permis distribuirea lui decât 27 de ani mai târziu, când o decizie istorică permitea vânzarea acestei cărți. Acum, “Tropicul Cancerului” este considerat una dintre cele mai importante lucrări literare ale secolului.

3. “Minunata lume nouă”, de Aldous Huxley

O poveste interesantă, despre o lume ce s-a dezvoltat pe confort artificial construit prin exploatare și cenzura celor lipsiți de curaj din lumea veche. Irlanda a interzis romanul, susținând că Huxley face comentarii controversate împotriva religiei și a familiei tradiționale, criticând și limbajul deplasat din volum. Și India l-a numit pe autor un “pornograf”, deoarece în lumea lui, sexul ca activitate recreațională era încurajat de la o vârstă fragedă.

4. “Alegerea Sofiei”, de William Styron

În romanul lui Styron, cititorul face cunoștință cu trecutul tumultuos al unei femei. Sofia este o mamă din Polonia ce supraviețuiește în lagărele de la Auschwitz și ajunge să trăiască o viață nouă în Brooklyn. Acolo se îndrăgostește de Nathan, un bărbat dificil, și ajunge să i se destăinuie noului său vecin din Sud, Stingo. Povestea pe care i-o spune este una greu de tolerat, așa că așteaptă-te să treci prin multe stări, când vei citi această carte.

5. “Versetele satanice”, de Salman Rushdie

Despre cartea lui Rushdie s-a spus în nenumărate rânduri că este una dintre cele mai controversate volume scrise vreodată. Publicată prima dată în 1988, cartea este bazată, în mare, pe viața profetului Mogammad. Mulți adepți ai islamismului o consideră extrem de jignitoare, iar liderul religios iranian Ruhollah Khomeini a ordonat chiar uciderea lui Rushdie. În ciuda amenințărilor, a exploziilor de la librăriile care o vindeau, a incendierii cărții în multe țări din jurul lumii, romanul continuă să fie sold-out și în zilele noastre.

6. “De veghe în lanul de secară”, de J. D. Salinger

Publicat în 1951, romanul a fost extrem de criticat, mulți susținând că protagonistul Holden Caulfield ar da un exemplu negativ adolescenților. Intre 1986 și 2000 au fost cel puțin nouă încercări de a elimina cartea din programa școlară, mai ales din cauza referințelor sexuale. Salinger nu a răspuns niciodată acestor încercări de a interzice volumul său și a publicat foarte puțin după apariția “De veghe în lanul de secară”.

7. “Lolita”, de Vladimir Nabokov

Desi acest roman a fost interzis, cititorii care se așteaptă să descopere un roman erotic vor fi dezamăgiți. Sunt puține pasaje ce conțin scene explicite, dar Marea Britanie și chiar Franța, în ciuda convingerilor sale liberale, nu au vrut să vadă pe rafturile librăriilor voumul lui Nabokov.

8. “Clopotul de sticlă”, de Sylvia Plath

Publicat în 1963, sub pseudonim, romanul auto-biografic descrie lupta protagonistei Esther cu bolile psihice. Tânăra suferă de depresie și are mai multe tentative de suicid, în timp ce încearcă să își construiască o carieră în presa din New York.