Se apropie Ziua Mamei, așa că este momentul ideal să ne amintim de acele femei din literatură care s-au remarcat prin grija și sacrificiile pe care le-au făcut pentru copiii lor. Descoperă cele mai bune mame din literatură.

1. Sethe, din “Preaiubita”

“Preaiubita” este una dintre cele mai apreciate cărți scrise vreodată, așa că nu este de mirare că Sethe, eroina romanului, ajunge pe această listă. Femeia este o fostă sclavă ce locuiește cu fiica sa adolescentă și spiritul rău al copilului ei mort. Deși romanul scris de Toni Morisson explorează subiecte mult mai profunde decât maternitatea, în centrul său se află alegerile drastice pe care trebuie să le facă o mamă pentru copiii săi. Este o carte memorabilă, care merită toată atenția ta.

2. Mama din “Copiii feroviari”, de Edith Nesbit

Când tatăl lor este răpit de doi străini, viața lui Peter, Roberta și Phyliss este dată peste cap. Împreună cu mama lor, sunt nevoiți să se mute din Londra într-o căsuța de la țară. Femeia începe să scrie cărți, pentru a se descurca, și are grijă ca cei mici să nu sufere din cauza mutării. Un exemplu de parenting care te va învăța lecții prețioase.

3. Doamna March, din “Micuțele doamne”

În acest roman clasic, doamna March este cea care ține familia împreună în timpul Războiului Civil. Deși în centrul cărții sunt fiicele ei, Jo, Meg, Amy și Beth, mama este cea care se folosește de toate resursele sale, pentru ca familia să ducă un trai decent, în timp ce tatăl lor este plecat la război. O mama în fața căreia merită să spui “Jos pălăria!”.

4. Doamna Bennet, din “Mândrie și prejudecată”

Deși pare materialistă și vorbește mult, doamna Bennet este un personaj adorabil, care încearcă să le găsească fiicelor sale, Jane, Elizabeth, Mary, Kitty și Lydia soți potriviți. Nimic nu îi va sta în cale, deși atitudinea soțului ei îi alungă, deseori, pe pețitori. Uneori sensibilă, alteori amuzantă, doamna Bennet nu va trece neobservată.

5. Riah Millican, din “Rochia din catifea neagră”

La finalul anilor 1830, Riah Millican rămâne văduva, fiind nevoită să aibă grijă de cei trei copii ai săi. Când i se oferă postul de menajeră în casa unui fost învățător, femeia crede că toate problemele ei vor lua sfârșit. Când angajatorul sau îi dă o rochie din catifea neagră, ce a aparținut mamei acestuia, Riah își da seama că motivele din spatele acestui gest sunt îngrijorătoare. Este nevoită să înceapă o luptă, pentru a-și ține copiii în siguranță. O carte pe care nu o vei putea lasă din mâna prea ușor.

6. Molly Weasley, din “Harry Potter”

Molly Weasley este mama a șapte copii și soția lui Muggle. Oricât ar fi de ocupată, reușește să țină gospodăria în frâu și să le ofere afecțiune celor din familia să, dar și prietenilor copiilor săi. Este o eroina, având curaj să înfrunte orice dușman, pentru binele copiilor.

7. Doamna Murry, din “O buclă în timp”

Domnul Murray este apreciat, de cele mai multe ori, pentru inteligența sa, dar Katherine Murry este cea care merită, de fapt, toate laudele. Cu soțul ei dispărut de ani de zile, doamna Murry reușește să mențină familia împreună, chiar dacă fiul său mai mic este un geniu ciudat. Meg își lasă mama în urmă, dar toată lumea speră că într-un epilog nescris, Kate Murry primește o vacanță.

8. Lisa Carter, din “The hate U give”

Familia Carter este una modernă, iar Lisa este cea care îi ține pe toți împreună. Femeia a rămas însărcinată pe când era adolescentă și s-a confruntată cu respingerea mamei. Devenită asistentă, și-a învățat copiii, Starr și Sekani, să fie puternici și conștienți de nedreptățile rasiale din lumea în care trăiesc. Are o căsnicie puternică, deși soțul său a înșelat-o și este închis, iar Sven, copilul rezultat din aventura bărbatului este primit în familie și iubit. “The hate U give” este o carte despre putere și depășirea obstacolelor.