Bill Gates este pasionat de lectură, reuşind să citească, în medie, aproximativ 50 de volume pe an. Este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, aşa că recomandările lui literare nu trec niciodată neobservate. În timpul unui discurs susţinut în faţa elevilor de la Liceul Lakeside din Seattle, Gates a dezvăluit care sunt cele două cărţi pe care ar trebui să le citească oamenii care vor să lucreze cu el. “Factfulness. Zece motive pentru care interpretăm greșit lumea”, de Hans Rosling, şi “Îngerii mai buni ai naturii noastre”, de Steven Pinker.

“Factfulness” este una dintre cărţile care te vor ajuta să îţi schimbi perspectiva asupra vieţii. Aşa cum îţi poţi da seama din titlu, tema principală este cum viaţa poate deveni mai bună şi ce poate face lumea, pentru a evolua. Bill Gates participă şi el la această misiune, deoarece Fundaţia sa lucrează, pentru a îmbunătăţi sănătatea şi traiul oamenilor în ţările sub-dezvoltate. 

Factfulness te va ajuta să reduci considerabil stresul, pentru că odată ce vei citi cartea, îţi vei spune părerea doar despre lucruri pe care le vei putea susţine cu fapte. 

Atunci când ni se adresează întrebări simple despre tendinţele lumii în care trăim, dăm răspunsuri greşite. “Câţi oameni trăiesc în sărăcie?”, “De ce populaţia lumii creşte?” şi “Câte fete termină şcoala?” au răspunsuri care te vor surprinde. Profesorul Hans Rosling şi colaboratorii săi, Anna şi Ola, vin cu o explicaţie neaşteptată a motivelor pentru care se întâmplă asta. Cei trei dezvăluie zece instincte care ne distorsionează perspectiva – de la tendinţa noastră de a împărţi lumea în două tabere, la modul în care consumăm media şi cum percepem progresul. 

Cea mai mare problemă a noastră este că nu ştim ce nu ştim, iar informaţiile pe care le intuim sunt influenţabile şi nici măcar nu ne dăm seama. La final, vei trage concluzia că “lumea, în ciuda acestor imperfecţiuni, este mult mai bună decât credem”. Nu înseamnă că nu avem motive de îngrijorare, dar dacă ne vom stresa din orice, vom pierde din vedere amenţările reale care ne pasc.

Cartea lui Rosling este una dintre preferatele lui Bill Gates, iar în 2018, a oferit o copie electronică tuturor celor care au absolvit facultatea.

“Deşi cred că oricine ar trebui să o citească, are un sens mai profund pentru cei care termină facultatea şi încep o nouă etapă”, a scris Bill Gates într-o postare pe blog-ul său. 

În acelaşi ton, “Îngerii mai buni ai naturii noastre” oferă o perspectivă nouă despre cum poţi vedea lumea printr-o lumină mai bună. Cele 700 de pagini sunt despre violenţă, o temă pe care Gates o consideră esenţială pentru a înţelege ce putem face, ca să construim societăţi mai liniştite. 

“Steven Pinker ne arată cum putem  face aceste mai des schimbări pozitive. Aceasta este o constribuţie nu doar pentru elevi, ci şi pentru lume”, a adăugat Gates. 

Poate nu îţi vine să crezi, dar trăim unul dintre cele mai liniştite momente ale existenţei umane. Iar Pinker arată că, în ciuda ştirilor despre crime, terorism şi violenţă, răul a scăzut considerabil. Această carte explorează esenţa naturii umane, amestecând psihologia cu istoria şi ajutându-te să priveşti lumea printr-un unghi neaşteptat.

În ciuda faptului că aceste volume sunt extraordinare, nu este de ajuns să le citeşti, spune Bill Gates. Oamenii ar trebui să îşi pună constant întrebări şi să fie dispuşi să înveţe.

Fondatorul Microsoft susţine că angajează persoane care au anumite aptitudini, dar au şi o curiozitate să afle mai multe despre lume. 

“Oamenii ar trebui să fie mereu dispuşi să înveţe şi să îşi înnoiască constant cunoştinţele”, le-a mai spus Bill Gates elevilor.