Prima pagină » Cecelia Ahern: Perfecţi
Promotie -70%
x Image Liber la lectura

Cecelia Ahern: Perfecţi

“Buruiana nu este altceva decât o floare care creşte în locul nepotrivit.” Aşa îşi începe Cecelia Ahern a doua carte din seria “Defecţi”, în care abordează una dintre cele mai mari temeri ale omenirii: aceea de a nu fi perfecţi, de a fi judecaţi şi de a nu fi acceptaţi pentru ceea ce suntem. Perfecţiunea este idealul spre care ţintesc miliarde de suflete zilnic, iar Ahern a reuşit să facă o radiografie a acestei aşteptări colective.

Nu trebuie să citeşti primul volum, ca să fii prins de poveste. Celestine North este o adolescentă ce trăieşte într-o societate pentru care perfecţiunea este obligatorie. Ea este, însă, declarată defectă şi îşi pierde, astfel, toate libertăţile. Fiind considerată inamicul numărul unu al comunităţii sale, este nevoită să fugă, însă nu o face singură. Alături îi rămâne fermecătorul Carrick, unica persoană în care mai are încredere. Deşi trebuie să rămână ascunsă, pentru a trăi aşa cum îşi doreşte, Celestine deţine un secret care ar putea distruge lumea care a condamnat-o, astfel că are de luat o decizie extrem de grea: să fie o fugară sau să lupte şi să îi salveze pe toţi cei declaraţi Defecţi.

Povestea se desfăşoară într-o ţară din Europa, într-un viitor nu foarte îndepărtat. Oamenii consideraţi nedemni de societatea în care trăiesc nu fac nimic ilegal, însă nu au respectat cu stricteţe legile morale. Sunt numiţi Defecţi cei care au minţit, care au luat decizii proaste sau au depăşit limita bunului simţ în lume. Odată etichetaţi astfel nu sunt închişi sau alungaţi, însă ajung să fie controlaţi în fiecare aspect al vieţii lor. Celestine descrie cel mai bine drama prin care trec: trebuie să trăiască într-o societate în care “tot ce vor este imposibil de obţinut”.

În “Perfecţi” ai parte de acţiune, dar şi de emoţii în aceeaşi măsură. Drama pe care o trăieşte Celestine, pentru că nu este acceptată de societate, este una pe care, la un moment dat, o trăieşte fiecare dintre noi, chiar dacă nu începe cu judecata unui tribunal moral.

“Ca femei, ne îmbrăcăm pentru a ne face pe plac, pentru a ne ascunde imperfecţiunile, pentru a ne accentua calităţile. Hainele noastre sunt o extensie a cine suntem, o reflexie a ce gândim şi ce simţim.”

Cartea scrisă de Cecelia Ahern este despre acceptare, despre importanţa de a fi tu însuţi şi de a face greşeli. Până la urmă, ele te ajută să creşti.

“Toţi facem greşeli, unele mai mari decât altele, dar nimeni nu este perfect.”

Cine este Cecelia Ahern

La cei 37 de ani, Cecelia Ahern este una dintre cele mai cunoscute scriitoare contemporane. Născută în Dublin, a devenit celebră la doar 21 de ani, după ce a publicat prima sa carte: “P. S. I love you”. Tradus în peste 45 de ţări, romanul a fost transformat într-un film de succes, cu Hillary Swank şi Gerard Butler în rolurile principale. De atunci, a publicat câte o carte pe an, iar operele sale s-au vândut în peste 25 de milioane de exemplare în 50 de ţări.

3 motive să citeşti cartea “Perfecţi”

1. Vei vedea că oricine poate fi puternic, indiferent de cât este de fragil. Celestine are de trecut peste multe obstacole şi, deşi are doar 18 ani, reuşeşte să le depăşească pe toate. Nu ai cum să nu prinzi un pic de curaj, când vezi cu câtă tărie luptă pentru ea şi pentru ceilalţi defecţi, cu câtă îndrăzneală se revoltă împotriva unui Guvern şi a unui sistem. Transformarea ei dintr-o tânără superficială, încrezătoare în doctrinele care i-au fost insuflate, într-o forţă a naturii şi o rebelă neînfricată merită toată atenţia ta.

2. Vei afla cât de periculoasă poate fi dorinţa de perfecţiune. Deşi vorbim de o distopie, nu ai cum să nu tresari, când citeşti cât de rapid sunt judecaţi oamenii şi cât de aspru pot fi pedepsiţi, doar pentru că sunt umani.

3. Vei învăţa cât este de important să te accepţi aşa cum eşti. Nimic nu este mai înfricoşător decât să trăieşti într-o lume în care greşeala nu este tolerată, iar defectele sunt pedepsite. Cartea lui Ahern este, de fapt, un semnal de alarmă: dacă nu suntem toleranţi, vom fi distruşi.

 

By | 2018-09-24T16:22:19+00:00 septembrie 2nd, 2018|Book of the Week, Book Reviews|0 Comentarii

Comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.